Αρχική > φιλοσοφία, νέες τεχνολογίες > Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι το τέλος μας;

Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι το τέλος μας;

Του Νίκου Τσούλια

      Το ερώτημα στον τίτλο του άρθρου δεν υπήρχε στη συνέντευξη του Στίβεν Χόκινγκ˙ αντίθετα ο διακεκριμένος επιστήμονας εξέφραζε τους βάσιμους φόβους του για την ανάπτυξη πλήρως έξυπνων μηχανών σε συνέντευξη στο BBC στις αρχές Δεκεμβρίου 2014 υποστηρίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα σημάνει το τέλος του ανθρώπου.

      Αφορμή γι’ αυτή την επισήμανση δόθηκε από την αναβάθμιση του λογισμικού που αναπτύχθηκε από την Intel. Ας δούμε τη σχετική αναφορά. «Η νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί πλέον ο κ. Χόκινγκ βασίζεται σε μια βασική μορφή τεχνητής νοημοσύνης – συγκεκριμένα σε «μηχανές που μαθαίνουν». Οι συγκεκριμένες μηχανές, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη σε εφαρμογές για το πληκτρολόγιο έξυπνων κινητών,  έχουν αναπτυχθεί από τη βρετανική εταιρεία Swiftkey και μαθαίνουν πώς σκέφτεται ο αστροφυσικός, ώστε να του προτείνουν τις λέξεις που ενδεχομένως θα ήθελε να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια σε κάθε φράση του διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τον ρυθμό της «ομιλίας» του». (ΤΟ ΒΗΜΑ, 2.12.2014).

      Ο Στ. Χόκινγκ υποστήριξε την εξής άποψη. «Οι πρωτόγονες μορφές τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτουμε ήδη έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες. Νομίζω ωστόσο ότι η ανάπτυξη πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου γένους. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι θα αναπτύξουν την τεχνητή νοημοσύνη αυτή θα απογειωθεί από μόνη της και θα ανασχεδιάζεται σε ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό. Οι άνθρωποι, οι οποίοι περιορίζονται από μια αργή βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούν να την ανταγωνιστούν και τελικά αυτή θα τους υποκαταστήσει».

      Και δεν είναι η γνωστή, ούτως ή άλλως σε κάθε άνθρωπο, υπαρξιακή αγωνία του Χόκινγκ εκείνη που τον καθοδηγεί στην εξαγωγή ενός τέτοιου συμπεράσματος αλλά η βαθιά επιστημονική του γνώση και η οξυδερκής στοχαστική του ματιά. Μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σ’ έναν μεγάλο επιστήμονα και διανοούμενο του τελευταίου αιώνα. Προκειμένου να αξιολογηθεί η εν λόγω εκτίμηση αρκεί να αναλύσουμε έστω πρόχειρα τη βιολογική και τη γενικότερη εξέλιξη στον πλανήτη μας. Θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν κάποια σταθερά «αρχιμήδεια» σημεία.

      1) Όπου συσσωρεύεται γνώση και τεχνολογία έχουμε ανάδυση νέων μορφών ύλης και αυτές οι νέες μορφές ύλης μετασχηματίζουν το όλο σκηνικό και μετεξελίσσονται σε πρωτεργάτες των αλλαγών. Αυτό συνέβαινε πάντα στη μακρά ιστορία της βιολογικής εξέλιξης, όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα αρχέγονα κύτταρα με αβιογενετικό τρόπο, όταν αναδύθηκαν οι πολυκύτταροι οργανισμοί, όταν η ζωή βγήκε από τη θάλασσα και αποίκισε και την ξηρά, όταν δημιουργήθηκαν τα πρώτα – και μακρινοί πρόγονοί μας – νοήμονα όντα, οι τροφοσυλλέκτες, όταν αναδύθηκαν οι πρώτοι πολιτισμοί του ανθρώπου.

     2) Η γενική τάση της εξέλιξης στη Γη είναι να δημιουργεί όλο και πιο σύνθετες δομές. 3) Κανένα έμβιο είδος δεν κρίνει αν θα προχωρήσει η εξέλιξη ούτε και φυσικά αν το ίδιο θα ξεπεραστεί από κάποια άλλη πολυπλοκότερη μορφή. 4) Η πορεία της εξέλιξης είναι το πιο σταθερό και το πιο γενικό και καθοριστικό στοιχείο των όσων συμβαίνουν στον πλανήτη μας. 5) Οι ρυθμοί της εξέλιξης είναι πολύ αργοί και υπερβαίνουν κάθε δυνατότητα πλήρους κατανόησης μέσα στη χρονική κλίμακα της ζωής μας αλλά και της όποια ιστορικής αποτίμησης εκ μέρους μας.

      Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη – που αποτελούν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία – και κυρίως το πέμπτο στοιχείο και με βάση το γεγονός ότι σήμερα το όλο πολιτισμικό εποικοδόμημα του ανθρώπου έχει την αιχμή των διεργασιών του στις «νέες τεχνολογίες» και πιο συγκεκριμένα στην «τεχνητή νοημοσύνη» θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή ύλης – που είναι ένα μίγμα τεχνολογίας και βιολογίας – θα βρεθεί στο πρώτο βάθρο της εξελικτικής πυραμίδας.

     Όταν είχα πρωτογράψει ένα σχετικό άρθρο στην εφημερίδα που συνεργαζόμουνα κατά τη δεκαετία του 1980, ένας αρχισυντάκτης μου είχε πει – μεταξύ σχολίου και ήπιας παρατήρησης – ότι ήμουνα υπερβολικός και, παρά την επιμονή μου ότι επρόκειτο για επιστημονική και όχι για προσωπική εκτίμηση, δεν τον είχα πείσει. Η εντυπωσιακά γρήγορη εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών είχε προβλεφθεί από τις εποχές της πρωτοεμφάνισής τους. Οι ειδικοί επιστήμονες είχαν τονίσει μάλιστα ότι κάποια στιγμή η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να αυτονομηθεί από τις επιταγές του ανθρώπου – με βάση τις τυχαίες μεταλλαγές που συμβαίνουν και στη βιολογική εξέλιξη – και ότι θα ακολουθήσει μια δική της πορεία.

      Ήδη σήμερα πολλές πνευματικές εργασίες – ρομποτική, διαστημική, ιατρική, έρευνα, βιομηχανία κλπ – τις επιτελεί η τεχνητή νοημοσύνη και μάλιστα πιο αποτελεσματικά από τη νοημοσύνη του ανθρώπου. Εκείνο που δεν μπορεί να συμβεί μάλλον – γιατί ποιος μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για κάτι – είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί ταυτόχρονα να κάνει οποιαδήποτε πνευματική ή χειρωνακτική εργασία και να δημιουργήσει συναισθηματικό και ψυχικό κόσμο.

Kismet, a robot with rudimentary social skills

 1. streetgarb
  29/06/2019 στο 2:23 ΜΜ

  Το ερωτημα δεν ειναι εαν η ΤΝ ειναι νοημοσυνη;
  Να ορισουμε πρωτα;

  • N.T.
   29/06/2019 στο 8:38 ΜΜ

   Εννοείτε να ορίσουμε τι είναι νοημοσύνη; Στην περίπτωση του ανθρώπου εννοούμε εκείνη τη μορφή που συνδέεται με την ύπαρξη συνείδησης!

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: