Αρχική > βιβλία > Το πρώτο τυπωμένο βιβλίο της Ευρώπης

Το πρώτο τυπωμένο βιβλίο της Ευρώπης

 

 

30 Οκτωβρίου 2018

 

Πώς γνωρίζουμε ποιο είναι το πρώτο τυπωμένο βιβλίο της Ευρώπης; Μέχρι τον 18ο αιώνα το ερώτημα αυτό ήταν ανοιχτό σε εικασίες. Τα τυπωμένα βιβλία του 15ου αιώνα συνήθως δεν έχουν τίτλο και δεν δίνουν πάντα το όνομα του εκτυπωτή.

 

Τόμος 1 τρία αντίγραφα της Αγίας Γραφής του Gutenberg, που πραγματοποιήθηκε σε τρεις διαφορετικές βιβλιοθήκες. Από αριστερά προς τα δεξιά: Staatsbibliothek zu Βερολίνο – PK , CC BY-NC-SA 3.0 DE; Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας , CC BY; Bibliothèque nationale de France (αντιγραφή vellum) , χωρίς πνευματικά δικαιώματα – άλλοι γνωστοί νομικοί περιορισμοί.

Μια αξιόπιστη ιστορική πηγή από το 1499, η «Κρόνικα» της Κολωνίας, είχε πει για τις βιβλίες του Gutenberg , ωστόσο, οι θέσεις τους ήταν είτε άγνωστες είτε ήταν αχρονολόγητες και επομένως δεν ήταν αξιόπιστες. Περίπου 25 αντίγραφα της πρώτης Γραφής που εκτυπώθηκαν σε δύο στήλες με 42 γραμμές ανά σελίδα προσδιορίστηκαν κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Το όνομα του εκτυπωτή, Johannes Gutenberg, δεν εμφανίζεται σε κανένα από αυτά. Σήμερα γνωρίζουμε 49 από τις 180 αρχικά εκτυπωμένες 42 γραμμών . Από αυτά τα 21 είναι πλήρη.

(Ανα) ανακάλυψη της Αγίας Γραφής στο Βερολίνο

Τι συνέβη? Ο Christoph Hendreich (1630-1702), επικεφαλής βιβλιοθηκονόμος της Εκλογικής Βιβλιοθήκης του Βερολίνου, ανακάλυψε μια βιβλιοθήκη δύο τόμων Λατινικής Βίβλου σε μορφή folio στις συλλογές της βιβλιοθήκης. Έγινε εκτύπωση σε βέλος σε μια γοτθική γραμματοσειρά γνωστή ως μαύρο γράμμα. Ο Hendreich συνέδεσε το εύρημα του με το 1499 Cologne της Κολωνίας.

Άνοιγμα της σελίδας του βιβλίου του Genesis, vol. 1 f. 5, Staatsbibliothek zu Βερολίνο – PK , CC BY-NC-SA 3,0 DE

Ωστόσο, η ανακάλυψή του παρέμεινε ένα κρυμμένο στολίδι μέχρι το 1760 όταν ο μελετητής Karl Conrad Oelrich δημοσίευσε ένα τηλεοπτικό αντίγραφο ενός αποσπάσματος από τη Βίβλο. Αυτό άλλαξε δραματικά την κατάσταση: οι μελετητές χρησιμοποίησαν την τηλεομοιοτυπία του Oelrich για να αναγνωρίσουν άλλα αντίγραφα της Αγίας Γραφής του Gutenberg από την ίδια έκδοση. Αυτό το αντίγραφο διατηρείται ακόμα στη Βιβλιοθήκη του Βερολίνου.

Μετακινούμενο είδος

Η Αγία Γραφή Gutenberg κατασκευάστηκε στο Mainz το 1455. Είναι το πρώτο βιβλίο στην Ευρώπη που τυπώνεται με κινητό τύπο: ένα σύστημα εκτύπωσης που χρησιμοποιεί μεμονωμένες μονάδες γραμμάτων και σημείων στίξης. Ένα μείγμα αιθάλης, βερνίκι και ασπράδι αυγού χρησιμοποιήθηκε για μελάνι. Το κείμενο τυπώθηκε είτε σε περγαμηνή, δηλαδή σε περγαμηνή, είτε σε χαρτί. Το Vellum ήταν πιο ανθεκτικό και παχύτερο, αλλά και πιο ακριβό.

Μοναδικά αντίγραφα μέσω φωτισμών

Μετά την παράδοση των χειρογράφων, αντίγραφα της Αγίας Γραφής Gutenberg ήταν συνήθως διακοσμημένα με την εντολή των αγοραστών τους, κυρίως μοναστηριακά σπίτια.

Φωτιζόμενα αρχικά από 5 διαφορετικά αντίγραφα της Αγίας Γραφής του Gutenberg. Δεξιόστροφα από τα αριστερά: Ιστορικό αρχικά Εμφανίζω τον Άγιο Μάρκο γράφοντας το Ευαγγέλιο, σελ. 2 f. 207, Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας , CC BY? Αρχικοποιημένο αρχικό Ν, τομ. 2 f. 46, Staatsbibliothek zu Βερολίνο – PK , CC BY-NC-SA 3,0 DE? Puzzle αρχικό Ε με κόκκινο στυλό άνθηση, vol. 1 εικόνα 244, Bibliothèque nationale de France (αντίγραφο σε χαρτί) , χωρίς πνευματικά δικαιώματα – άλλοι γνωστοί νομικοί περιορισμοί. Διακοσμημένο αρχικό Ε με χρυσό φύλλο, τόμος. 4 εικόνα 7, Bibliothèque nationale de France (αντιγραφή vellum) , χωρίς πνευματικά δικαιώματα – άλλοι γνωστοί νομικοί περιορισμοί, Αρχικό παζλ S με κόκκινο και μπλε στύλο άνθηση, vol. 2 f. 305v, Εθνική Βιβλιοθήκη της Πορτογαλίας, Δημόσιος τομέας

Το αντίγραφο της λέξης στο Bibliothèque nationale de France έχει ιδιαίτερα εντυπωσιακούς φωτισμούς: θεαματικές οριακές διακοσμήσεις σε δύο σελίδες και μια τεράστια ποικιλία φωτισμένων πρώτων γραμμάτων ή αρχικών. Οι φωτεινές ενδείξεις συσχετίζονται με εκείνες του μοντέλου βιβλίου (Musterbuch) για τους ακτινοβολητές που χρησιμοποιούνταν στο Η ωρα. Τα σύνορα μοιάζουν με άλλα που κυκλοφόρησαν στην ίδια περιοχή και την ίδια εποχή με τη Βίβλο Gutenberg.

 

Το βιβλίο μοντέλων του Göttingen (Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen, f. 11v) στα αριστερά δείχνει παραδείγματα των συνόλων των φύλλων του ακάνθου σε διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς που είναι πολύ παρόμοια με το περιθωριακό διάκοσμο στο αντίγραφο BnF vellum της Βίβλου Gutenberg ( τόμος. 3 στ. 1 , δεξιά). Άλλα μοτίβα που βρίσκονται στο Musterbuch επαναλαμβάνονται επίσης σε διάφορα φωτισμένα αρχικά σε όλο αυτό το αντίγραφο. Bibliothèque nationale de France, χωρίς πνευματικά δικαιώματα – άλλοι γνωστοί νομικοί περιορισμοί

Το αντίγραφο σε χαρτί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας έχει λιγότερες φώτιες. είναι χρυσά και χρώματα και προέρχονται από τη Γερμανία, ενδεχομένως στην Erfurt. Η Βίβλος έχει περιθωριακά σημειώματα σε ηπειρωτικό χέρι. Πιθανόν παρέμεινε στην Ήπειρο έως ότου κατέκτησε το 1796 τον David Steuart (1747-1824), τον πρώην Λόρδο Provost του Εδιμβούργου. Το πώλησε στη βιβλιοθήκη των Δικηγόρων, τον προκάτοχο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για 150 γουινέα.

 

Αυτή η εικόνα δείχνει το υδατογράφημα στη σελίδα (τόμος 1 folio 94): αυτό είναι το μάτσο των σταφυλιών υδατογράφημα, ένα από τα τρία που χρησιμοποιείται από Gutenberg. Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, τομ. 1 f. 94 , CC BY

Το μόνο άλλο βιβλίο Johannes Gutenberg φαίνεται να έχει εκτυπωθεί ήταν ένα σχολικό βιβλίο: η λατινική γραμματική από Donatus . Η διαδικασία εκτύπωσης με κινητό τύπο που πρωτοστάτησε από αυτόν σύντομα απορροφήθηκε από άλλους. Μέχρι τα τέλη του 15ου αιώνα, έχουν δημιουργηθεί τυπογραφικές πιεστήρες σε περισσότερες από 250 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συντάκτες:
Nathalie Coilly, Τμήμα Σπάνιων Βιβλίων, Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας
Dr Anette Hagan, Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας
Zora Steiner, Βιβλιοθήκη του Βερολίνου

Η θέση του blog είναι μέρος του  έργου Rise of Literacy , όπου σας μεταφέρουμε σε μια εξερεύνηση της παιδείας στην Ευρώπη χάρη στην ψηφιακή διατήρηση πολύτιμων κειμένων έργων από συλλογές σε ολόκληρη την ήπειρο.

 

https://blog.europeana.eu/2018/10/europes-first-printed-book/

 

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: