Αρχική > πολιτική > Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη ή άλλη μια από τα ίδια…

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη ή άλλη μια από τα ίδια…

Black Phoenix, 1984 - 1988 - Ralph Hotere

Black Phoenix, Ralph Hotere, 1984 – 1988

 

Του Νίκου Τσούλια

 

     Από παντού φαίνεται η παρακμή στον τόπο μας. Κάθε έκφραση της τρέχουσας ιστορίας μας – πολιτικό σκηνικό, αξιακό σύστημα, οικονομία, πολιτισμός, κουλτούρα, κοινοβουλευτισμός κλπ – εκδηλώνει στοιχεία παρακμής.

   Λείπουν ο διάλογος, η εθνική συνεννόηση, ο ορθολογισμός, ο αλληλοσεβασμός, τα ουμανιστικά στοιχεία, η συλλογική προσπάθεια, η ουσιαστική δημοκρατία, η κοινωνική δυναμική, η παραγωγική αναδιάρθρωση, η ανάπτυξη κλπ. Και πρόκειται για εκείνα τα πεδία μέσα από τα οποία θα αναδειχθεί η υπέρβαση της κρίσης και η ανάταση της κοινωνίας μας.

     Πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική περίοδο ένα κόμμα θα αναδειχτεί στη διακυβέρνηση, χωρίς να κομίζει τίποτα το ουσιαστικό! «Καβάλησε στο κύμα» της πολιτικής συγκυρίας, της καταδίκης του συριζαίικου λαϊκισμού και της λαϊκής αποδόμησής του, και πορεύεται χωρίς βασικό αντίπαλο!

     Και τα ερωτήματα τίθενται από μόνα τους. α) Δεν είναι η Ν.Δ. η κύρια υπεύθυνη για την κρίση με τη διακυβέρνηση της περιόδου 2004 – 2009; β) Παρουσίασε και ανέδειξε κανένα αναπτυξιακό σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης ή αρκεί να διαλαλεί ότι θα μειώσει τη φορολογία; γ) Μπορεί να διασφαλίσει κάποια μορφή εθνικής συνεννόησης και κοινωνικής συναίνεσης; δ) Αναφέρεται καθόλου στην ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους και στην προτεραιότητα στήριξης των εκατοντάδων χιλιάδων νεόπτωχων;

     ε) Δεν θα οξύνει τις ανισότητες, αφού βασικός ιδεολογικός άξονάς της είναι η ελευθερία / ασυδοσία της αγοράς και η ρύθμιση των κοινωνικών αναγκών και προτεραιοτήτων με βάση το κέρδος και τις αξιολογήσεις του κεφαλαίου; στ) Συνδέεται και αναδεικνύει καμιά μορφή δημιουργικότητας των κοινωνικών δυνάμεων που τη στηρίζουν; ζ) Ποια πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ κομίζουν κάτι πρωτοποριακό και δίνουν προοπτική σε σχέδιο ανάκαμψης της χώρας;

     Η ΝΔ έδειξε το πρόσωπό της και στη δημιουργία της κρίσης και στη διαχείριση της κρίσης. Πριν το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε το λαϊκισμό της ΝΔ, του Σαμαρά, των …Ζαππείων. Και αυτά δεν είναι του μακρινού παρελθόντος στοιχεία αλλά μόλις χθεσινά. Η Ν.Δ. δεν μπορεί παρά να είναι ο εαυτός της. Κουβαλάει πολύ γκρίζο ιστορικό φορτίο. Θα χρησιμοποιήσει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική με μίγμα φορολογίας και παροχής αντίδωρων για να εμπαίξει τους φτωχούς και θα συνεχίσει την ίδια ρότα.

     Και δεν χρειάζονται νέα περιοριστικά μέτρα για να συνεχιστεί η κρίση και να παραμένουν ανοιχτές οι βαθιές κοινωνικές πληγές. Και μόνο η διατήρηση όλων των εφαρμοστικών μέτρων των μνημονίων και κυρίως του τρίτου συριζαίικου μνημονίου διαρκείας με τα αιματηρά πλεονάσματα και την επιτροπεία των 99 χρόνων αρκεί για να βαθαίνουν τα κοινωνικά ρήγματα και να μαυρίζει όλο και πιο πολύ ο ορίζοντας της χώρας.

     Η ΝΔ δεν έχει κανένα νέο σχέδιο σε σχέση με ό,τι έχει εφαρμόσει και έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα. Ο αέρας νίκης που πήρε οφείλεται αφενός στη βαθιά απογοήτευση από την πολιτική του δημαγωγού Τσίπρα και αφετέρου στην αφέλεια του ελληνικού λαού να εμπιστεύεται εύκολες δήθεν λύσεις – κάτι που έκανε κατ’ επανάληψη με τον Σαμαρά και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

     Η ΝΔ θα ασκήσει ταξική πολιτική και θα …απελευθερώσει ακόμα περισσότερο την αγορά εργασίας από τα εναπομείναντα ισχνά κοινωνικά δικαιώματα. Είναι «όμηρος» της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας της και των παραδοσιακών οικονομικών συμφερόντων, που είναι και συστατικά στοιχεία της. Να ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της σκληρής και παλαιάς κοπής πολιτικής της στην εκπαίδευση. «Θα ξεκινήσουμε από την αξιολόγηση των σχολείων από τους γονείς», αποφάνθηκε βαθυστόχαστα ο αντιπρόεδρός της Κ. Χατζηδάκης! Αυτή είναι η προτεραιότητά τους…

     Κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να δώσει προοπτική! Έχουν περάσει 10 χρόνια και ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει δύο απλές αλήθειες. α) Η κρίση θα είναι διαρκείας και β) η θεμελίωση για την υπέρβαση της κρίσης μόνο με εθνική συνεννόηση θα γίνει. Η εκτίμησή μου είναι απλή. Άλλη μια κυβέρνηση θα κάνει τον κύκλο της και πάλι τα ίδια θα συζητάμε στο τέλος της διακυβέρνησής της – δεν θα έχουμε κινήσει τη ροή της ιστορίας στην επόμενη επιθυμητή φάση.

 

Wreckers Coast of Northumberland, c.1834 - J.M.W. Turner

Wreckers Coast of Northumberland, J.M.W. Turner, c.1834

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: