Αρχική > σχολείο, εκπαίδευση, εκπαιδευτικός > Παιδεία και μόρφωση: για φωτεινό μέλλον στην πατρίδα μας

Παιδεία και μόρφωση: για φωτεινό μέλλον στην πατρίδα μας

image

Του Νίκου Τσούλια

     Η επιλογή μου ως Γραμματέα του Τομέα Παιδείας στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει προφανώς ιδιαίτερους συμβολισμούς, αφού συνδέθηκα με αγώνες και κατακτήσεις της δημόσιας εκπαίδευσης από κορυφαία θέση του εκπαιδευτικού κινήματος.

     Ωστόσο, η πρόκληση είναι στο «σήμερα» και στο «αύριο», στη συμβολή για την προαγωγή της Κεντροαριστεράς ως βασικής πολιτικής δύναμης, που θα ανοίξει δρόμους για κοινωνική δικαιοσύνη και συνεχή εκδημοκρατισμό της δημόσιας ζωής, για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, για ανοιχτή κοινωνία, για ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ενοποίησης.

     Είναι πρόκληση για ισχυρή δημόσια εκπαίδευση, που θα διαμορφώνει πολίτες χειραφετημένους, με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με αγωνιστική στάση ζωής, με κριτική σκέψη – μια εκπαίδευση που θα έχει ουμανιστικό προσανατολισμό, που θα εισάγει τους νέους και τις νέες στην κοινωνία της γνώσης και στους καιρούς του ψηφιακού κόσμου με επαρκή εφόδια, θα ανοίγει ορίζοντες επαγγελματικής εξέλιξης, θα τους γεννάει δίψα για συνεχή μάθηση.

     Ναι, το εκπαιδευτικό μας σύστημα – παρά την ένταση και την έκταση των προβλημάτων του – μπορεί να ανταποκριθεί στις πολλαπλές απαιτήσεις των εποχών μας.

     Θα αγωνιστούμε για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών, την ψυχή της αγωγής και της μάθησης. Γιατί στον εκπαιδευτικό συγκεντρώνονται συμβολικά και ουσιαστικά, με έναν τρόπο εντυπωσιακά συμπυκνωμένο, οι θεσμοί και οι συντελεστές που διαμορφώνουν πολιτικά το εκπαιδευτικό γίγνεσθαι. Ναι, ο πυρήνας του σχολείου είναι η «σχέση μαθητή – εκπαιδευτικού». Γιατί, «ό,τι συμβαίνει μέσα στη σχολική αίθουσα είναι οι στιγμές αλήθειας για το εκπαιδευτικό σύστημα».

     Βασική μας αντίληψη είναι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για ένα σχολείο διαπαιδαγώγησης και πολιτισμού (και όχι μόνο μετάδοσης γνώσεων), με ανθρωπιστικό αξιακό φορτίο, αμβλύνοντας τις ανισότητες, προάγοντας την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την ελευθερία.

    Σύντομα θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα λειτουργίας και δράσης μας, που θα είναι ανοιχτό σε κριτική, σε προτάσεις, σε ιδέες. Οι νέοι καιροί απαιτούν νέες επεξεργασίες και αντιλήψεις, νέα κουλτούρα. Με πνοή δημιουργικότητας και εξωστρέφειας, αγωνιστικής και αυτοκριτικής διάθεσης οι αδυναμίες μας και τα αντικειμενικά προβλήματα θα μικραίνουν τον ίσκιο τους.

     Ο διάλογος και η συλλογική δράση δεν είναι απλά εργαλεία για έναν άλλο σκοπό – αποτελούν στοιχεία αυταξίας, στοιχεία που προάγουν την προσωπικότητα του πολίτη και την κοινωνική ανέλιξη.

     Η πίστη στον εαυτό μας είναι το πρώτο μα και το αποφασιστικό βήμα για να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους.

     Έχουμε (και το ομολογούμε…) ελλείψεις, αδυναμίες, ταλαντεύσεις, προκαταλήψεις. Έχουμε όμως γνώσεις και εμπειρία αλλά και σχετικότητα στο λόγο μας (κρίσιμο ορθολογικό στοιχείο) και κυρίως θέληση για να συνεργήσουμε στην ανάδειξη της κεντροαριστεράς ως κυρίαρχη πολιτική πρόταση και στην προαγωγή της δημοκρατικής εκπαίδευσης.

     Γιατί η σοσιαλδημοκρατία συνδέεται με τη φωτεινή ιστορία της Ευρώπης και της Ελλάδας και οι πολιτικές και ιδεολογικές της αξίες αποτελούν οραματικό πεδίο για τους εργαζόμενους, για μια προοδευτική κοινωνία! Γιατί η δημοκρατική εκπαίδευση προάγει την ελευθερία του πνεύματος, την αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου.

image

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: