Αρχική > πολιτισμός, γεωγραφία > Κορφολογώντας ξεχωριστές γωνιές της Ελλάδας

Κορφολογώντας ξεχωριστές γωνιές της Ελλάδας

Αποτέλεσμα εικόνας για ομορφιες της ελλαδας

 

 

 

 

Του Νίκου Τσούλια

     Πάντα μου αρέσει να αξιολογώ και να ιεραρχώ (πρώτο, δεύτερο, τρίτο…) πράγματα και γεγονότα (ποιος δεν το κάνει άλλωστε…), για να μπορώ με αυτό τον τρόπο να ερμηνεύω καλύτερα τις καταστάσεις και την πραγματικότητα και να τοποθετώ τον εαυτό μου με αποτελεσματικότητα στη ροή της καθημερινότητας.

     Είναι η Ελλάδα ένα σύμπαν αναφοράς με ιδιαιτερότητες πολιτισμικές, κοινωνικές, γεωγραφικές κλπ που σε καλεί να πάρεις θέση και να κορφολογήσεις τις πιο όμορφες ή τις πιο σημαντικές γωνιές της είτε για να τις επισκεφτείς είτε για να τις μελετήσεις είτε για να τις θαυμάσεις. Ξεκινάς λοιπόν με κάποιες βεβαιότητες, με απόλυτες προτεραιότητες: Ακρόπολη των Αθηνών και Παρθενώνας, Ολυμπία, Δελφοί, Βεργίνα, Κνωσός, Μυκήνες, Άγιο Όρος και, με βάση το ιστορικό φορτίο τους, έρχονται στην πρώτη γραμμή της ιεράρχησης.

     Αλλά τι γίνεται μετά; Αρχίζεις και έχεις ως κριτήρια την αισθητική και την ομορφιά, τον πολιτισμό και την ιστορία, και αρχίζεις: Σαντορίνη, Χανιά, Κάθισμα (Λευκάδα), Κερκίνη Σερρών, Μύρτος (Κεφαλονιά), Δέλτα Έβρου, Λίμνη Ιωαννίνων και Ιωάννινα, Ελαφόνησος, Μυστράς, Πήλιο, Φλώρινα, Καβάλα, Πόρτο Λάγος, Πύλος, Όλυμπος, Κέρκυρα, Ρόδος, Μύκονος, Καρπενήσι, Χαλκιδική, Μετέωρα, Λίμνη Πλαστήρα, Δίον… Πού να σταματήσεις και πώς να αξιολογήσεις, αφού κάθε γωνιά της ελληνικής γης είναι και μια εικόνα ομορφιάς, που δεν σχετικοποιείται;

     Η Ελλάδα όλη είναι μια ιδιαιτερότητα – όχι με την έννοια ότι ως χώρα που προφανώς έχει τη δική της ταυτότητα – αλλά με την έννοια ότι ο πλούσιος γεωγραφικός διαμελισμός και πολυμερισμός δημιουργεί για κάθε τόπο την δική του απόλυτα ξεχωριστή εικόνα· κάτι που δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης τουλάχιστον. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε γεωγραφική νησίδα της έχει και κάποιο συγκεκριμένο αξιόλογο πολιτισμικό και ιστορικό περιεχόμενο και κυρίως αρχαιολογική αναφορά. Όπου και αν σκάψεις, θα βρεις μαρτυρίες του παρελθόντος. Ένα ατέλειωτο αρχαιολογικό συνεχές είναι η Ελλάδα.

     Υπάρχει και κάτι άλλο. Ίσως να πηγάζει από την πολύ παλιά πολιτική συγκρότηση του γεωγραφικού χώρου της Ελλάδας, από την παρουσία των πόλεων – κρατών. Κάθε τόπος με το λαό του έχει ξεχωριστές παραδόσεις και έθιμα, ιδιαίτερα στοιχεία στον τρόπο ζωής, στα τραγούδια και στη μουσική, στις συνήθειες, στα φαγητά κλπ. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις μοναδικότητες κάθε τόπου στις καλλιέργειες και στις εργασιακές ενασχολήσεις (άλλες αναφορές η Καβάλα, άλλες η Σύρος, άλλες η Ηλεία, άλλες η Φλώρινα κλπ), τότε το όλο σκηνικό της ταυτότητας κάθε περιοχής είναι αναντικατάστατο. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, για παράδειγμα, στην Ολλανδία ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Αυστρία…

     Και κάτι τελευταίο. Για κάθε πολίτη η ιδιαίτερη πατρίδα του είναι στον ενδότερο πυρήνα της ψυχής του. Η ομορφιά γεννιέται από την έννοια της Εστίας, που επωάζεται με εκείνη την ξεχωριστή αγάπη που έχουμε για τις πρώτες εικόνες της ζωής μας, για τις πρώτες εικόνες με τις οποίες γνωρίζουμε τον κόσμο. Αυτή είναι μια ιδιαιτερότητα της ιδιαιτερότητας και με δεδομένο ότι όλοι οι πολίτες έχουν αυτή την προνομιακή αναφορά, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι στην κορφολόγηση των ξεχωριστών γωνιών προτάσσεται ο τόπος καταγωγής μας έναντι όλων των άλλων. Και έτσι κάθε γωνιά και μια ιδιαιτερότητα, και όλη η Ελλάδα με άπειρες τέτοιες γωνιές. Φυσικά το τελευταίο στοιχείο ισχύει για κάθε χώρα – όχι όμως και τα προηγούμενα.

     Αυτός ο ατέλειωτος πλούτος ομορφιάς της ελληνικής γης σου απευθύνει ένα συνεχές κάλεσμα. Κάλεσμα για να απολαύσεις την πλούσια αισθητική των τόπων και την φιλοξενία και τη ζεστασιά των ανθρώπων τους και να γνωρίσεις την ξεχωριστή κληρονομιά, γεωγραφική, πολιτιστική, κοινωνική, κάθε τοποθεσίας. Και επειδή, όλη αυτή η περιδιάβαση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με τις καλοκαιρινές και μόνο διακοπές, καλό είναι να εξετάζουμε τα σαββατοκύριακα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ομορφιες της ελλαδας

Κάπου σε ένα νησί μας…

 

Σχετική εικόνα

Σαμοθράκη

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ομορφιες της ελλαδας

Ρόδος

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ομορφιες της ελλαδας

Μύκονος

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ομορφιες της ελλαδας

Γέφυρα Κόνιτσας και Αώος ποταμός

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: