Αρχική > πολιτική > LE CHEVAL N’ A PAS DIT «M.E.R.D.E.»

LE CHEVAL N’ A PAS DIT «M.E.R.D.E.»

Ορφέας και Ευρυδίκη

 

του Ανδρέα Παπαδαντωνάκη

Στο θεατρικό έργο του Ζαν Κοκτώ «Ορφέας», ο ήρωας που έχει χάσει από δάγκωμα φιδιού την αγαπημένη του σύζυγο Ευρυδίκη, δέχεται πνευματικά μηνύματα από ένα εξαιρετικό άλογο.

Τα μηνύματα αυτά επαναλαμβάνουν στερεότυπα τα γράμματα MERDE, που ο Ορφέας ερμηνεύει ως αρκτικόλεξο της φράσης Μadame Euridice Reviendra Des Enfers, δηλαδή: «Η Κυρία Ευριδίκη θα επιστρέψει από τον Άδη».

Σύμφωνα με τον μύθο ο Ορφέας κατεβαίνει στον Άδη για να πάρει την αγαπημένη του στον κόσμο των ζωντανών, αλλά η επιχείρηση αποτυγχάνει. Ο ίδιος ο Ορφέας διαμελίζεται από τις Μαινάδες. Το μόνο που διασώζεται είναι το κεφάλι και η λύρα του.

Ανακαλώ τον μύθο – και ας με συγχωρήσουν οι φίλοι της λογοτεχνίας- , με αφορμή όσα σήμερα συμβαίνουν στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Ένα μεγάλο μέρος των κοινωνικών δυνάμεων που ιστορικά εκφράστηκαν μέσα από το ΠΑΣΟΚ, για τρίτη ή τέταρτη φορά επιλέγουν σε εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας σαφές έτσι, ότι το κόμμα αυτό δεν συνιστά ένα συγκυριακό μόρφωμα, γέννημα της κρίσης της τελευταίας δεκαετίας.

Αντίθετα, φαίνεται να παγιώνεται μία πολιτική τοπογραφία στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ –λαμβάνοντας υπόψιν και τις κατά καιρούς δηλώσεις του αρχηγού του-, θα διεκδικήσει μεταλλασσόμενος άμεσα, χωρίς αναστολές και με συγκεκριμένες δράσεις τον «ζωτικό χώρο» της κεντροαριστεράς.

Το μέλλον – που «δεν είναι πια αυτό που ήταν»- φαίνεται να υπήρξε για το ΚΙΝΑΛ περισσότερο άγνωστο απ’ ότι για τους άλλους.

Η αδυναμία παρέμβασης στις εξελίξεις γίνεται πιο σοβαρή, αν σκεφτεί κανείς ότι στην μία άκρη του εγκαθιδρυμένου πλέον δίπολου βρίσκεται μία ερμαφρόδιτη λαϊκίστική αριστεροδεξιά Παράταξη, η οποία όμως πολύ γρήγορα μετέτρεψε το αντιμνημονιακό αφήγημα, -όλοι καταλάβαιναν άλλωστε την προσωρινότητά του- σε αντιδεξιό μέτωπο.

Το ΚΙΝΑΛ προφανώς δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει την εξέλιξη. Αν και ποτέ δεν το μεταχειρίστηκε, έμεινε εγκλωβισμένο στο σχήμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο, διακηρύσσοντας το ίδιο ακριβώς πράγμα από το ξεκίνημα της κρίσης: Δύναμη ευθύνης, σταθερότητας, φωνή λογικής κ.ά.

Αν και τα μοτίβα αυτά έχουν την αξία τους και δηλώνουν μία πολιτική κατεύθυνση, δεν «δείχνουν» προς τα κοινωνικά στρώματα που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Ανεξάρτητα από το ορθό καταρχήν περιεχόμενό τους, δεν παραπέμπουν σε ρητές ιδεολογικές αρχές και στόχους.

Δεν απαντούν δηλαδή στο πρόβλημα της αποϊδεολογικοποίησης του χώρου που έγινε μείζον κυρίως μετά την εφαρμογή των μνημονίων.

Αντίθετα παραπέμπουν στο «μεσαίο χώρο» που ως όρος περισσότερο περιγράφει μια αντίληψη για τα πολιτικά πράγματα, μία μετριοπαθή πολιτική συμπεριφορά.

Είναι παράξενο σε μία τέτοια πραγματικότητα κάποιοι να πανηγυρίζουν, βλέποντας ένα 8,1% μόνο του λες και δεν υπάρχει τίποτε γύρω του.

Συνειδητή επιλογή ή ασύγγνωστη αμέλεια;

Για να επιστρέψουμε στον πρόλογο του άρθρου, μοιάζει να περιμένουμε το άλογο του Ορφέα να δώσει θετικό χρησμό..

Ο Γιώργος Σεφέρης πάντως στο ποίημά του «LE CHEVAL N’ A PAS DIT «M.E.R.D.E.», γρήγορα ανακαλύπτει – εξομολογούμενος στον φίλο του Τ. Παπατσώνη -, ότι το άλογο δεν θα μιλήσει ποτέ..

Moύντζωσ’ τα, Τάκη Παπατζώνη, μούντζωσ’ τα!
αλλιώτικο ήταν τ’ άλογο: λυγρό,
λυγρό θα το ’λεγε ο Τυφλός
που γνώριζε τα ζα και τους ανθρώπους
και τον καθημερνό κίνδυνο της ζωής.

Christian Gottlieb Kratzenstein, 1806,

Christian Gottlieb Kratzenstein, 1806

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: