Αρχική > πολιτική, βιβλία > Το μεγαλείο του «Λευκού Ρόδου»

Το μεγαλείο του «Λευκού Ρόδου»

Αποτέλεσμα εικόνας για Λευκό Ρόδο

Η Σόφι Σολ

Του Νίκου Τσούλια

     Ένας λαός δημιουργεί τέρατα, ανοίγει τις πόρτες της κόλασης, επιβραβεύει την φρίκη και τη βαρβαρότητα. Μπαίνει στο πιο βαθύ σκοτάδι της ιστορίας και το θεωρεί φως για ένα δήθεν ανώτερο δικό του πεπρωμένο! Και όταν η μηχανή του θανάτου, σύρει και αυτούς στη μαύρη άβυσσο της καταστροφής, θα ισχυριστούν ότι «δεν ξέραμε τίποτα, δεν καταλάβαμε τίποτα, είμαστε αθώοι»!

     Αλλά υπήρξαν φωνές αυτογνωσίας και αξιοπρέπειας. Το αμυδρό φως μέσα στο βαθύ σκοτάδι είναι πολύ φωτεινό, πολύ παρηγορητικό, πολύ όμορφο. Υπήρξε το «Λευκό Ρόδο», φλόγα συνείδησης και αγώνα. «Κανένας δεν είναι αθώος, είμαστε όλοι ένοχοι, ένοχοι, ένοχοι»! Και το φώναξαν πολύ έγκαιρα.

     Ένας λαός στήνει γενοκτονίες και ολοκαυτώματα και αφανίζει ανθρώπους χωρίς καμιά αιτία και αφορμή, απλά και μόνο γιατί έτσι τους είπε ο αρχηγός τους και αυτοί συμφώνησαν και συνέργησαν. Ένας λαός, που αυτοαναγορεύεται σε μοναδική καθαρή έκφραση του ανθρώπου (!), έχει ήδη γίνει λαός υπανθρώπων. Ναι, είναι ο γερμανικός λαός υπεύθυνος και ένοχος για το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά της ιστορίας, κατά της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

     Η κατηγορία ήταν εξαρχής από νέους αυτού του λαού, νέους που ένιωθαν ενοχή, γι’ αυτό εναντιώθηκαν κατά του ναζισμού και του φασισμού. «Αν ο γερμανικός λαός είναι ήδη τόσο διεφθαρμένος και παρουσιάζει τέτοια σήψη, ώστε να παραιτείται – δίχως να προβάλλει την οποιαδήποτε αντίσταση και επιδεικνύοντας αφελώς εμπιστοσύνη σε κάποια νεφελώδη ιστορική νομοτέλεια – από το ύψιστο αγαθό που κατέχει ο άνθρωπος και τον εξυψώνει σε βάθρο ανώτερο από κάθε άλλο πλάσμα, δηλαδή την ελεύθερη βούληση, αν ο γερμανικός λαός παραιτείται από την ελευθερία του ανθρώπου να γυρίζει ο ίδιος τον τροχό της Ιστορίας και να τον υποτάσσει σε όσα υπαγορεύει η λογική του κρίση – αν οι Γερμανοί τόσο πολύ έχουν απολέσει κάθε αίσθηση ατομικότητας και έχουν ήδη μετατραπεί σε μια μάζα δειλών χωρίς ικανότητα σκέψης, τότε ναι, αξίζουν την καταστροφή τους».

     Λίγα τα φωτεινά πρόσωπα των Γερμανών που αποστασιοποιήθηκαν από το τέρας, που αντιστάθηκαν, που βασανίστηκαν, που θανατώθηκαν. Μια μικρή ομάδα νέων, μια όαση ζωής μέσα στην απόλυτη ερήμωση της καταστροφής, ένα σύμβολο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελευθερίας του πνεύματος, η ιερή φωτιά της αθανασίας μέσα στα κατάμαυρα ερέβη του θανάτου, οι 11 φλόγες που άναψαν για να φωτίσουν το μέλλον, το «Λευκό Ρόδο»! Θα διακηρύξουν μια μεγάλη αλήθεια σεβασμού προς την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. «Ένα φρικτό τέλος είναι πάντα προτιμότερο από μια φρίκη δίχως τέλος».

     Έδωσαν τη ζωή τους, γιατί λάτρευαν τη ζωή και την ομορφιά της. Είναι Άγιοι του πνεύματος του ανθρώπου – ο ένας ο Αλεξάντερ Σμορέλ – ανακηρύχτηκε και άγιος από την Ορθόδοξη εκκλησία. Είναι επιπλέον οι Σόφι και Χανς Σολ (αδέλφια), Βίλι Γκραφ, Κρίστοφ Προμπστ, Ίνγκε Σολ, Τράουτε Λάφρεντζ, Καταρίνα Σύντεκοπφ, Λιζελότε Μπερντλ, Φαλκ Χαρνακ και ο μέντοράς τους, καθηγητής φιλοσοφίας Κουρτ Χούμπερ. Το όνομα της οργάνωσής τους ήταν «Λευκό Ρόδο», εμπνευσμένο μάλλον από το βιβλίο «Οι αδελφοί Καραμαζώφ» του Ντοστογιέφσκι. Καταδικάστηκαν σε θάνατο δια αποκεφαλισμού (!) η Σόφι Σολ (22 χρονών), ο αδερφός της Χανς (25 χρονών) και ο Κρίστοφ Προμπστ (24 χρονών), ο Άλεξ Σμόρελ (26 χρονών), ο καθηγητής Χούμπερ (50 χρονών) και ο Βίλι Γκραφ (25 χρονών). Τα αντίτυπα των έξι προκηρύξεων είχαν τίτλο «Το Μανιφέστο των φοιτητών του Μονάχου».

     Έδωσαν τη ζωή τους, γιατί αγάπησαν τη ζωή και την ομορφιά της, γι’ αυτή θυσιάστηκαν. Κάλεσαν το λαό σε παθητική αντίσταση – κάτι που αφαιρούσε κάθε ευτελή δικαιολογία από όσους δεν ήθελαν να βάλουν τη ζωή τους σε …περιπέτειες. Το έμβλημά τους «δεν θα σιωπήσουμε ποτέ» έγινε σημαία αυτοθυσίας και προσφοράς στην Ιστορία της ελευθερίας, ένας επικολυρικός ύμνος κατά της βίας και του αυταρχισμού.

     Το πνεύμα της ελευθερίας τους οδηγεί από μόνο του στην πράξη της διαπαιδαγώγησης, στο «παιδαγωγικό παράδειγμα», σαν εκείνο της Αντιγόνης, και πρέπει να αποτελεί πυρήνα διδασκαλίας κάθε σχολείου της Ευρώπης. Οι ιδέες τους είναι σηματωροί για τον εξανθρωπισμό των σύγχρονων κοινωνιών, για την πορεία μιας προοδευτικής Ευρώπης.

· Όταν ένας άνθρωπος δεν βρίσκει πλέον το κουράγιο του να διεκδικήσει το δίκιο του, τότε είναι απολύτως βέβαιο πως θα οδηγηθεί στο χαμό.

· Η ιμπεριαλιστική ιδεολογία της ισχύος πρέπει να εξουδετερωθεί δια παντός, από όπου κι αν προέρχεται.

· Κάθε λαός, κάθε άτομο έχει δικαίωμα στα αγαθά του πλανήτη!

· Δε θα σιωπήσουμε ποτέ, θα είμαστε οι Ερινύες σας. Το Λευκό Ρόδο δεν θα κάνει ποτέ ειρήνη μαζί σας.

· Ελευθερία λόγου, ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης, προστασία του πολίτη απέναντι στη βία κρατών – εγκληματιών: αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτιστεί η νέα Ευρώπη.

Η ιστορία του «Λευκού Ρόδου» γυρίστηκε ταινία από τον Μαρκ Ρότεμουντ «Οι τελευταίες μέρες της Σόφι Σολ» (2005), που απέσπασε την «Αργυρή Άρκτο» στην Μπερλινάλε και ήταν υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Και η πρότασή μου!

Είναι μείζον παιδαγωγικό καθήκον των εκπαιδευτικών να αφιερώσουν μια ώρα μαθήματος ή σε ένα μάθημά τους να αναφέρουν το «παράδειγμα της ελευθερίας» του «Λευκού Ρόδου» με σχετικές εργασίες από όσους μαθητές θέλουν. Θα είναι μάθημα της ομορφιάς του Ανθρώπου, μια εκπαιδευτική προσφορά στην Ελευθερία και στη Ζωή.

Οι παραπομπές είναι από το βιβλίο: “Δε θα σιωπήσουμε ποτέ”, εκδόσεις Πατάκη.

Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για Λευκό Ρόδο

Μνημείο για το Λευκό Ρόδο στο Μαρβούργο.

Ο Χανς Σολ, η αδελφή του Σόφι και ο Κ. Προμπστ

Ο Χανς Σολ, η αδελφή του Σόφι και ο Κ. Προμπστ

Αποτέλεσμα εικόνας για Λευκό Ρόδο

Σχετική εικόνα

Άγιος Αλέξανδρος Σμορέλ

Αποτέλεσμα εικόνας για Λευκό Ρόδο

Αποτέλεσμα εικόνας για Λευκό Ρόδο

Η γκιλοτίνα με την οποία αποκεφαλίστηκαν

Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για Λευκό Ρόδο

Αποτέλεσμα εικόνας για Λευκό Ρόδο

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: