Αρχική > σχολείο, εκπαίδευση > Αυξάνονται οι μαθητές στα ΕΠΑ.Λ.

Αυξάνονται οι μαθητές στα ΕΠΑ.Λ.

Αποτέλεσμα εικόνας για education in wikiart

 

Education of the Virgin, c.1640 – Georges de la Tour

 

 

​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Αδριανουπολίτης,

Εκπαιδευτικός – Ερευνητής, Αντιπρόεδρος Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.

 

Προβλέπεται αύξηση των μαθητών ΕΠΑ.Λ. κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, χωρίς βέβαια να είναι δυνατή η πρόβλεψη του ακριβούς ποσοστού όταν ακόμη διαρκούν οι εγγραφές.

Η πρόβλεψη αυτή είναι βάσιμη διότι:

  1. Ο τωρινός αριθμός των εγγεγραμμένων είναι μεγαλύτερος, στα περισσότερα ΕΠΑ.Λ., από τον αριθμό των μαθητών του προηγούμενου σχολ. έτους μετά τη λήξη των εγγραφών.
  2. Αναμένεται αύξηση μαθητών, όπως κάθε χρόνο, στη Β΄ τάξη. Η αύξηση αυτή  οφείλεται στο γεγονός ότι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου εγγράφονται στη Β΄ ΕΠΑ.Λ. διότι α) απέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις β) πέτυχαν σε κάποια σχολή εκτός του τόπου κατοικίας τους και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα φοιτητικά έξοδα γ) πέτυχαν σε σχολή χαμηλής ζήτησης η οποία δύσκολα μπορεί να εγγυηθεί επαγγελματική αποκατάσταση. Το σκεπτικό της εγγραφής είναι η απόκτηση πτυχίου ειδικότητας και η έξοδος προς την αγορά εργασίας, ή η συνέχιση σπουδών μέσω των πανελλαδικών των ΕΠΑ.Λ.

Παραθέτουμε στατιστικά στοιχεία για επιβεβαίωση:

Σχολικό έτος 2015 – 2016

Ημερήσια ΕΠΑ.Λ.       Α΄ τάξη 18.719      Β΄ τάξη 31.838

Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.        Α΄ τάξη 2.514        Β΄ τάξη  8.169

Σχολικό έτος 2016 – 2017

Ημερήσια ΕΠΑ.Λ.       Α΄ τάξη 17.051      Β΄ τάξη 27.378

Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.        Α΄ τάξη 2.678        Β΄ τάξη  8.030

Σχολικό έτος 2017 – 2018

Ημερήσια ΕΠΑ.Λ.       Α΄ τάξη 17.406      Β΄ τάξη 26.416

Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.        Α΄ τάξη 2.677        Β΄ τάξη  8.843

Πηγή: ΥΠ.Π.Ε.Θ./ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ/Δ/ΝΣΗ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ,  Υπουργείο Παιδείας Δ/νση Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Τμήμα Β΄ Στατιστικής

  1. Οι μετεγγραφές κάθε χρόνο, μετά  την Α΄  τάξη ΓΕ.Λ. προς την Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ., είναι κατά πολύ περισσότερες από τις αντίστοιχες από τα ΕΠΑ.Λ. προς τα ΓΕ.Λ.
  2. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν με την εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία, την στελέχωση των ΕΠΑ.Λ. με ψυχολόγους για ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών, η σταδιακή αναβάθμιση του κοινωνικού status των ΕΠΑ.Λ., η εισαγωγή αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. σε πανεπιστημιακές σχολές υψηλής ζήτησης, η εξαγγελία για την ίδρυση  Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. κ.λ.π. θα προκαλέσουν στροφή μαθητών προς το Επαγγελματικό Λύκειο.
  1. Οι εγγραφές στην Α΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. και οι μετεγγραφές από την Α΄ τάξη ΓΕ.Λ. προς τα ΕΠΑ.Λ. θα επηρεαστούν από τις ανακοινώσεις του υπουργείου παιδείας περί επαναφοράς της βάσης του 10, τη μείωση του αριθμού των εισαγομένων στα ΑΕΙ, την εισαγωγή της τράπεζας θεμάτων, τις προαγωγικές εξετάσεις μέσα στο λύκειο κ.λ.π.

Οι ανακοινώσεις αυτές πρόκειται θα προκαλέσουν απομάκρυνση μέρους του μαθητικού δυναμικού των ΓΕ.Λ. προς τα ΕΠΑ.Λ. όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Ο δρόμος για τον αναπροσανατολισμό όλου του εκπαιδευτικού μας συστήματος ώστε να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές, μορφωτικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας είναι μακρύς.

Οι οργανωμένες συντεχνίες, οι ποικίλοι ιδεοληπτικοί χώροι κ.λ.π. πρόκειται να αντιδράσουν δυναμικά όπως και στο παρελθόν.

Για την επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται, κατά τη γνώμη μας, ορθολογισμός, εθνική στρατηγική και σύμπνοια. Η επίκληση της νωπής λαϊκής εντολής στην οποία προβαίνει η κυβέρνηση δεν βοηθά στην επίλυση προβλημάτων.

Η νωπή λαϊκή εντολή υπήρξε και σε προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν μπόρεσε να αναβαθμιστεί, να εκσυγχρονιστεί και βρίσκεται σε τέλμα.

Θα υπάρξει κάποτε φως στην άκρη του τούνελ;

Ίδωμεν

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/297454_ayxanontai-oi-mathites-sta-epal

 

Αποτέλεσμα εικόνας για education in wikiart

The school exam, 1862 – Albert Anker

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: