Αρχική > πολιτισμός, πολιτική > Μεταξύ Ανατολής και Δύσης…

Μεταξύ Ανατολής και Δύσης…

Αποτέλεσμα εικόνας για middle east map from space

 

Του Νίκου Τσούλια

 

      Βρίσκεται η χώρα μας στη Μεσόγειο – τη Μέση της Γης -, εκεί που άνθισαν οι πρώτοι πολιτισμοί, αλλά είναι και στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αρχικά πήρε πολλά δάνεια στοιχεία πολιτισμού από την Ανατολή και στη συνέχεια έδωσε ακόμα περισσότερα στη Δύση αλλά και στην Ανατολή. Και είναι αυτή η διαρκής συνάντηση των πολιτισμών που διαμορφώνει τις νέες ελπιδοφόρες σελίδες στην ιστορία του ανθρώπου μέσα από την ανάδυση ενός «πολιτισμού των πολιτισμών», κοινού κτήματος όλων των λαών και των εθνών.

      Από εκείνες τις μακρινές εποχές που οι αρχαίοι Έλληνες δανείστηκαν το αλφάβητο από τους Φοίνικες και τα πρώτα στοιχεία των μαθηματικών και της αστρονομίας από τους λαούς της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας μέχρι τη σημερινή ροή των προσφύγων της σκληρά δοκιμαζόμενης Συρίας καταδεικνύεται η στρατηγική θέση του ελλαδικού χώρου αλλά και η κουλτούρα του ελληνικού λαού να συνδιαλέγεται με την Ανατολή. Η Ιωνία και η Μικρά Ασία άλλωστε θα αποτελέσουν τους τόπους της μαγιάς του στοχασμού μας και της φιλοσοφίας μας, για να γίνουν στη συνέχεια η βάση του Δυτικού πολιτισμού.

      Η Ελλάδα δεν μετεωρίζεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Βρίσκεται στη Δύση. Και μόνο το γεγονός ότι ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός αποτέλεσε και αποτελεί τον πυρήνα της χθεσινής και σημερινής Δυτικής σκέψης θέτει τη χώρα μας στην πλευρά της Δύσης. Αλλά διατηρεί ζωντανές ωσμώσεις με την Ανατολή καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Εξαιρείται βέβαια η περίπτωση της Τουρκίας που «εμφανίστηκε» με χαρακτηριστικά κατάκτησης στην περιοχή διατηρώντας ακόμα και σήμερα υπολείμματα μιας παρακμιακής αυτοκρατορικής σύλληψης και προάγοντας τη δημιουργία ενός κράτους με αναθεωρητικές τάσεις σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.

      Οι καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Ανατολή είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής της διαχρονικά. Και αυτό πιστώνεται απόλυτα στο πολιτικό μας σύστημα και στα κυβερνητικά κόμματα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Έτσι, με τον αραβικό κόσμο έχουμε φιλικές σχέσεις με την προαγωγή αμοιβαίων συμφερόντων, χωρίς αυτές οι σχέσεις να αλλοιώνουν σε καμιά περίπτωση τις καλές σχέσεις μας με το Ισραήλ. Ακόμα και στο τόσο επίμαχο θέμα της τρομοκρατίας η χώρα μας, δεν αντιμετώπισε ούτε καν θεωρητικά ένα τέτοιο πρόβλημα εκ μέρους των φονταμενταλιστικών ομάδων.

      Πολύ σημαντικό ρόλο στην προαγωγή των καλών σχέσεων της χώρας μας με την Ανατολή έπαιζε πάντα και η Κύπρος με την πιο προχωρημένη θέση της για χώρα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη θερμή περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον η εξωτερική πολιτική της Μεγαλονήσου – από την εποχή του Εθνάρχη Μακαρίου με το Κίνημα των Αδεσμεύτων – της φιλίας προς όλους τους λαούς και της ενεργητικής συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής διαμόρφωσε ένα απόλυτα θετικό περιβάλλον ειρηνικής συνύπαρξης και δημιουργικότητας.

      Η καίρια γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας εμπεριέχει και θετικές και αρνητικές όψεις. Γιατί εδώ συγκρούονται οι πολιτικές και τα συμφέροντα των μεγάλων κρατών και αναπτύσσονται οι βλέψεις και οι επιθέσεις του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Η Μέση Ανατολή αποτέλεσε και αποτελεί τη θερμή περιοχή λόγω των πλούσιων ενεργειακών πηγών – πετρελαίου και φυσικού αερίου -, γι’ αυτό και είναι η εστία με τις περισσότερες πολεμικές συρράξεις και οι λαοί της ζουν το δράμα της απώλειας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, της φτώχειας και της βίαιης προσφυγιάς. Πρόκειται για έναν συνεχή και σκληρό πόλεμο, που έχει πλήξει το πρώτιστο αγαθό της ειρήνης.

      Βρισκόμαστε στα γεωγραφικά όρια Ανατολής και Δύσης αλλά οι αντιπαραθέσεις δεν αφορούν πρωτίστως τις όμορες χώρες αυτής της περιοχής. Εδώ βασικό κλειδί για την προαγωγή της ειρήνης είναι η δημιουργία ελεύθερου Παλαιστινιακού κράτους που θα κατοχυρώνει την ελευθερία του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού της εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα κράτη της περιοχής είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και πολιτικών. Δεν έχουν καμιά σχέση με ό,τι προσδιορίστηκε ως «πόλεμος μεταξύ πολιτισμών», που είναι μια επινόηση για να καλυφθούν οι ηγεμονικές πολεμικές επεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ιμπεριαλισμός γεννάει την τρομοκρατία και θέτει το ζήτημα της ασφάλειας και των πιο μακρινών από την περιοχή κρατών με άλλη θεώρηση. Τα σύνορα δεν έχουν πλέον το χαρακτήρα που είχαν κάποτε.

      Σήμερα έχει καταδειχτεί με τον πιο εμφαντικό τρόπο – τόσο από την οικολογική θεώρηση όσο και από την ένταση και την πολυπλοκότητα των μεγάλων προβλημάτων της ανθρωπότητας – η ανάγκη ενεργητικής συνεργασίας λαών και εθνών και η διαρκής «συνάντηση» και γονιμοποίηση μεταξύ των πολιτισμών. Σήμερα τα ζητήματα των ανθρώπων – ενεργειακό, φτώχεια, φυσικοί πόροι, ανεργία, περιβάλλον κλπ – είναι πλανητικά˙ αφορούν όλο και πιο πολύ στον ίδιο βαθμό όλες τις χώρες. Επιπλέον το διαδίκτυο έχει δημιουργήσει ένα νέο πεδίο συνεύρεσης όλων των πολιτών του πλανήτη υπερβαίνοντας τα γεωγραφικά όρια και τις συνθήκες που αυτά παραδοσιακά προκαλούσαν.

    Διαφαίνεται ότι το μέλλον των λαών είναι κοινό, ότι Ανατολή και Δύση θα πρέπει να εργαστούν για μια ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη. Δεν τίθεται ούτε καν θεωρητικό ζήτημα επικράτησης της μιας πλευράς έναντι της άλλης. Η Ελλάδα έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία για έναν καταλυτικό ρόλο στις σχέσεις Ανατολής και Δύσης. Ιδού μια μεγάλη πρόκληση!

 

With its highly indented coastline and large number of islands, Greece has the longest Mediterranean coastline

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: