Αρχική > εκπαιδευτικός > Σχέσεις ΠΑΣΚ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και ΠΑΣΚ εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Σχέσεις ΠΑΣΚ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και ΠΑΣΚ εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Νίκος Τσούλιας

(Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, 1996 – 2003)

 

     Ήταν σχέσεις συλλογικής και δημιουργικής δράσης, γιατί ήταν ζυμωμένες με κοινή συναντίληψη για κοινωνική πρόοδο, για δημοκρατικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για ποιότητα στην εκπαίδευση, για συνεχή προαγωγή του πολιτισμικού, μορφωτικού και παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου, για ολόπλευρη στήριξη του εκπαιδευτικού επαγγέλματος, για κινηματική αντίληψη του συνδικαλισμού.

     Και ήταν η συνεργασία των δύο ΠΑΣΚ η κινητήρια δύναμη για το εκπαιδευτικό κίνημα, αφού και οι δύο ασκούσαν δημιουργικό συνδικαλισμό, με θέσεις και προτάσεις, και διαμόρφωναν πάντα τόσο το πλαίσιο των εκπαιδευτικών αιτημάτων και την εμβάθυνση όλων των ζητημάτων του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού όσο και το πρόγραμμα δράσης των δύο Ομοσπονδιών μας. Έκφραση αυτής της κοινής δυναμικής είναι και η πρόταση για κοινή Συνομοσπονδία όλων των εκπαιδευτικών της χώρας και των τριών βαθμίδων, πρόταση που δεν προχώρησε ακόμα.

     Κοινές εκπαιδευτικές και μορφωτικές εκδηλώσεις, κοινές πορείες και διαδηλώσεις και κοινές συνεντεύξεις τύπου ήταν το σταθερό πλαίσιο συλλειτουργίας ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, απόρροια κυρίως των πρωτοβουλιών των παρατάξεών μας. Αποκορύφωμα με έντονο συμβολισμό υπήρξε η υιοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών το 1998, που είχε ήδη θεσπίσει η Education International, την 5η Οκτωβρίου κάθε χρόνο, με κοινή εκδήλωση των φορέων όλων των εκπαιδευτικών της χώρας και των τριών βαθμίδων και των αντίστοιχων φορέων της Κύπρου υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου.

     Δεν υπήρξε ποτέ καμιά σκιά στη συνεργασία μας στο διάστημα που είχα θεσμική ευθύνη στην ΟΛΜΕ. Και όχι μόνο αυτό. Είχαμε καλλιεργήσει και κατακτήσει προσωπικές σχέσεις ουσιαστικής φιλίας και κοινής αγωνίας· δείγμα της ποιότητας της προσωπικότητας των συνδικαλιστών αλλά και της αξίας της συλλογικότητας, η οποία δεν προάγει μόνο το κίνημα αλλά και τη βαθιά και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.

 

Το σημείωμα αυτό περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Σήφη Μπουζάκη “Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών (ΠΑΣΚ Δ/Ν) (1974 – 2018)

Οι φωτογραφίες είναι από τον Βασίλη Φουρτούνη

 

 

 

 

 

 

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: