Αρχική > κοινωνία > Όταν η Γκρέτα αναδεικνύει ένα μείζον παγκόσμιο πρόβλημα!

Όταν η Γκρέτα αναδεικνύει ένα μείζον παγκόσμιο πρόβλημα!

Αποτέλεσμα εικόνας για Greta Thunberg

Του Νίκου Τσούλια

     Όταν μια μικρή μαθήτρια αναλαμβάνει πρωτοβουλία με διεθνή αντίκτυπο και η θέληση γίνεται αποφασιστικότητα και αγώνας, όταν η προσωπική δράση μετασχηματίζεται σε κοινωνικό, παγκόσμιο κίνημα και οι νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται στην προαγωγή μιας σημαντικής οικολογικής κίνησης, τότε υπάρχει ελπίδα για κοινωνική πρόοδο, για ένα φωτεινό μέλλον.

     Η επιστήμη με το πνεύμα ελευθερίας, έρευνας και ορθολογισμού, που τη χαρακτηρίζει, έχει «αποφανθεί» ότι το κλίμα της Γης αλλάζει δραματικά. Ήδη βιώνουμε τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας με την ολοένα και μεγαλύτερη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα και τη διαμόρφωση ενός όλο και πιο ισχυρού φαινομένου του θερμοκηπίου.

     Η κλιματική αλλαγή δεν έχει ένα deadline και μια απότομη απαρχή μιας νέας κατάστασης αλλά γίνεται σταδιακά και συσσωρευτικά. Και όταν πλέον έχει γείρει η πλάστιγγα με σοβαρές και δραματικές επιπτώσεις, οι όποιες παρεμβάσεις του ανθρώπου δεν μπορούν να ανατρέψουν μια εκτεταμένη καταστροφή με: ακραία καιρικά φαινόμενα, άνοδο των νερών στις θάλασσες και στους ωκεανούς, λιώσιμο των πολικών πάγων, επέκταση της ερημοποίησης, υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων, μαζική εξαφάνιση έμβιων οργανισμών, ξηρασία κλπ. Η ατμόσφαιρα της Γης προφανώς εξελίσσεται στο διάβα του χρόνου και έχει δημιουργήσει απότομες μεταβολές στο κλίμα με την επίδραση εξωγενών κυρίως παραγόντων.

     Όμως τώρα με τη Βιομηχανική επανάσταση και τα υπερβολικά προϊόντα των καύσεων κάθε λογής ορυκτού έχουμε επιδείνωση λόγω του σημερινού κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις παρά μόνο σε οριακές περιπτώσεις και σε θεωρητικό κυρίως επίπεδο. Οι διεθνείς συμφωνίες δεν τηρούνται πρωτίστως από τα ισχυρά κράτη. Η οικονομική μεγέθυνση και το άνευ ορίων κέρδος είναι τα βασικά μελήματα κάθε οικονομικής πολιτικής. Ο καπιταλισμός εμπορευματοποιεί τα πάντα.

     Το Fridays for Future είναι ένα κίνημα, που άρχισε από την μικρή μαθήτρια Greta Thunberg διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη δράσης για την κλιματική κρίση μπροστά από το σουηδικό κοινοβούλιο κάθε Παρασκευή,  και τελικά με την όλη δράση της μέσω του Instagram και του Twitter δημιούργησε ένα πρωτόγνωρο κίνημα σε κάθε γωνιά της Γης – ιδιαίτερα στους κόλπους της νεολαίας και τους μαθητών.

     Η πρώτη διαδήλωση της Γκρέτα έγινε στη Νέα Υόρκη έξω από τον ΟΗΕ. Η 16χρονη Σουηδέζα διέσχισε τον Ατλαντικό με ένα ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών ρύπων με σκοπό να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου. «Σταματήστε να αρνιέστε ότι η Γη πεθαίνει!», «Απεργήστε μαζί μας», «Δεν μπορείτε να μας σταματήσετε, ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός», φώναζαν οι διαδηλωτές.

     «Η Γκρέτα είναι ένας εξαιρετικός αγγελιοφόρος, που κατάφερε να κάνει αυτό που καμιά Greenpeace δεν κατάφερε να κάνει μέχρι σήμερα. Η Greenpeace μιλάει εδώ και 25 χρόνια για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα και δεν την ακούει κανείς. Η 16χρονη Γκρέτα εμφανίστηκε ξαφνικά με όπλο της τα social media και μεταφέρει ένα μήνυμα, το οποίο ουσιαστικά λέει «τέρμα τα λόγια, ήρθε η ώρα για πράξεις» δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης στο One Channel.

     Τα ερωτήματα που θέτει το κίνημα Fridays for Future είναι κρίσιμα και δεν παρακάμπτονται με αοριστολογίες και ευχολόγια. «Πώς να διαβάζουμε για ένα μέλλον, στο οποίο μπορεί να μην είμαστε εκεί; Γιατί να αγωνιζόμαστε να γίνουμε μορφωμένοι, όταν οι κυβερνήσεις μας δεν ακούν τους μορφωμένους»;

     Το παράδειγμα της Γκρέτα έχει παιδαγωγικό περιεχόμενο και έντονο συμβολισμό. Καταδεικνύει τη δύναμη που έχει κάθε άνθρωπος, όταν κάνει σημαία του ένα ζωτικό θέμα και αγωνίζεται για την προαγωγή του. Αποδεικνύει τη δυναμική της προσωπικής πρωτοβουλίας που μετασχηματίζεται σε συλλογική και κινηματική δράση. Τονίζει την επινόηση νέων πολιτικών παρεμβάσεων των πολιτών. Χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όχι για χαζέματα και για ανούσια σερφαρίσματα αλλά για βαθιά και ευρεία συνειδητοποίηση πάνω στα μεγάλα παγκόσμια κοινωνικά ζητήματα.

Δείτε περισσότερα εδώ:

international.media@fridaysforfuture.org
swe.media@fridaysforfuture.org

Αποτέλεσμα εικόνας για Greta Thunberg

Αποτέλεσμα εικόνας για Greta Thunberg

Αποτέλεσμα εικόνας για Greta Thunberg

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: