Αρχική > πολιτική > Κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σημαία

 

Στις 23 Ιουλίου 1952 έξι ευρωπαϊκά κράτη ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και την 1η Ιανουαρίου 1958 τα ίδια συμμετείχαν στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, οι οποίες αποτέλεσαν τα πρώτα στάδια εξέλιξης της σημερινής ΕE. Από τότε είκοσι δύο χώρες προσχώρησαν σε διαδοχικά κύματα διεύρυνσης.

H Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών και οι υποψήφιοι για ένταξη

Έτος

Ιστορία της Διεύρυνσης

Σύνολο

1952/1958

Βέλγιο Βέλγιο Γερμανία Γερμανία1 Flag of France.svg Γαλλία

Flag of Italy.svg Ιταλία Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία

6

1973 2

Flag of Denmark.svg Δανία3 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο4

9

1981

Flag of Greece.svg Ελλάδα

10

1986

Flag of Spain.svg Ισπανία Flag of Portugal.svg Πορτογαλία

12

1995 2

Flag of Austria.svg Αυστρία Flag of Finland.svg Φινλανδία Flag of Sweden.svg Σουηδία

15

2004

Τσεχία Τσεχία Εσθονία Εσθονία Flag of Cyprus.svg Κύπρος

Flag of Latvia.svg Λετονία Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Flag of Hungary.svg Ουγγαρία

Flag of Malta.svg Μάλτα Flag of Poland.svg Πολωνία Flag of Slovenia.svg Σλοβενία Flag of Slovakia.svg Σλοβακία

25

2007

Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Ρουμανία Ρουμανία

27

2013

Κροατία Κροατία

28

Σημειώσεις

1Με την Γερμανική επανένωση, που εφαρμόστηκε επίσημα στις 3 Οκτωβρίου 1990, η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία) έπαψε να υπάρχει σαν ανεξάρτητο κράτος και ενώθηκε με τη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία) και το έδαφός της έγινε αυτόματα τμήμα της ΕΕ, σαν Γερμανία.

2 Τόσο το 1972, όσο και το 1994, η Νορβηγία, παρά το γεγονός ότι υπέγραψε τις αντίστοιχες Συνθήκες προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τελικά δεν τις επικύρωσε λόγω αρνητικών δημοψηφισμάτων των Νορβηγών πολιτών.


3 Η Γροιλανδία, αυτοδιοίκητο έδαφος υπό την κυριαρχία της Δανίας από το 1979, εγκατέλειψε οριστικά τιςΕυρωπαϊκές Κοινότητες το 1985, μετά από δημοψήφισμα. 4 Η Μεγάλη Βρετανία το 2016 μετά από δημοψήφισμα ψήφισε την οριστική αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 29 Μαρτίου 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο θα πάψει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Άρθρο 50. Το Γιβραλτάρ θα πάψει και αυτό με την σειρά του να είναι μέλος της ΕΕ, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Και οι δυο χώρες θα πάψουν να είναι μέλη της ΕΕ από τα μεσάνυχτα GMT εκτός εάν συμφωνηθεί μια παράταση των διαπραγματεύσεων. (Αν πραγματοποιηθεί το Brexit η ΕΕ θα έχει ξανά 27 κράτη μέλη, αντί 28 – ένα λιγότερο, όπως ήταν το 2013, πριν ενταχθεί και η Κροατία στην ΕΕ)Το Μονακό, ο Άγιος Μαρίνος και το Βατικανό, αν και δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν συνάψει ειδικές συμφωνίες με αυτήν σχετικά με τη χρήση του ευρώ ως εθνικού τους νομίσματος. Η Ανδόρα δεν έχει υπογράψει ακόμα τέτοια ειδική συμφωνία για το ευρώ, παρόλο που αυτό γίνεται δεκτό στις συναλλαγές. Επιπλέον, το έδαφος του Μονακό συμπεριλαμβάνεται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

Προκειμένου να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα κράτος πρέπει να τηρήσει οικονομικούς και πολιτικούς όρους, γνωστούς ως Κριτήρια της Κοπεγχάγης (μετά από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης τον Ιούνιο του 1993). Αυτό βασικά απαιτεί μια κοσμική, δημοκρατική κυβέρνηση, κράτος δικαίου και αντίστοιχες κοινωνικές και θεσμικές ελευθερίες. Σύμφωνα με τη Συνθήκη για την ΕΕ, κάθε κράτος-μέλος αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα με οποιαδήποτε διεύρυνση.

Αυτήν την περίοδο υπάρχουν έξι υποψήφιες χώρες προς ένταξη: η Ισλανδία που έχει αναστείλει τις συνομιλίες από το 2013, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Τουρκία και η Αλβανία. Επιπλέον, οι βαλκανικές χώρες Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο αναγνωρίζονται ως δυνάμει υποψήφιες.

Στις 23 Ιουνίου 2016 διεξήχθη δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με θέμα για την παραμονή ή την έξοδο της χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο οποίο το 51,9% των πολιτών αποφάσισε την αποχώρηση του από την ένωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα που αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαπραγματεύσεις για το μετά την αποχώρηση καθεστώς συνεχίζονται, ενώ αυτή είναι προγραμματισμένη να γίνει εντός του 2019.

 

66.000 χλμ. ακτογραμμής, όπως αυτή στην Ελλάδα, επηρεάζουν 22 κράτη μέλη

Το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται από τα εδάφη των κρατών μελών της και επεκτείνεται με την προσχώρηση των νέων. Καλύπτει έναν τομέα 4.381.376 τετραγωνικών χιλιομέτρων με έκταση βορειοανατολικά ως τη Φινλανδία, βορειοδυτικά ως την Ιρλανδία, νοτιοανατολικά ως την Κύπρο και νοτιοδυτικά ως την Πορτογαλία. Αντιπροσωπεύει την έβδομη μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο σε έκταση ενώ υπολογίζεται ότι η ακτογραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περίπου 65.992 χλμ.[5] Υψηλότερη κορυφή είναι το Λευκό Όρος των Άλπεων με ύψος 4.810 μέτρα.

Η ΕΕ δεν ταυτίζεται με την Ευρώπη. Σημαντικά κράτη της ηπείρου όπως η Ελβετία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία, η Νορβηγία, η Ρωσία, και η Αρμενία είναι εκτός της ΕΕ. Η ΕΕ συνορεύει με 16 κράτη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Διάφορα υπερπόντια και εξαρτώμενα εδάφη των διάφορων κρατών μελών είναι επίσης μέρος της ΕΕ (π.χ. οι Αζόρες, η Μαδέρα, οι Κανάριοι Νήσοι, η Γαλλική Γουιάνα, η Μαρτινίκα, η Γουαδελούπη, η Ρεϋνιόν), ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα εδάφη που συνδέονται με τα κράτη μέλη δεν είναι μέρος της ΕΕ (π.χ. η Γροιλανδία, οι Νήσοι Φερόες, οι Ολλανδικές Αντίλλες, η Νέα Καληδονία και τα περισσότερα εδάφη που συνδέονται με το Ηνωμένο Βασίλειο).

Αν συμπεριληφθούν και τα υπερπόντια εδάφη των κρατών μελών, η ΕΕ περιλαμβάνει τους περισσότερους τύπους κλιμάτων από αρκτικό μέχρι τροπικό. Επομένως, οι μετεωρολογικοί μέσοι όροι για την ΕΕ συνολικά δεν είναι επαρκείς για συμπεράσματα. Η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει είτε σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα (νότια Ευρώπη) είτε σε ένα ήπιο θαλάσσιο κλίμα (δυτική Ευρώπη) ή σε ένα θερμό κατά το θέρος ηπειρωτικό κλίμα (στα ανατολικά κράτη μέλη).

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE_%CE%88%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7#%CE%9A%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7_%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B7

 

Global European Union.svg

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: