Αρχική > εκπαιδευτικός > Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, 5 Οκτωβρίου 2019 – Πώς ξεκίνησε στην Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, 5 Οκτωβρίου 2019 – Πώς ξεκίνησε στην Ελλάδα

Αίθουσα τελετών του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια, 5.10.1998

 

     Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου και καθιερώθηκε το 1994 μετά από απόφαση της UNESCO για την Σύσταση σχετικά με το Καθεστώς των Εκπαιδευτικών. Τιμά την Ελεύθερη Διδασκαλία που υπογράφηκε το 1966.

     Ουσιαστικά μέσα από αυτό τον συμβολισμό καταδεικνύεται ο κεντρικός ρόλος των εκπαιδευτικών στις σύγχρονες κοινωνίες, η υπέρτατη αξία των Γραμμάτων και της Διαπαιδαγώγησης. 

     Στόχος της είναι να επικεντρωθεί στην "εκτίμηση, αξιολόγηση και βελτίωση των εκπαιδευτικών του κόσμου" και να δώσει την ευκαιρία να εξετάσουν τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εκπαιδευτικούς και τη διδασκαλία.

ΚΟΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ για φέτος ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO, ΤΗ ΔΟΕ, ΤΗ UNICEF, ΤΟ UNDP ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

"Με το θέμα:" Οι νέοι δάσκαλοι: το μέλλον του επαγγέλματος ", αναγνωρίζουμε την κρίσιμη σημασία της επιβεβαίωσης της αξίας της διδακτικής αποστολής, καλούμε τις κυβερνήσεις να κάνουν τη διδασκαλία ένα επάγγελμα πρώτης επιλογής για τους νέους. συνδικαλιστικές ενώσεις, εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, διευθυντές σχολείων, ενώσεις γονέων-εκπαιδευτικών, επιτροπές σχολικών διευθυντών, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και εκπαιδευτές εκπαιδευτικών ώστε να μοιραστούν τη σοφία και τις εμπειρίες τους για την προώθηση της δημιουργίας μιας ζωντανής διδακτικής δύναμης. ο κόσμος που συνεχίζει να αγωνίζεται κάθε μέρα για να εξασφαλίσει ότι η «ανοικτή και ισότιμη ποιοτική εκπαίδευση» και η προώθηση των «ευκαιριών διά βίου μάθησης για όλους» γίνονται πραγματικότητα σε κάθε γωνιά της γης ».

     Στη χώρα μας καθιερώθηκε για πρώτη φορά με τη σύμπραξη όλων των εκπαιδευτικών φορέων και των τριών βαθμίδων Ελλάδας (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΣΔΕΠ, Ομοσπονδία των καθηγητών των ΤΕΙ) και Κύπρου, στην οποία ως ομιλητής επιλέχθηκα ομόφωνα εγώ προφανώς  λόγω της έντονης δράσης της ΟΛΜΕ εκείνη την περίοδο. Η εκδήλωση έγινε στις 5 Οκτωβρίου 1998 υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας παρουσία του τότε Προέδρου κ. Κωστή Στεφανόπουλου.

 

 

 

Νίκος Τσούλιας, πρόεδρος ΟΛΜΕ – στον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, 5 Οκτωβρίου 1998

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: