Αρχική > πολιτισμός > Αγάπη, μόνο αγάπη…

Αγάπη, μόνο αγάπη…

Αποτέλεσμα εικόνας για ομορφη ξανθιά γυναικα

Αγάπη• θέληση του ανθρώπου να επεκτείνει τον εαυτό του με σκοπό να καλλιεργήσει τη δική του, ή ενός άλλου, πνευματική ανάπτυξη, μια παράδοξα κυκλική διαδικασία, μια πράξη αυτοανέλιξης! Είναι δράση, που συμμετέχεις ελεύθερα, κι όχι παθητικό αίσθημα!

Ερωτική αγάπη• η επιθυμία για πλήρη συνταύτιση και ένωση μ’ ένα άλλο πρόσωπο. Από την ίδια της τη φύση είναι αποκλειστική και ίσως ο πιο απατηλός τύπος αγάπης που υπάρχει!

Η σεξουαλική επιθυμία έχει στόχο τη συνένωση. Και ασφαλώς δεν είναι μόνο μια σωματική επιθυμία, η ανακούφιση από μια οδυνηρή ένταση. Ωστόσο, η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να προκληθεί τόσο από την αγωνία της μοναξιάς, από τον πόθο να κατακτήσεις και να κατακτηθείς, από ματαιοδοξία, από την επιθυμία να πληγώσεις ή και να καταστρέψεις, όσο κι από την αγάπη. Φαίνεται πως η σεξουαλική επιθυμία εύκολα μπορεί να αναμιχθεί ή να διεγερθεί από οποιαδήποτε δυνατή συγκίνηση, μια από τις οποίες είναι η αγάπη. Εξαιτίας του ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων ζευγαρωμένη με την ιδέα της αγάπης, εύκολα οδηγούνται στο λαθεμένο συμπέρασμα ότι αγαπούν ο ένας τον άλλον, όταν ποθούνται σωματικά.

Η αγάπη μπορεί να εμπνεύσει την επιθυμία για σεξουαλική ένωση. Σ΄ αυτήν την περίπτωση η σωματική σχέση δεν χαρακτηρίζεται από την απληστία ούτε από την επιθυμία να κατακτήσεις ή να κατακτηθείς, αλλά είναι γεμάτη τρυφερότητα. Αν η επιθυμία για σωματική ένωση δεν προκαλείται από την αγάπη, αν η ερωτική αγάπη δεν είναι επίσης αδερφική, ποτέ δεν οδηγεί τη συνένωση σε κάτι περισσότερο από ένα οργιαστικό, παροδικό αίσθημα. Η σεξουαλική έλξη δημιουργεί προσωρινά την ψευδαίσθηση της συνένωσης. Ωστόσο, χωρίς αγάπη αυτή η ένωση αφήνει το ζευγάρι τόσο ξένους τον έναν με τον άλλο, όσο και πριν. Η τρυφερότητα δεν είναι καθόλου εξιδανίκευση του σεξουαλικού ενστίκτου! Είναι το αποτέλεσμα της αδερφικής αγάπης και υπάρχει τόσο σε σωματικές όσο και σε μη σωματικές μορφές αγάπης.

Η ερωτική αγάπη, αν είναι αγάπη, έχει μια προϋπόθεση: ότι αγαπώ από την ουσία της ύπαρξής μου και νιώθω το άλλο άτομο στην ουσία της δικής του ύπαρξης. Το ν’ αγαπάς κάποιον δεν είναι μόνο δυνατό συναίσθημα, είναι μια απόφαση, μια κρίση, μια υπόσχεση!

Έχουν χρησιμοποιηθεί ως πηγές αυτά τα βιβλία: 

Σκοτ Πεκ, Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος, εκδόσεις Κέδρος

Άντλερ, Κρισναμούρτι, Μαρκούζε, Ράσσελ, Φρομ, Αγάπη, εκδόσεις Μπουκουμάνη

Η σταχυολόγηση έγινε από μια εξαίρετη φιλόλογο και φίλη!

image

Κατηγορίες:πολιτισμός Ετικέτες: , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: