Αρχική > κοινωνία > Κορωνοϊός: Τι να κάνουμε;

Κορωνοϊός: Τι να κάνουμε;

Αποτέλεσμα εικόνας για κορωνοϊός

Ηλίας Μόσιαλος

04/03/2020

O νέος ιός δεν είναι γρίπη ούτε πανομοιότυπος με το SARS. Δεν χρειάζονται υπερβολές, ούτε όμως να υποτιμήσουμε το πιθανό πρόβλημα. Η θνητότητα από το νέο ιό θα είναι μάλλον μεταξύ 0.1 και 1%. Είναι όμως 3.6% στις ηλικίες 60-69, 8% στις ηλικίες 70-79 και 14.8% στους άνω των 80 ετών. Θα είναι όμως πολύ μικρότερη του 1% μόνο αν οι πολίτες συμπεριφερθούν σωστά και τα συστήματα υγείας είναι επαρκώς προετοιμασμένα.

new-bloger

Αν ο καθένας μας αποφασίσει να πάρει το νόμο στα χέρια του η θεωρήσει ότι η ανυπακοή στους νόμους και τις συστάσεις των ειδικών είναι η ενδεδειγμένη συμπεριφορά και αγνοήσει τις αποφάσεις της πολιτείας, τότε η προσπάθεια για την μείωση της διάδοσης του ιού θα αποτύχει. Eάν τα προληπτικά μέτρα αποτύχουν, έχουμε θνητότητα 1% και πολλά κρούσματα, τότε η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι μεγάλη και θα επηρεαστούν κυρίως ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι ηλικιωμένοι.

Η χώρα δεν έχει μπει σε συνολική καραντίνα. Οι κίνδυνοι εκτιμώνται καθημερινά και παίρνονται οι αντίστοιχες αποφάσεις. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να τηρούνται από όλους. Αν έχουμε ένα ήπιο κρυολόγημα μένουμε σπίτι και δεν πάμε στα νοσοκομεία. Αν χρησιμοποιήσουμε μέσα μαζικής μεταφοράς και έχουμε κρυολόγημα φοράμε μάσκα. Καλό θα είναι να σταματήσουν οι χειραψίες για ένα διάστημα και να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και ειδικά τις οδηγίες ατομικής υγιεινής. Να μην υποτιμήσουμε τους κινδύνους και να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες των συμπατριωτών μας.

Τα μέτρα πρόληψης καθυστερούν την κορύφωση της επιδημίας και μειώνουν την ένταση των επιπτώσεων. Άλλο είναι να χρειαστεί να νοσηλευθούν 10 άτομα στις ΜΕΘ σε κάποια χρονική περίοδο και άλλο 100.

Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics

Αποτέλεσμα εικόνας για κορωνοϊός

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: