Αρχική > πολιτική > Ιστορία του τείχους του Βερολίνου: Η άνοδος και η πτώση του τείχους του Βερολίνου / A History Of The Berlin Wall: The Rise And Fall Of The Berlin Wall

Ιστορία του τείχους του Βερολίνου: Η άνοδος και η πτώση του τείχους του Βερολίνου / A History Of The Berlin Wall: The Rise And Fall Of The Berlin Wall

Διαμαρτύρεται ιστορία του τείχους του Βερολίνου

 

Αύριο κλείνουν 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου…

 

Ένα χρονοδιάγραμμα και ιστορία του Τείχους του Βερολίνου, ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα εμβλήματα του Ψυχρού Πολέμου που χώριζε το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου στο μισό.

Κτίστηκε στη δεκαετία του 1960, το Τείχος του Βερολίνου χώρισε την κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία από τη μη κομμουνιστική Δύση. Για 28 χρόνια, το “σιδερένιο παραπέτασμα” κράτησε τους Ανατολικούς Γερμανούς από τη φυγή στη Δύση και η σημαντική στιγμή της καταστροφής τους σήμανε μια έντονη διεθνή εορτή για ελευθερία. Εδώ, ρίχνουμε μια ματιά στη συναρπαστική ιστορία του τείχους του Βερολίνου:

 

Ιστορία του τείχους του Βερολίνου

 

Ιστορία του τείχους του Βερολίνου: 13 Αυγούστου 1961

Άνοδος και πτώση του τοίχου του Βερολίνου

Παρά τους προηγούμενους ισχυρισμούς ότι «κανείς δεν προτίθεται να χτίσει ένα τείχος», ο κομμουνιστής Ανατολικής Γερμανίας ηγέτης Walter Ulbricht κάνει ακριβώς αυτό με το πρόσχημα της σφυρηλάτησης ενός φραγμού προστασίας κατά των αντιφασιστών. Ανατολικά γερμανικά στρατεύματα στρατολογούνται για την ανέγερση του τοίχου και η εργασία αρχίζει μετά τα μεσάνυχτα.

 

Βερολίνο Κατασκευή Τείχους Φωτογραφία

 

15 Αυγούστου 1961

Ιστορία του τείχους του Βερολίνου Conrad Schumann

Ο ανατολικογερμανός στρατιώτης το άλμα του Conrad Schumann πάνω σε ένα τμήμα συρματοπλέγματος που χωρίζει την Ανατολή και τη Δύση παρέχει στον κόσμο μια καταπληκτική φωτογραφία για το πρόσφατα διαχωρισμένο χάσμα.

 

17 Αυγούστου 1962

Ιστορία τοίχου του Βερολίνου

Εξυπηρετώντας ως έναν από τους πιο μόνιμους θανάτους στον τοίχο, ο 18χρονος Πέτρος Φέχτερ πυροβολείται στη λεκάνη και αιμορραγεί μέχρι θανάτου προσπαθώντας να δραπετεύσει. Από τη στιγμή που έπεσε στη συνοριακή λωρίδα στην ανατολική πλευρά, δεν επιτρέπεται στις δυτικές αρχές και σε άλλους παρευρισκόμενους να τον βοηθήσουν και να τον παρακολουθήσουν να πεθάνει.

 

https://youtu.be/zOt5ji5nMsU

 

Ιστορία του τείχους του Βερολίνου Peter Fechter

Ιστορία του τείχους του Βερολίνου: 26 Ιουνίου 1963

 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Kennedy επισκέπτεται τη δυτικο-γερμανική πλευρά του τείχους και εκφράζει τις περίφημες γραμμές: «Ich bin ein Berliner». Η ομιλία του επαναλαμβάνει τις αξίες της ελευθερίας και αλληλεγγύης στο Δυτικό Βερολίνο:

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που πραγματικά δεν καταλαβαίνουν ή λένε όχι, ποιο είναι το μεγάλο ζήτημα μεταξύ του ελεύθερου κόσμου και του κομμουνιστικού κόσμου. Αφήστε τους να έρθουν στο Βερολίνο.

 

11 Μαρτίου 1985

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο τείχος του Βερολίνου

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ γίνεται επικεφαλής της Σοβιετικής Ένωσης και εισάγει πολλές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής του ανοίγματος. Αυτό εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά ανάμεσα στον πληθυσμό και σύντομα οι πολίτες αρχίζουν να μιλούν έξω από την κυβέρνηση.

 

12 Ιουνίου 1987

Ιστορία του τείχους του Βερολίνου Ρόναλντ Ρέιγκαν

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ronald Reagan επισκέπτεται τον τοίχο στην πλευρά του Δυτικού Βερολίνου και απαιτεί ειρήνη και ελευθέρωση, αναφέροντας:

Γενικός Γραμματέας Γκορμπατσόφ, αν αναζητάτε ειρήνη, αν αναζητάτε ευημερία για τη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη, αν επιδιώξετε φιλελευθεροποίηση: Ελάτε εδώ σε αυτήν την πύλη. Κύριε Γκορμπατσόφ, ανοίξτε αυτή την πύλη. Κύριε Γκορμπατσόφ, κατεδαφίστε αυτό το τείχος.

 

Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν Ιστορία του τείχους του Βερολίνου

10 Σεπτεμβρίου 1989

 

https://youtu.be/WjWDrTXMgF8

 

Η Ουγγαρία ανοίγει ξανά τα σύνορα με την Ανατολική Γερμανία επιτρέποντας στους 13.000 Ανατολικούς Γερμανούς να διαφύγουν στην Αυστρία.

4 Νοεμβρίου 1989

Πρόσωπο του Βερολίνου

Μια διαδήλωση διεξάγεται με ένα εκατομμύριο ανθρώπους να διαμαρτύρονται για το τείχος στο Ανατολικό Βερολίνο.

 

Διαμαρτύρεται ιστορία του τείχους του Βερολίνου

9 Νοεμβρίου 1989

 

https://youtu.be/snsdDb7KDkg

 

Άνοδος και πτώση του τοίχου του Βερολίνου

Ο τοίχος τελικά πέφτει, οδηγώντας σε παγκόσμια γιορτή.

 

Ιστορία του τοίχου του Βερολίνου Πτώση του τείχους του Βερολίνου

 

 

Πτώση του Τείχους του Βερολίνου

https://allthatsinteresting.com/berlin-wall-history

 

Υ.Γ. εκτός θέματος…

1. Θαύμαζα τον Γκορμπατσόφ και αντιπαθούσα τον Ρήγκαν. Δυστυχώς η ιστορία δικαίωσε τον Ρήγκαν. Προφανώς και ευτυχώς η ιστορία εξελίσσεται και δεν λέει ποτέ την “τελευταία κουβέντα”.   

2. Είχα την τύχη να χαιρετίσω (και να ακούσω…) τον Γκορμπατσόφ εκπροσωπώντας την ΟΛΜΕ σε εκδήλωση που είχε κάνει το ΕΜΠ για να τον τιμήσει.

Αύριο θα υπάρξουν άλλες δύο σχετικές αναφορές στο ιστολόγιό μου. 

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: