Αρχική > πανεπιστήμιο, εκπαίδευση > Μικρή αναφορά στα προβλήματα των πτυχιούχων των ΤΕΙ

Μικρή αναφορά στα προβλήματα των πτυχιούχων των ΤΕΙ

Αποτέλεσμα εικόνας για painting for reading book in pinterest

Kate Greenaway

 

Του Στέλιου Τσιλίκη

Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας

του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Τα ΤΕΙ που ιδρύθηκαν από το ΠΑΣΟΚ το 1983 ήταν σύμφωνα με το Νόμο Δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που ανήκαν στην Ενιαία Ανώτατη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας με 7 εξάμηνα Σπουδών και 1 εξάμηνο Πρακτικής άσκησης.

Δεν τέθηκε ποτέ αίτημα ΕΞΙΣΩΣΗΣ πτυχίων με τα Πανεπιστήμια διότι τόσο κατά το Σύνταγμα όσο και κατά το Ευρωπαϊκό 8βάθμιο σύστημα τα ΤΕΙ άνηκαν εξαρχής στην Ανώτατη Εκπαίδευση και παρείχαν πτυχίο επιπέδου 6 όπως ακριβώς και τα Πανεπιστήμια. Τα πτυχία των ΤΕΙ ποτέ δεν ανήκαν σε κατώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα, όπως ποτέ δεν έδιναν όμοια πτυχία με τα Πανεπιστήμια, μιας και ο προσανατολισμό των σπουδών που παρείχαν όπως σε όλη την Ευρώπη ήταν πρωτίστως η εφαρμοσμένη κατεύθυνση των επιστημονικών πεδίων.

Εξ αυτού υπήρχε πάντοτε και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η αναγνώριση του δικαιώματος σε Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές για τους αποφοίτους ΤΕΙ. Επομένως καλό θα ήταν να ξεχωρίζουμε τις έννοιες. Άλλο ζήτημα η ΕΞΊΣΩΣΗ για το οποίο δεν υπήρχε ποτέ ζήτημα από την ίδρυση των ΤΕΙ το 1983 και άλλο η εξομοίωση. Τέλος όσον αφορά την εξομοίωση, αυτή δεν υπήρξε ποτέ.

Σύμφωνα με τους Νόμους του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που έγινε είναι ότι όσοι φοιτητές επιθυμούσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο νέο πλαίσιο των συγχωνευμένων ιδρυμάτων στα προγράμματα σπουδών των ΤΕΙ θα παίρνουν πτυχίο ΤΕΙ, ενώ όσοι εξ αυτών επιθυμούν να πάρουν Πτυχίο όμοιο με τη νέα Πανεπιστημιακή σχολή θα πρέπει να παρακολουθήσουν μια σειρά από νέα μαθήματα προκειμένου να πάρουν ΟΜΟΙΟ πτυχίο με αυτό της νέας Σχολής. Επαναλαμβάνω το ισότιμο είναι ήδη κατοχυρωμένο από το 1983. Οποιοσδήποτε παραλληλισμός Πτυχίων ΤΕΙ με την υπόθεση ισοτίμησης επαγγελματικών προσόντων Ιδιωτικών Κολλεγίων που επιβάλλει αντισυνταγματικά η σημερινή κυβέρνηση είναι ανεδαφικός.

Τα πραγματικά προβλήματα που προέκυψαν από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ είναι: Η ιστορία των συγχωνεύσεων – κατάργησης των ΤΕΙ δεν αποτέλεσε ποτέ μέρος ενός αναγκαίου νέου εθνικού σχεδιασμού της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας αλλά μιας άρον – άρον εφαρμογής πολιτικής που υπάκουε σε τρεις λογικές α) των απαιτήσεων κυρίως του ΤΕΕ στον κλάδο των Μηχανικών για κατάργηση των ΤΕΙ, β) στην κακή εφαρμογή των μνημονιακών απαιτήσεων για μείωση των ΑΕΙ της χώρας και γ) στην εφαρμογή για πρώτη φορά της αναγνώρισης – ισοτίμησης επαγγελματικών προσόντων των ιδιωτικών Κολλεγίων. Εξ αυτού τους προέκυψε η ανάγκη λίγο πριν τις εκλογές (και καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους) να την ακυρώσουν, γνωρίζοντας όμως ότι ήδη για δύο έτη είχαν στρώσει το έδαφος με την πολιτική τους ώστε να δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα πελατών για τα κολέγια, αλλά και το έδαφος για την ΝΔ να την επαναφέρει.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν μετά από όλα αυτά ότι ανέντιμα αδιαφόρησαν ως εκπρόσωποι της πολιτείας πλήρως για το πλαίσιο αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που παρέχουν τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των ΤΕΙ στους πτυχιούχους. Άφησαν στον αέρα χιλιάδες παιδιά που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις κυρίως των Σχολών μηχανικών, ενώ θα έπρεπε το λιγότερο, να κλείσουν τους λογαριασμούς του κράτους έναντι όλου αυτού του κόσμου. Την ίδια πολιτική δυστυχώς ακολουθεί σήμερα και η ΝΔ. Οφείλουμε να σταματήσουμε να πυροβολούμε τα ΤΕΙ και τους Πτυχιούχους τους μετά από τόσα χρόνια προσφοράς στην Ελληνική Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για painting for reading book in pinterest

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για painting for reading book in pinterest

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: