Αρχική > πολιτική > Ιδέες για πρωτοβουλίες και πολιτικά γεγονότα του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ιδέες για πρωτοβουλίες και πολιτικά γεγονότα του ΚΙΝ.ΑΛ.

Αποτέλεσμα εικόνας για van gogh in pinterest

Van Gogh

 

Του Νίκου Τσούλια

 

     Να δημιουργήσουμε γεγονότα, που αλλάζουν την ατζέντα των δύο κομμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Να μην μεταπέσουμε σε σχολιαστές των «συμβάντων» που δημιουργούν άλλοι. Η ιστορική μας ευθύνη είναι απλή, δεδομένη και ολοφάνερη.

     Πώς μπορεί η κεντροαριστερά να είναι ελκυστική και «πολύφερνη νύφη» και να ερωτοτοτροπούν μαζί της δεξιά και αριστερά, νεοφιλελευθερισμός και συντηρητισμός, λαϊκισμός και αριστερισμός – τα ρεύματα δηλαδή που αντιμάχεται καταστατικά και ιδεολογικά η κεντροαριστερά – και να μην αναπτύσσεται η ίδια ως ισχυρή πολιτική δύναμη πλειοψηφίας;

     Να δούμε τη μεγάλη εικόνα της ιστορίας. Αυτή που θα αποτιμήσει τις αιτίες της κρίσης έξω από την κίβδηλη ερμηνεία που έδωσε η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την ενοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ, και η οποία θα εστιάσει στην πραγματικότητα και στα μεγάλα εθνικά ζητήματα της χώρας.

     Καταθέτω μερικές ιδέες δημιουργίας γεγονότων. Προφανώς δεν είναι εύκολο να γίνουν – ακόμα και για οικονομικούς λόγους. Όμως θεωρώ ότι κρύβουν ισχυρή δυναμική.

     α. Ουσιαστικές και συμβολικές κινήσεις ενότητας της κεντροαριστεράς. Όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος θεωρώ, ότι η συγκρότηση κάθε δομής του κόμματος πρέπει να γίνεται με πολιτικά και αξιοκρατικά κριτήρια, κριτήρια δηλαδή που θα παράγουν αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να υπάρχει υποψία προσωπικών στρατηγικών ούτε και ίχνη φοβιών και αναστολών, αν κάποιοι δεν εντάσσονται στην «ομάδα μας» ή ασκούν «σκληρή κριτική».

     Η αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων και ο αιχμηρός διάλογος είναι σηματωροί για τη διαμόρφωση ορθολογισμού, για το άνοιγμα νέων οριζόντων, για νέες ιδέες. Η πολυμέρεια καταδεικνύει και επωάζει μορφή μεγάλου κόμματος.

     Στο συμβολικό επίπεδο ας φανταστούμε μια εικόνα. Σε εκδήλωση για το μέλλον της κεντροαριστεράς στη χώρα μας με την πρωτοβουλία της προέδρου μας Φ. Γεννηματά να παρευρεθούν όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι της παράταξης (Κ. Σημίτης, Γ. Παπαπανδρέου, Β. Βενιζέλος) και να καταθέσουν την πολιτική τους εκδοχή ενωτικά στη λογική της «κίνησης» προς τα εμπρός. Προφανώς υπάρχουν εμπόδια και δυσκολίες. Απαιτείται επίμονη δουλειά και καθαρή στόχευση και πρέπει να γίνει μόνο με προετοιμασμένο το αίσιο τέλος της. Αξίζει να προσπαθούμε ξανά και ξανά.

     β. Πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα σε συνεργασία με την Σοσιαλιστική ομάδα της Ευρωβουλής με θέμα την πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε. ή τη φυσιογνωμία της σοσιαλδημοκρατίας στη μεταμοντέρνα εποχή. Δεν πρόκειται για κίνηση τακτικής για να αντιμετωπίσουμε τον τυχοδιωκτισμό και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί να συνεκφράσει από τους μπαχαλάκηδες και τους αριστεριστές μέχρι τα απομεινάρια του Καμμένου.

     Το βασικό μας πρόβλημα είναι εθνικό. Αν η ΕΕ δεν προχωρήσει στην πολιτική της ενοποίηση, δεν θα αντέξει στις ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις Κίνας, Ινδίας κλπ ούτε στον τυχοδιωκτισμό των βαθιά συντηρητικών δυνάμεων των ΗΠΑ ούτε στο ισλαμικό φονταμενταλισμό.

     γ. Πολιτική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας στη βαλκανική ενδοχώρα. Η δύναμη ενός κόμματος σε έναν ολοένα και πιο διεθνοποιημένο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο κρίνεται σε μεγάλο βαθμό και extramuros.

     δ. Διοργάνωση επιστημονικής έρευνας για το brain drain. Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια επιστημονική ομάδα, για να καταγράψει με άρτιο τρόπο την έκταση του όλου προβλήματος και μέσα από αυτή τη μελέτη να προκύψουν προτάσεις μιας σταδιακής αντιμετώπισης του όλου προβλήματος. Δεν χρειάζεται επιχειρηματολογία για την αξία αυτού του εγχειρήματος.

     ε. Να κάνουμε τιμητικές εκδηλώσεις για ανθρώπους της τέχνης, των γραμμάτων, της επιστήμης. Δεν έχουν μόνο συμβολικό περιεχόμενο αλλά αποτελούν κορυφαίο παιδαγωγικό «παράδειγμα» και εκφράζουν εν τοις πράγμασι το αξιακό – ουμανιστικό φορτίο της ιδεολογίας μας.

     στ. Διοργάνωση διημερίδας για το σχολείο και το πανεπιστήμιο της μεταβιομηχανικής εποχής, για το εκπαιδευτικό επάγγελμα, για τις πολλαπλές ανισότητες στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη πολιτικών άμβλυνσής των. Δεν επιχειρηματολογώ ως προς το ρόλο της εκπαίδευσης και της παιδείας για το μέλλον της χώρας. Είναι τόσο αυτονόητο, που μπορεί και να …ξεχνιέται! Αντίθετα, καταθέτω δύο ερωτήματα. Υπάρχει οικογένεια που δεν έχει σχέση με το σχολείο, το πανεπιστήμιο και την εκπαίδευση; Υπάρχει μεγαλύτερη επαγγελματική ομάδα στη χώρα μας από τους εκπαιδευτικούς (περίπου 200.000!);

     Προφανώς οι ιδέες αυτές δεν οδηγούν σε καμιά λυτρωτική λύση. Είναι όμως στοιχεία δημιουργικού πολιτικού αγώνα, τα οποία μπορεί να κρύβουν πολλαπλασιαστική δύναμη – και πάντως καταδεικνύουν το πάθος μας και την πίστη μας στη μεγάλη υπόθεση της ισχυρής σύγχρονης, ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για politics painting  in pinterest

 

Σχετική εικόνα

Van Gogh

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: