Αρχική > πολιτική > Προσφυγικό, μείζον εθνικό πρόβλημα – εθνική αντιμετώπιση!

Προσφυγικό, μείζον εθνικό πρόβλημα – εθνική αντιμετώπιση!

Αποτέλεσμα εικόνας για προσφυγες στον Εβρο

 

 

Του Νίκου Τσούλια

 

     Αποτελεί κοινή πεποίθηση πλέον – με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις – ότι το προσφυγικό πρόβλημα καθίσταται μείζον εθνικό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα με πολύ «μέλλον». Απαιτείται επομένως εθνική συνεννόηση και κοινωνική και πολιτική συναίνεση για την αντιμετώπισή του.

     Βασικά στοιχεία της αντιμετώπισής του θα πρέπει να είναι: η φύλαξη και η προστασία των συνόρων, η εφαρμογή των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας μας, η υλοποίηση και οι δεσμεύσεις των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων. Είναι πρόδηλο ότι αλλάζει η εικόνα της Ν.Α. Μεσογείου με τους πολέμους και με τις μεγάλες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

     Ωστόσο, παραμένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα. Η Τουρκία εργαλειοποιεί το όλο ζήτημα σε βάρος της χώρας μας. Έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τις διμερείς σχέσεις μας. Συνιστά πλέον μια ορατή απειλή για τη χώρα μας. Η αντίληψη κομμάτων της αριστεράς σε μια μονότονη δήθεν αντιιμπεριαλιστική και μόνο θεώρηση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πραγματικότητα. Είναι ένας επαναστατικός βερμπαλισμός, που έχει σχέση μόνο με την πάγια αγωνία στο χώρο της αριστεράς στο ποιος είναι πιο αριστερός. Έτσι εξηγείται η φοβερή ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για «ανοιχτά σύνορα» και η καθυστερημένη αντίδραση του αρχηγού του κόμματος αυτού. Φυσικά δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει με τη νεολαία του, αφού σε αυτή την περίπτωση θα συναντούσε τη γενική κατακραυγή.

     Προφανώς το ζήτημα είναι πρωτίστως ελληνικό αλλά ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκό. Η πολιτική θέση της προέδρου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ είχε δώσει από την πρώτη στιγμή το πλαίσιο μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

     «Ο Ελληνικός λαός έδειξε μεγάλες αντοχές , ανθρωπισμό και αλληλεγγύη. Όμως είναι και αποφασισμένος να προστατέψει την ασφάλειά του με πατριωτισμό κι ευθύνη. Απαιτεί ομοψυχία, συνεννόηση και εθνική γραμμή για την αντιμετώπιση της νέας απειλής.

     Απαιτούμε από την Ευρώπη αλλαγή πολιτικής και συγκεκριμένες πράξεις. Δεν μπορεί να συνεχίζουν να μας λένε κατάμουτρα ότι και μετά από τις ενέργειες του κ. Ερντογάν, θεωρούν ισχυρή κι εφαρμόσιμη την Κοινή Δήλωση. Δεν μπορεί να μας προκαταβάλλουν μισθώματα για να συνεχίζουμε να είμαστε αποθήκη ψυχών.

     Όμως οι εκβιασμοί του κ. Ερντογάν θα συνεχισθούν και η Ευρώπη δεν δείχνει διάθεση να πιάσει τον «ταύρο από τα κέρατα». Μόνη λύση να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι είμαστε αποφασισμένοι. Ότι θα θέσουμε ακόμη και veto σε κρίσιμες αποφάσεις της Ε.Ε., εάν αυτή δεν αφαιρέσει τα κλειδιά του προσφυγικού από τον κ. Ερντογάν.

     Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη διαμόρφωση μιας Εθνικής Γραμμής, που θα υπερασπίσει αποτελεσματικά τα σύνορα και την ασφάλειά μας. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι όσο ποτέ αναγκαία άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.  Ο ελληνικός θέλει να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια και ότι υπάρχει εθνική γραμμή».

     Στα εθνικά θέματα είναι τουλάχιστον αφελές να ερίζουμε για το ποιος είναι περισσότερο πατριώτης. Αλλά είναι και επικίνδυνο να θεωρεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι είναι ένα απλό θέμα που ανήκει στη δική της και μόνο πολιτική ευθύνη.

     Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να δούμε το ζήτημα με απόλυτη προσήλωση και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η επικοινωνιακή πολιτική σε ένα τόσο σημαντικό θέμα – που θα απασχολήσει αναγκαστικά την Ευρώπη και που συναντά το διεθνές πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον – δεν μπορεί παρά να είναι άρτια και να απαντά στις διαστρεβλώσεις και στις προβοκάτσιες του Ερντογάν.

     Η αντιμετώπιση αυτού του δύσκολου προβλήματος απαιτεί – πέραν την πολιτικής συνεννόησης – και κοινωνική συναίνεση. Προφανώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη γεωγραφική κλίμακα των νησιών μας στο ανατολικό Αιγαίο και στα υπόλοιπα μέρη της χώρας μας να «θεωρητικολογούμε» ανέξοδα στο τι πρέπει να γίνει.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για προσφυγες στον Εβρο

 

Αποτέλεσμα εικόνας για προσφυγες στον Εβρο

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: