Αρχική > πολιτική, επιστήμη, κοινωνία > Φοβερά διδάγματα από το Τσερνομπίλ και ο ήρωας Βαλέρι Λεγκάσοφ

Φοβερά διδάγματα από το Τσερνομπίλ και ο ήρωας Βαλέρι Λεγκάσοφ

Αποτέλεσμα εικόνας για Βαλέρι Λεγκάσοφ

 

Του Νίκου Τσούλια

 

     Κι όμως το Τσερνομπίλ δεν ήταν απλά και μόνο ένα πυρηνικό ατύχημα, όπως έχει καταγραφεί. Άλλαξε τη ροή της ιστορίας. Αποτελεί απόλυτο «παιδαγωγικό παράδειγμα» για την άσκηση της πολιτικής, για την κρατική λειτουργία, για το ρόλο της επιστήμης και των επιστημόνων, για τη δύναμη της γνώσης και της αλήθειας, για την ελευθερία του Λόγου, την ελευθερία των ελευθεριών!

     Σε αυτό το γεγονός «συναντιούνται» πολλά ζητήματα του πολιτισμού και της κοινωνίας: οι σχέσεις του κράτους με το κόμμα, του κράτους με τη γνώση, του κόμματος με τη γνώση, της επιστήμης με την κοινωνία, του επιστήμονα με την πολιτεία και με το κράτος. Κρίνονται ηθικές αξίες και στάσεις ατόμων που επηρεάζουν τη ροή της πολιτικής. Δοκιμάζεται η ευθύνη του επιστήμονα απέναντι στην αλήθεια και στην κοινωνία. Αναδεικνύεται η αξία του πολίτη, που έχει άποψη για τη ζωή. Τεκμηριώνεται και επιβεβαιώνεται η φοβερή δύναμη της αλήθειας. Εδώ κρίθηκε ως έναν βαθμό η βιωσιμότητα της Σοβιετικής Ένωσης!

     Θεωρώ ότι ο κύριος παράγοντας, που συνετέλεσε στην κατάρρευση του σοβιετικού κοινωνικού συστήματος, ήταν η στόμωση της ελευθερίας της σκέψης και του λόγου και συνακόλουθα της ίδιας της Δημοκρατίας! Οι άλλοι συντελεστές: αποτυχία οικονομικών πενταετών προγραμμάτων, γραφειοκρατικό μοντέλο, στρατιωτικοί εξοπλισμοί, ισχυρός ανταγωνισμός με τις πιο ισχυρές ΗΠΑ, αντιπαλότητα με την Κίνα κλπ κλπ έπονται σε αξιολόγηση και ιεράρχηση.

     Και να γιατί, το έλλειμμα της ελευθερίας του λόγου απέναντι στην κομματική γνώμη ή στην λενιστική ιδεολογία – καθετί κρινόταν με μέτρο την υποταγή του στη μαρξιστική και στην κομματική κοσμοθεωρία – υπονόμευσε την πηγή της προόδου, την έρευνα και την καινοτομία! Οι αντιδραστήρες στο Τσερνομπίλ είχαν κακή κατασκευή και αυτό όχι μόνο για λόγους κόστους. Η τεχνογνωσία των σοβιετικών υπολειπόταν για μια ορθολογική ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας, αν μπορεί να νοηθεί κάτι τέτοιο, αφού πάντα υπάρχει απρόβλεπτος παράγοντας που μου μπορεί να προκαλέσει βιβλική καταστροφή.

     Και το πιο φοβερό είναι τούτο. Στις σχετικές συζητήσεις, ιδιαίτερα όταν κρινόταν είτε η κατασκευή των αντιδραστήρων είτε η λήψη καθοριστικών αποφάσεων, δεν κυριαρχούσε η γνώση των επιστημόνων και η αλήθεια αλλά η γνώμη των κομισάριων του κόμματος. Για αυτούς δεν υπήρχε αλήθεια και αντικειμενική γνώση αλλά μόνο το κομματικό και το κατ’ επέκταση το κρατικό συμφέρον.

Σχετική εικόνα

     Ένας ακέραιος άνθρωπος, ένας ηθικός επιστήμονας ο Βαλέρι Λεγκάσοφ έσωσε την ανθρωπότητα από την Πυρηνική Αποκάλυψη, που θα ήταν πολλαπλάσια εκείνης στο Ναγκασάκι και στη Χιροσίμα. Υπερασπίστηκε την επιστήμη και την αλήθεια. Αντιστάθηκε στον κρατικό αυταρχισμό. Απαξιώθηκε με σκαιό τρόπο. Μπορεί να ηττήθηκε προσωρινά από τη σκληρή εξουσία, αλλά δικαιώθηκε στη συνείδηση της ιστορίας (ναι υπάρχει…) και του ανθρώπου.

     Έδωσε μάχη για μην επεκταθεί η έκρηξη και στους άλλους τρεις αντιδραστήρες, που θα ερήμωνε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Θυσίασε τη ζωή του για να σωθούν οι κάτοικοι της περιοχής. Τη θυσίασε δύο φορές, μία γιατί έδωσε μάχη δίπλα από τη φονική ραδιενέργεια και μία αυτοκτονώντας από τον ευτελισμό που του έκανε το σοβιετικό κράτος. Αν υπάρχουν Άγιοι, τότε ο Βαλέρι Λεγκάσοφ τι είναι;

     Στηλίτευσε την έννοια του κρατικού μυστικού, που έφτανε μέχρι του σημείου να μην γνωρίζουν τα απαραίτητα στοιχεία οι τεχνίτες που ρύθμιζαν τη λειτουργία του αντιδραστήρα! «Υπήρξε μια μυστικότητα που απαγορεύει ακόμη και στους χειριστές των εγκαταστάσεων να έχουν γνώση προηγούμενων ατυχημάτων αλλά και προβλημάτων στον σχεδιασμό του αντιδραστήρα» δήλωσε με έμφαση!

     Πολέμησε σε στημένη δίκη ενάντια στο ψέμα. Η αξιοπρέπειά του γίνεται σύμβολο ανθρωπισμού και πνευματικής ελευθερίας. «Η σάρκα αντέχει μόνο κάποια ποσότητα ραδιενέργειας… και το μυαλό μπορεί ν’ απορροφήσει συγκεκριμένη φρίκη». Και η διακήρυξή του μέσα από έναν προβληματισμό. Φοβερή η ιδέα του, γνώμη σοφίας και μεγαλείου το ερώτημά του:

«Τι χρέος αφήνει κάθε φορά ένα ψέμα στην αλήθεια»;

Υ.Γ.

Το άρθρο έχει λάβει υπόψη του το αναφερόμενο ντοκιμαντέρ του BBC

Μη χάσετε το ντοκιμαντέρ του BBC Chernobyl Nuclear Disaster.

Δείτε το ξανά και ξανά…

Δείτε και αυτό το σχετικό βίντεο: μια παραλληλία ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και στην πραγματικότητα.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=P9GQtvUKtHA

Αρχείο:IAEA 02790039 (5612537521).jpg

Βαλέρι Λεγκάσοφ

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: