Αρχική > πολιτική > Όψιμοι συριζαίοι και ο διάχυτος …γενιτσαρισμός τους

Όψιμοι συριζαίοι και ο διάχυτος …γενιτσαρισμός τους

Port of the Queen at Aigues-Mortes, 1867 - Frederic Bazille

Port of the Queen at Aigues-Mortes, Frederic Bazille, 1867

 

 

 

Του Νίκου Τσούλια

 

     Προφανώς είναι δημιούργημα της κρίσης και των μνημονίων. Η απότομη αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ – που πάντα κινείτο στα όρια της κοινοβουλευτικής επιβίωσης – οφείλεται σε μια παραδοχή, ότι το παλιό πολιτικό σύστημα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνο για τα μνημόνια. Και επειδή υπήρχε το αντιδεξιό σύνδρομο, οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ – αυτό βέβαια όχι για όλους αφού στη συνέχεια ένα σημαντικό κομμάτι πήγε τελικά στη δεξιά!

     Το φοβερό είναι ότι το ρεύμα στήριξης προς το ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε σε δύο μεγάλες απάτες: α) ότι η κρίση οφείλεται στους μερικούς μήνες εξουσίας του ΠΑΣΟΚ και β) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας – ο μέγας επαναστάτης κατά του καπιταλισμού – θα καταργήσουν το χρέος της χώρας και θα σκίσουν τα μνημόνια. Τι έδειξε η πραγματικότητα και ποια είναι η απλή αλήθεια; Τίποτα από τα δύο αυτά στοιχεία αίτια δεν ισχύει!

     Πρέπει να είσαι πολύ αφελής για να μην κατανοήσεις ότι η κακή και προφανώς δραματική εξέλιξη της οικονομίας και η κρίση στην Ελλάδα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες (εξωγενείς και ενδογενείς), και όσον αφορά το πεδίο της διακυβέρνησης αυτό αναφέρεται πρωτίστως στην κακή πορεία της χώρας μας στην περίοδο της δεξιάς διακυβέρνησης (2004-2009). Τώρα βέβαια που βγαίνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ το πολιτικό παιχνίδι έχει κριθεί, αλλά παρ’ όλα αυτά οι όψιμοι συριζαίοι δεν θέλουν να το παραδεχτούν.

     Και αυτό γιατί θα πρέπει να ομολογήσουν και δύο άλλα στοιχεία, α) ότι δεν είχαν τη στοιχειώδη ορθοκρισία να αποτιμήσουν τα γεγονότα στην αρχή της κρίσης και β) ότι ο νέος αρχηγός τους στηρίχτηκε στην καραμανλική δεξιά για να πλιατσικολογήσει το ΠΑΣΟΚ και να αθωώσει τη ΝΔ. Και το πιο ωραίο είναι ότι μεγάλο μέρος αυτών επέλεξε να ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές τη ΝΔ ξεχνώντας προφανώς το εγγενές αντιδεξιό σύνδρομο είτε απηυδισμένοι από το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ είτε πεπεισμένοι ότι μια δεξιά πολιτική – που την εφάρμοσε ο Τσίπρας – είναι καλύτερο να την εφαρμόσει ο αυθεντικός εκφραστής της…

     Αλλά ας προχωρήσουμε. Ωραία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ευθύνεται για την κρίση. Δεσμεύτηκε όμως – και μόνο για αυτό ψηφίστηκε – να καταργήσει τα μνημόνια και να ανοίξουμε το δρόμο προς την υπέρβαση της κρίσης. Τι έκανε τελικά; Ψήφισε το χειρότερο μνημόνιο και μάλιστα μνημόνιο μακράς διαρκείας – με τα εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα, με τη δέσμευση της δημόσιας υπηρεσίας στο Υπερταμείο – αιχμαλωτίζοντας την οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες και βάθυνε και επεξέτεινε την κρίση.

     Τσάκισε τη μεσαία τάξη. Έκανε συριζαίικη διαπλοκή. Ρήμαξε τις συντάξεις. Επενδύσεις; Τι είναι αυτό; Ήδη από το 2016 η Ελλάδα είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια στη φορολογία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Ψήφισε την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών παρουσιάζοντάς την μάλιστα ως εθνική επιτυχία, παρά το γεγονός ότι η λέξη Μακεδονία είναι πλέον αποκλειστικό προνόμιο της γειτονικής χώρας. Ο Πολακισμός, η Δούρου, το Μάτι, η διάλυση της εκπαίδευσης και της υγείας, η συριζαίικη ντουντούκα της ΕΡΤ, η χειραγώγηση της δικαστικής εξουσίας και των ΜΜΕ κλπ κλπ αποτιμήθηκαν δεόντως από το λαό δίνοντας φοβερή και πρωτόγνωρη για τη μεταπολιτευτική περίοδο δύναμη στη ΝΔ.

     Δεν τα βλέπουν όλα οι όψιμοι συριζαίοι; Προφανώς αλλά είτε κρύβονται πίσω από το ότι είναι αντιδεξιοί (παρακάμπτοντας το γεγονός ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απόλυτα δεξιά και στα εθνικά θέματα υποτελής δεξιά) είτε δεν έχουν το θάρρος να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος σε αυτή τη φάση, γιατί μετά την απώλεια της εξουσίας και την ταχεία και καθολική αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθούν σιγά προς την πολιτική που εκφράζει ουσιαστικά την ιδεολογία τους και τα συμφέροντά τους.

     Η κεντροαριστερά αρκετές φορές έχει αλωθεί και υπονομευτεί στην ιστορία. Πάντα όμως επανερχόταν δυναμική, γιατί συνδέεται με την προοδευτική πολιτική πρόταση και γιατί εκφράζει το μεγάλο και δυναμικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Οι όψιμοι συριζαίοι στο μεγάλο τους μέρος θα επιστρέψουν στην αυθεντική πολιτική τους έκφραση. Αυτό είναι και η μεγάλη προοπτική για το πολιτικό μας σύστημα!

 

 

Family Reunion, 1867 - Frederic Bazille

Family Reunion, Frederic Bazille, 1867

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: