Αρχική > βιβλία > Απαγορευμένοι συγγραφείς – ποιος πήρε το Index Librorum Prohibitorum;

Απαγορευμένοι συγγραφείς – ποιος πήρε το Index Librorum Prohibitorum;

13 Σεπτεμβρίου 2018

 

Πολλοί αξιοσημείωτοι συντάκτες τοποθετήθηκαν στο ευρετήριο librorum prohibitorum επειδή τα έργα τους θεωρήθηκαν ότι προκαλούν θρησκευτικές, πολιτικές και ηθικές διαμάχες.

Διάσημα ονόματα στο Ρωμαϊκό Ευρετήριο περιλαμβάνουν:
– Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς όπως ο Οβίδ και ο Πετρόνιος
– θρησκευτικοί μεταρρυθμιστές όπως ο Μάρτιν Λούθερ , Φιλίπ Melanchthon και Jean Calvin
– ανθρωπιστές όπως ο Erasmus του Ρότερνταμ , ο Hugo Grotius και ο Nicodemus Frischlin
– φυσικοί επιστήμονες όπως ο Νικόλαος Κοπέρνικος , Paracelsus και Joannes Kepler
–  πολιτικοί στοχαστές όπως ο Niccolò Machiavelli , ο Jean Bodin και ο Montesquieu
– οι φιλόσοφοι René Descartes , Francis Bacon , Baruch Spinoza , ο David Hume , ο John Locke , Ζαν Ζακ Ρουσσώ , Immanuel Kant , ο Γιώργος Berkeley , Auguste Comte και Ζαν-Πολ Σαρτρ
– ποιητές και πεζογράφοι, όπως ο Giovanni Boccaccio , Τζον Μίλτον , ο Jean de la Fontaine , Madame de Stael , Daniel Defoe , Stendhal , Gustave Flaubert , Emile Zola , André Gide , David Herbert Lawrence
– και πολλοί άλλοι!

 

 

Πορτρέτο του Μάρτιν Λούθερ , Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, Δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα – Άλλοι γνωστοί νομικοί περιορισμοί

Τα όρια μεταξύ του επιτρεπόμενου και του απαγορευμένου ήταν μερικές φορές πολύ λεπτά και απρόβλεπτα. Η δημοφιλής συλλογή παρτιλιών Erasmus του Ρότερνταμ, η Adagia , απαγορεύτηκε μαζί με ολόκληρο το όνομά του, μόνο και μόνο επειδή δεν έλαβε επαρκώς κριτική θέση εναντίον της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης.

Αν και ο εξορκισμός ήταν μια αναγνωρισμένη μέθοδος εξαφάνισης των δαίμων και του διαβόλου, τα λαϊκά εγχειρίδια εξορκισμού όπως το Flagellum daemonum από τον Girolamo Menghi απαγορεύτηκαν επειδή περιείχαν τελετές που δεν ήταν συμβατές με την επίσημη εκκλησιαστική λειτουργία.

Αν και ευρέως δημοφιλές, τα πολιτικά έργα του Machiavelli απαγορεύτηκαν επειδή ασχολήθηκαν με την πολιτική εκτός της εξουσίας της Εκκλησίας. Η πρόταση του Montesquieu για τη διάσπαση της πολιτικής εξουσίας σε νομοθετικό, εκτελεστικό και δικαστικό επίπεδο στο De l’esprit des lois θεωρήθηκε τότε πολιτικά ανατρεπτικό. Αλλά είχε ισχυρό αντίκτυπο σε πολυάριθμους κρατικούς και πολιτικούς κανονισμούς και σε συνταγματικές πράξεις.

 

Πορτρέτο του Niccolò Machiavelli , Österreichische Nationalbibliothek – Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, Δημόσιος Τομέας

 

Το Il Cortegiano του Baldassare Castiglione ήταν το κεντρικό έργο αναφοράς για την αριστοκρατική δικαστική εθιμοτυπία σε όλη την Ευρώπη. Βρισκόταν στον Ευρετήριο λόγω των σατιρικών σχολίων και των αστείων της, για έξοδα της Εκκλησίας.

Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω αντίθεσή του στη γεωκεντρική κοσμοθεωρία, το De revolutionibus orbium coelestium του Nicolaus Copernicus τέθηκε στον Δείκτη το 1616. Αυτό ήταν περισσότερο από εβδομήντα χρόνια αφότου δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά!

Πορτρέτο του Νικόλαου Κοπέρνικου , Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, Όχι πνευματικά δικαιώματα – Άλλοι γνωστοί νομικοί περιορισμοί

D’Alembert και Ντιντερό Encyclopedie απαγορεύτηκε λόγω της υλιστική και εμπειρική απόψεις της επιστήμης, ενώ Johannes Trithemius του Steganographia καταδικάστηκε λόγω της αποκρυφιστής το περιεχόμενό της.

Αριστερά: πορτρέτο του Denis Diderot ,  συλλογή Wellcome, CC BY.
Δικαίωμα: Jean Le Rond d’Alembert , Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, Όχι Πνευματικά δικαιώματα – Άλλοι γνωστοί νομικοί περιορισμοί

Ο μυθιστοριογράφος Ferrante Pallavicino γνώρισε έντονη εκδίκηση και εκτελέστηκε στην Αβινιόν εξαιτίας των αντι-παπικών και αντι-ιησουϊτών σάτιων.

Δύο διαβόητοι φιλελεύθεροι και πορνογράφοι του 17ου και του 18ου αιώνα, ο Donatien Alphonse François Marquis de Sade και ο Nicolas-Edme Restif βρίσκονταν σε έντονες προσωπικές διαμάχες, αλλά εμφανίζονταν μαζί στον Ρωμαϊκό Δείκτη καθώς και σε άλλους καταλόγους λογοκρισίας της εποχής.

 

Από τη Δρ. Sonja Svoljšak, χειρόγραφο, συλλογή σπάνιων και παλαιών εκτυπώσεων, τμήμα ειδικών συλλογών, Εθνική και πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, Σλοβενία

https://blog.europeana.eu/2018/09/banned-authors/

 

Κατηγορίες:βιβλία Ετικέτες: , , , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: