Αρχική > φιλοσοφία > Ξέρετε πού είναι η μοναδική ομορφιά του χειμώνα;

Ξέρετε πού είναι η μοναδική ομορφιά του χειμώνα;

Αποτέλεσμα εικόνας για χειμωνας

Του Νίκου Τσούλια

     Όχι, η τόσο ξεχωριστή ομορφιά του χειμώνα δεν είναι ότι κάποια στιγμή – θέλει δεν θέλει – θα τον αντικαταστήσει η άνοιξη των λουλουδιών και του γαλανού ουρανού, της γενναιοδωρίας του ήλιου και της γλυκιάς θωπείας του φωτός, της επιστροφής στην εξωστρέφεια και στο νέο ξεπέταγμα της ζωής.

     Όχι, δεν είναι ούτε στο απόλυτα μοναδικό χιονισμένο τοπίο, που μετασχηματίζει όλη τη φύση, συνενώνει και αδελφώνει όλες τις μορφές της με το λευκό πέπλο, που ανατρέπει όλες τις συμβατικές παραστάσεις μας και μας μαγεύει με μια ξεχωριστή φαντασίωση, με παραμύθια της δικής μας έμπνευσης και γινόμαστε ένα με τα παιδιά και η αθωότητα του λευκού μας θυμίζει τη δική μας παιδική αθωότητα.

     Όχι, δεν είναι ούτε στην τόσο μοναδική ομορφιά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στα δώρα, στο αναμμένο τζάκι, στις ευχές, στα χαμόγελα…

     Η ομορφιά του χειμώνα είναι στην ενδοσκόπηση της ζωής, στην ανάσα της φύσης, στη βαθιά μεταμόρφωση της ύλης, στην αισθητική της γυμνής ουσίας των πραγμάτων, στη ροπή για αυτογνωσία του δικού μας πνεύματος.

     Ναι τα νερά, θα γεμίζουν τις αποθήκες του εδάφους, τα υπόγεια ποτάμια και τις υπόγειες λίμνες και ένα μέρος τους θα μετατρέπεται σε χυμούς, που θα μπουκώνουν τα απογυμνωμένα κλαδιά για να βγουν τα «μάτια», να ξεπροβάλλουν οι μικροί βλαστοί, να ανοίξει νέο κεφάλαιο η θαλερότητα. Η φύση δεν γνωρίζει μόνο τη γραμμική ροή του χρόνου μα και την κυκλική του: τα φυλλοβόλα δέντρα με τους σταδιακούς αποχρωματισμούς των φύλλων τους θα τα παραδώσουν αργά μα σταθερά στο χώμα, για να αποδομηθεί η πολύπλοκη οργανική τους χημεία και να ξαναφτιαχτεί πάλι άλλη νέα βλάστηση, να μεγαλώσουν φυτά και κάθε πρασινάδα.

     Μα είναι και η φοβερή αισθητική του χειμώνα. Το μούδιασμα φυτών και ζώων, η συστολή των ζωτικών λειτουργιών είναι μια παρένθεση που υπόσχεται νέο ξεκίνημα. Η βροχή δεν είναι απλά και μόνο θείο δώρο, μια ξεχωριστή συνάντηση ουρανού και γης, είναι καταλάγισμα και αντάριασμα συνάμα της ψυχής. Είναι αυτή που σου δωρίζει την γλυκιά προσμονή για το σπιτικό σου καταφύγιο σαν μουσκέψεις, που σε καθηλώνει μπρος στο παράθυρό χαζεύοντας τα παιχνιδίσματά της με το χώμα, με τα φύλλα των δέντρων, με τους άλλοτε δυναμωμένους και άλλοτε εξασθενημένους ήχους, με τα κεραμίδια ή τους τσίγκους, με τα κελαρύσματα των ατέλειωτων ρυακιών…

     Τα γυμνωμένα πεσμένα στο έδαφος κλαδιά περιμένοντας το δικό τους θάνατο μα και το ξύπνημα της νέας ζωής, η υγρασία που αγκαλιάζει κάθε στοιχείο, η πρωινή πάχνη με το λαμπύρισμα των σταγόνων, το πνιγμένο φως της ημέρας, ο γρήγορος ερχομός της νύχτας, το θάμπος της ομίχλης στήνουν σκηνικό σιωπής και αναστοχασμού της σκέψης.

     Ναι, ο χειμώνας είναι μια μορφή αυτογνωσίας της φύσης. Εσωτερικεύει τις λειτουργίες της, αναζωογονεί την ποικιλομορφία της. Το πραγματικό νέο ξεκίνημα της ζωής όχι δεν γίνεται την άνοιξη μα μέσα στο καταχείμωνο.

     Μα για να γνωρίσεις το χειμώνα δεν γίνεται από την άνεση του διαμερίσματος. Πρέπει να χωθείς και να χαθείς σε δάσος, να νιώσεις το κρύο και την υγρασία, να λασπωθείς, να αναστατωθείς από τα αστραπόβροντα, να ακούσεις τα συρίγματα του ανέμου και τους ήχους των φύλλων και των κλαδιών που δοκιμάζονται, να ψυχανεμιστείς με τη μοναξιά των δέντρων και με το λούφαγμα των πουλιών, να αναζητήσεις κάποιο απάγκιο για να ελαφρύνεις το ξεροβόρι, να εκθέσεις την ύπαρξή σου ολομόναχη στην πρωτόγονη σχέση της με τη φύση, να θεριέψει ο πόθος σου για το κάλεσμα της σπιτικής φωτιάς.

     Ναι, για να γνωρίσεις τον χειμώνα πρέπει να του δοθείς. Δεν γίνεται από την ασφάλεια του σπιτιού. Ο χειμώνας δεν μπορεί να γίνει «μακρινή πραγματικότητα» ή να βιωθεί από την ασφάλεια της στέγης. Τον χειμώνα δεν τον γνωρίζεις από τα βιβλία ούτε από το διαδίκτυο. Πρέπει να του δοθείς, να γευθείς το συναίσθημα που σου γεννάει, να χαρείς τη μοναδική ομορφιά του…

Αποτέλεσμα εικόνας για ομορφιά της φυσης τον χειμώνα

Αποτέλεσμα εικόνας για ομορφιά της φυσης τον χειμώνα

Αποτέλεσμα εικόνας για χειμωνας

Αποτέλεσμα εικόνας για χειμωνας

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: