Αρχική > πολιτική > Γιατί δεν συζητάμε ουσιαστικά για τις ευρωεκλογές;

Γιατί δεν συζητάμε ουσιαστικά για τις ευρωεκλογές;

image

 

Του Νίκου Τσούλια

 

     Οι ευρωεκλογές δεν είναι μόνο ευρωεκλογές, όπως κακώς έχεις εδραιωθεί αυτή η αντίληψη στην ελληνική κοινωνία. Αντίθετα, έχουν πλέον και εθνικό άρωμα. Στην οικονομία και στις στρατηγικές επιλογές μάλιστα της χώρας μας, οι ευρωεκλογές είναι πιο εθνικές από τις εθνικές εκλογές!

     Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει το σημαντικό πολιτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οικονομία της χώρας μας, στις πολιτικές επιλογές μας, στο μέλλον μας. Πάνω από το 80% των αποφάσεων που μας αφορούν παίρνονται στην Ε.Ε. Γιατί δεν δίνουμε όμως την ανάλογη προσοχή στις ευρωεκλογές και δεν μας απασχολούν τα προγράμματα και οι θέσεις των κομμάτων;

     Τα δύο μεγάλα κόμματα Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (πρόσκαιρα μεγάλο) πολώνουν το κλίμα, δημιουργούν σκηνικό διχασμού για τους εξής κοινούς λόγους:

     Για να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους, επειδή στις ευρωεκλογές η ψήφος είναι παραδοσιακά πιο χαλαρή και υπόκειται σε πιο αυθεντικές επιλογές, αφού δεν αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί λογικό ως ένα βαθμό…

     Όμως ο πιο ουσιαστικός κοινός λόγος τους είναι να κρύψουν την ευρωπαϊκή πολιτική τους. Η Ν.Δ. θα πρέπει να ομολογήσει ότι συμπλέει με το Λαϊκό κόμμα και τον Βέμπερ που έχουν και ακροδεξιές τάσεις στους κόλπους τους και εφαρμόζουν ένα άκρως συντηρητικό πολιτικό πρόγραμμα εκτεταμένων ανισοτήτων (σε βάρος του κόσμου της εργασίας) και αποδόμησης του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου. Ουσιαστικά οι δυνάμεις αυτές επιχειρούν να επιβάλλουν μια σκληρή αντίληψη ότι «σε τούτη την κοινωνία όχι μόνο η πολιτική είναι μια business αλλά και η business είναι ολόκληρη πολιτική» (Χορκχάιμερ Μ., Αντόρνο Τ., Η διαλεκτική του διαφωτισμού)

    Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα αποκαλύψει την αντιευρωπαϊκή τακτική του, γι’ αυτό φροντίζει επιμελώς να καλύπτεται πίσω από κοινοτοπίες και γενικολογίες του τύπου «Ευρώπη των λαών». Παράλληλα, η αριστερή ομάδα στην Ευρωβουλή έχει μέσα της κυρίως αντισυστημικές και διαλυτικές τάσεις δείχνοντας στην πράξη κατεύθυνση αποσάθρωσης της Ευρωπαϊκής ιδέας.

     Κι όμως οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι καθοριστικές. Τα διλήμματα είναι υπαρκτά και κρίσιμα. Θα κυριαρχήσουν οι δυνάμεις διάλυσης της Ε.Ε. (ακροδεξιές, εθνικιστικές, ξενοφοβικές, λαϊκίστικες) ή οι δυνάμεις της δημιουργίας, της δημοκρατίας και της προόδου; Θα συνεχιστεί η νεοφιλελεύθερη και αντιδραστική πολιτική της Ε.Ε. της δεξιάς και της ακροδεξιάς ή θα ευνοηθούν οι συσχετισμοί των μετριοπαθών δυνάμεων με επικεφαλής τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές;

     Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ δίνει πολύ εύστοχα την προσέγγιση της απλής πραγματικότητας. «Όλοι μας διαπιστώνουμε ότι ο σημερινός μικρός δικομματισμός επιδιώκοντας με κάθε μέσο την απλή εναλλαγή στην εξουσία, αδυνατεί να εκφράσει τα αναγκαία πλειοψηφικά ρεύματα και να προτείνει λύση στο αδιέξοδο…Το πολιτικό κλίμα αρένας και μονομάχων στέλνει το λαό απογοητευμένο στην αποχή, τον αποπολιτικοποιεί και τον παραμερίζει… Είμαστε ο προοδευτικός πόλος στην ελληνική πολιτική ζωή που θα ανατρέψει τα μετεκλογικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.».

     Το κύριο διακύβευμα είναι απλό. Θα εξακολουθήσουμε να πορευόμαστε σε κλίμα διχασμού και οξύτητας ή θα δημιουργήσουμε μια πολιτική εθνικής συνεννόησης για να επαναδιαπραγματευτούμε τα υψηλά πλεονάσματα, το Υπερταμείο και το χρέος της χώρας μας; Γιατί μόνο με αυτή τη συνθήκη οι δανειστές θα αναγκαστούν να συζητήσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της κρίσης!

     Είναι πρώτιστη ανάγκη να επιστρέψει ο ορθολογισμός και ο διάλογος στην πολιτική και στη δημόσια ζωή μας. Αλλιώς «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα». Μόνο που θάματα δεν γίνονται και θα πορευόμαστε καταπού μας πάνε τα γεγονότα που άλλοι θα δημιουργούν! Ναι, οι εκλογές και οι επιλογές μας εμπεριέχουν το μέλλον μας. Θα είναι το μέλλον δικό μας δημιούργημα;

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, περιλαμβάνεται ο Νίκος Τσούλιας, κουστούμι

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: