Αρχική > διηγήματα Ν. Τσούλια > Μήπως ξέχασα να ζήσω;

Μήπως ξέχασα να ζήσω;

Materialização de um quadro imaginário, 1975 - Fernando Calhau

Materialização de um quadro imaginário, Fernando Calhau, 1975

Του Νίκου Τσούλια

     Όχι, αυτά δεν είναι με το ούζο – είναι πριν. Κλωθογυρίζουν συνέχεια μέσα μου. Άμα είσαι νέα, το μυαλό σου είναι στα όνειρα και στη δημιουργία. Άμα μεγαλώνεις, βυθίζεσαι στις σκέψεις σου, στο τι έκανες. Τρώγεσαι με την αυτοκριτική σου.

     Και να σου πω… Νιώθω ελεύθερη και ας μην είμαι ευχαριστημένη μερικές φορές – είναι αλήθεια – σαν συλλογίζομαι τι έχω κάνει μέχρι τώρα στη ζωή μου. Αλλά αμέσως μετά νιώθω αίσθημα πληρότητας και ολιγάρκειας συνάμα. Μόνο την ταυτότητά μου θέλω και το δίπλωμά μου. Να πηγαίνω καταπού μου αρέσει. Δεν θέλω πολλά – πολλά. Μπορώ να κάνω αύριο αυτό που έκανα χθες και σήμερα; Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

     Ναι, δεν κοίταξα τον εαυτό μου – καταπώς συνηθίζεται. Φρόντιζα τους άλλους, τους δικούς μου αλλά και όσους τριγύρω μου είχαν ανάγκη. Δεν το κάνω με κάποια σκοπιμότητα ούτε και θέλω ανταλλάγματα. Οι σχέσεις των ανθρώπων, φίλε μου, δεν είναι εμπορικές συναλλαγές, προσφοράς και ζήτησης. Παλιότερα με πείραζε η αχαριστία. Τώρα ούτε κι αυτή με νοιάζει. Όταν βοηθώ, το κάνω με την καρδιά μου. Μου ομορφαίνει τον εαυτό μου. Νιώθω γαλήνεμα στην ψυχή μου.

     Ο άνθρωπος πρέπει να συγχωρεί. Αν δεν μπορεί να το κάνει, μένει παγιδευμένος στον εγωισμό του – μόνο που δεν το καταλαβαίνει και βλέπει τη βοήθεια που δίνει σαν στοιχείο αναγνώρισής του. Είμαι απελευθερωμένη από αυτή τη δουλεία. Είμαι μαθημένη από μικρή στη σκληρή δουλειά. Μέσα στα χωράφια ήμουνα όλη την ημέρα, καβάλα στο τρακτέρ του πατέρα μου. Δεν κόλλησα σε εμπόδια. Βούτηξα τη ζωή από τα μαλλιά.

     Και τώρα βλέπεις δουλεύω από νύχτα σε νύχτα. Έχω επιτελική θέση και με πολλές ευθύνες. Πρέπει να βρίσκω λύσεις στα προβλήματα την ίδια στιγμή – όχι την ίδια ημέρα. Διαχειρίζομαι ανθρώπους που δεν πολυνοιάζονται για το αν θα πάει καλά η επιχείρηση. Πρέπει να είμαι συνέχεια από πάνω τους και να τους λέω τι να κάνουν συνέχεια και συνέχεια. Δεν σκέπτονται ότι όλοι ζούμε από αυτή τη δουλειά… Έχουν και αυτοί τα προβλήματά τους – δεν λέω – αλλά να, με πειράζει που δεν συνειδητοποιούν τους δύσκολους καιρούς, την ανεργία που χτυπάει όλα τα σπίτια.

     Ναι, ξέρεις… Άφησα πίσω πολλά ζητήματα της προσωπικής μου ζωής. Με τρώει η δουλειά και στο σπίτι που πάω όλο και κάτι θα συμβεί και ο φύλακας κάτι θα θέλει και οι παραγγελίες και οι εκκρεμότητες δεν σταματάνε με τα ωράρια λειτουργίας των βιβλιοπωλείων. Ας είναι καλά τα …παιδιά μου που είμαστε μαζί, τα ανίψια μου, που έχουν ανοίξει τους δικούς τους δρόμους και στέκονται στα πόδια τους. Απέκτησαν αίσθηση ευθύνης και το χαίρομαι, δεν πρόκειται να πεινάσουν. Τα χαίρομαι.

     Μου αρέσει να βοηθώ. Να προσφέρω με όποιο τρόπο μπορώ. Μερικές στιγμές με πιάνει στεναχώρια, που δικοί μου άνθρωποι όχι μόνο δεν αναγνώρισαν την συνεχόμενη βοήθειά μου αλλά μου άφηναν και υπαινιγμούς απαξίωσής μου. Όταν έχεις μεγαλώσει στο ίδιο σπίτι με κάποιους και έχεις φάει από το ίδιο πιάτο, μια κουβέντα σκληρή τους σε πληγώνει…

     Συνέχεια κοίταζα και φρόντιζα τους δίπλα μου και τους παραδίπλα μου ακόμα. Δεν τακτοποίησα τη ζωή μου, όπως συνηθίζεται. Δεν ασχολήθηκα πολύ με τον εαυτό μου. Και να ώρες – ώρες συλλογίζομαι και αναρωτιέμαι. «Μήπως ξέχασα να ζήσω»; Αλλά, ξέρεις, την ίδια στιγμή η ψυχή μου πλημμυρίζει από ένα βαθύ συναίσθημα αγαλλίασης και γαληνέματος και λέει στη σκέψη μου κάτι πολύ όμορφο, κάτι πολύ αληθινό «έτσι έγινες καλύτερος άνθρωπος». Τι πιο ωραίο;

Melting - Laszlo Mednyanszky

Melting, Laszlo Mednyanszky

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: