Αρχική > πολιτική > Οι πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)

Οι πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)

Αποτέλεσμα εικόνας για ευρωπαικο συμβουλιο

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Οι οραματιστές ηγέτες που ακολουθούν ενέπνευσαν τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ζούμε σήμερα. Χωρίς την ενεργητικότητα και την κινητοποίησή τους, δεν θα κυριαρχούσε η ειρήνη και η σταθερότητα που θεωρούμε δεδομένη στον κόσμο που ζούμε. Από αντιστασιακοί μέχρι δικηγόροι, οι ιδρυτές της ΕΕ συνιστούσαν μια ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων με κοινά ιδανικά: μια ειρηνική, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη. Πλέον των ιδρυτών της ΕΕ που περιγράφονται παρακάτω, πολλοί άλλοι εργάστηκαν άοκνα και ενέπνευσαν το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η ενότητα αυτή για τους ιδρυτές της ΕΕ είναι συνεπώς ένα έργο σε εξέλιξη.

Κόνραντ Αντενάουερ

πραγματιστής δημοκράτης και άοκνος υπέρμαχος της ένωσης

Ο πρώτος Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο οποίος ηγήθηκε του νεοσύστατου κράτους από το 1949 έως το 1963, άλλαξε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την εικόνα της μεταπολεμικής Γερμανίας και την ευρωπαϊκή ιστορία.

Ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής του Αντενάουερ ήταν η συμφιλίωση με τη Γαλλία. Μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ πέτυχαν ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός: το 1963, οι άλλοτε άσπονδοι εχθροί, Γερμανία και Γαλλία, υπέγραψαν σύμφωνο φιλίας, που αποτέλεσε ορόσημο στην πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Διαβάστε περισσότερα για τον Κόνραντ Αντενάουερpdf(685 kB)

Μεταγραφή

Γιόζεφ Μπεχ

πώς μια μικρή χώρα μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Ο Γιόζεφ Μπεχ ήταν ο Λουξεμβούργιος πολιτικός που συνέβαλε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και ένας από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στη συνέχεια.

Το κοινό ανακοινωθέν των χωρών της Μπενελούξ ήταν αυτό που προκάλεσε τη σύγκληση της Διάσκεψης της Μεσσήνης τον Ιούνιο του 1955, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

Διαβάστε περισσότερα για τον Γιόζεφ Μπεχpdf(531 kB)

Μεταγραφή

Γιόχαν Βίλεμ Μπέγιεν

το σχέδιο για την κοινή αγορά

Στέλεχος διεθνών τραπεζών, επιχειρηματίας και πολιτικός, ο Γιόχαν Βίλεμ Μπέγιεν ήταν ο Ολλανδός πολιτικός που με το «σχέδιο Μπέγιεν» έδωσε νέα πνοή στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Ο Μπέγιεν είναι από τις λιγότερο γνωστές ιδρυτικές μορφές της ΕΕ. Όσοι τον γνώριζαν, τον θαύμαζαν για τη γοητεία του, τον διεθνή προσανατολισμό του και την κοινωνική του άνεση.

Διαβάστε περισσότερα για τον Γιόχαν Βίλεμ Μπέγιενpdf(145 kB)

Ουίνστον Τσόρτσιλ

έκκληση για Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρώην στρατιωτικός, πολεμικός ανταποκριτής και πρωθυπουργός της Βρετανίας (1940-1945 και 1951-1955), ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης». Μετά την εμπειρία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, απέκτησε την πεποίθηση ότι μόνο μια ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσε να εγγυηθεί την ειρήνη. Στόχος του ήταν η ριζική αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών ασθενειών του εθνικισμού και της πολεμοκαπηλίας.

Διαβάστε περισσότερα για τον Ουίνστον Τσόρτσιλpdf(616 kB)

Τηλεφορτώστε (mp4)

Μεταγραφή

Αλτσίντε ντε Γκάσπερι

εμπνευσμένος διαμεσολαβητής υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην Ευρώπη

Από το 1945 μέχρι το 1953, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και του υπουργού των Εξωτερικών, ο Αλτσίντε ντε Γκάσπερι χάραξε την πορεία και το πεπρωμένο της Ιταλίας τα μεταπολεμικά χρόνια.

Ανέλαβε επανειλημμένα πρωτοβουλίες για την ένωση της Δυτικής Ευρώπης και εργάστηκε για την υλοποίηση του σχεδίου Μάρσαλ και για τη σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων με τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως με τη Γαλλία.

Διαβάστε περισσότερα για τον Αλτσίντε ντε Γκάσπεριpdf(729 kB)

Μεταγραφή

Νικόλ Φοντέν

πολιτικός και εκπαιδευτικός

Η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν ισχυρή πολιτική προσωπικότητα και ένθερμη υποστηρίκτρια της Ευρώπης, η οποία επιφορτίστηκε με την εποπτεία της υιοθέτησης του ευρώ. Η Νικόλ Φοντέν, η οποία διετέλεσε πρόεδρος από το 1999 έως το 2002, προσπάθησε να μεταρρυθμίσει τις μεθόδους εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε αυτό να γίνει πιο προσιτό για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Στην παρθενική της ομιλία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Τάμπερε (Φινλανδία) τον Οκτώβριο του 1999, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνονται υπόψη οι καθημερινές ανησυχίες των πολιτών. Υποστήριξε μια «φιλόδοξη προσέγγιση με στόχο την παροχή στην Ένωση ενός χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων». Τον Δεκέμβριο του 2000 υπέγραψε τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Φοντέν ήταν εκπαιδευτικός και πολιτικός. Ήταν καθηγήτρια στο ESCP Europe, την παλαιότερη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στον κόσμο, και κατείχε την έδρα Jean Monnet στο πανεπιστήμιο Nice Sophia Antipolis.

Διαβάστε περισσότερα για Νικόλ Φοντένpdf (1.68 MB)

Μεταγραφή

Βάλτερ Χάλσταϊν

η δύναμη της διπλωματίας ως κινητήρια δύναμη για την ταχεία ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Ο Βάλτερ Χάλσταϊν ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1958 έως το 1967, ένας άνθρωπος ταγμένος στην ευρωπαϊκή ιδέα και από τους κύριους υπέρμαχους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Χάλσταϊν εργάστηκε για την ταχεία υλοποίηση της Κοινής Αγοράς. Δραστήριος, ενθουσιώδης και κάτοχος της τέχνης της πειθούς, έδωσε ώθηση στην ιδέα της ολοκλήρωσης ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας του ως Προέδρου. Στη διάρκεια της θητείας του, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη διαδικασία της ολοκλήρωσης.

Διαβάστε περισσότερα για τον Βάλτερ Χάλσταϊνpdf(508 kB)

Μεταγραφή

Ούρσουλα Χίρσμαν

αγωνίστρια κατά του φασισμού και υπέρμαχος του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού 1913 – 1991

Η Ούρσουλα Χίρσμαν γεννήθηκε σε μια μεσοαστική εβραϊκή οικογένεια στο Βερολίνο. Το 1932 έγινε μέλος της οργάνωσης νεολαίας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που αντιστάθηκε στην άνοδο των Ναζί. Μετά τη συνάντηση και τον γάμο της στη συνέχεια με τον Εουτζένιο Κολόρνι, έναν νεαρό Ιταλό φιλόσοφο και σοσιαλιστή που ζούσε εξόριστος στο Παρίσι στα μέσα της δεκαετίας του 1930, η Χίρσμαν συμμετείχε ενεργά στην παράνομη αντιφασιστική αντίσταση στην πατρίδα του, την Ιταλία.

Όταν ο Κολόρνι συνελήφθη και φυλακίσθηκε στο νησί Βεντοτένε, η Χίρσμαν τον ακολούθησε. Εκεί συνάντησαν τον Ερνέστο Ρόσι και τον Αλτιέρο Σπινέλι, οι οποίοι, το 1941, συνέταξαν το Μανιφέστο του Βεντοτένε «για μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη», το οποίο θεωρείται ευρέως ως η απαρχή του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού. Το μανιφέστο ήταν ένα σχέδιο για μια δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορούσε να δημιουργηθεί μετά τον πόλεμο. Η Χίρσμαν μετέφερε κρυφά το μανιφέστο στην ηπειρωτική Ιταλία και συνέβαλε στη διάδοσή του.

Τον Αύγουστο του 1943 στο Μιλάνο, ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος Ευρωπαίων Φεντεραλιστών μαζί με τον Σπινέλι που είχε διαφύγει από το Βεντοτένε. Το 1975, η Χίρσμαν ίδρυσε την Ένωση «Femmes pour l’Europe» (Γυναίκες για την Ευρώπη) στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε περισσότερα για Ούρσουλα Χίρσμανpdf(1.31 MB)

Σίκο Μάνσχολτ

αγρότης, αντιστασιακός και πραγματικός Ευρωπαίος

Ο Σίκο Μάνσχολτ ήταν αγρότης, συμμετείχε στην ολλανδική Αντίσταση στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ασχολήθηκε με την πολιτική στη χώρα του και ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος Eπίτροπος αρμόδιος για θέματα γεωργίας. Οι ιδέες του Μάνσχολτ έθεσαν τις βάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας από τις σημαντικότερες πολιτικές της από την ίδρυσή της.

Έχοντας ζήσει ο ίδιος τη φρίκη του λιμού στις Κάτω Χώρες στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν πεπεισμένος ότι η Ευρώπη έπρεπε να γίνει αυτάρκης ούτως ώστε να εγγυάται σε όλους τους πολίτες τον αδιάλειπτο εφοδιασμό με τρόφιμα σε προσιτές τιμές.

Διαβάστε περισσότερα για τον Σίκο Μάνσχολτpdf(152 kB)

Μεταγραφή

Ζαν Μονέ

η ενοποιητική δύναμη για τη γέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Γάλλος οικονομικός και πολιτικός σύμβουλος Ζαν Μονέ αφιέρωσε τη ζωή του στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτός ήταν ο εμπνευστής του «σχεδίου Σουμάν» που προέβλεψε τη συγχώνευση της βαριάς βιομηχανίας της Δυτικής Ευρώπης.

Ο Μονέ καταγόταν από την περιοχή του Κονιάκ στη Γαλλία. Όταν τελείωσε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών, ταξίδεψε στο εξωτερικό ως έμπορος κονιάκ και αργότερα ως τραπεζίτης. Κατά τη διάρκεια και των δύο παγκοσμίων πολέμων, κατείχε υψηλές θέσεις στον τομέα του συντονισμού της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε περισσότερα για τον Ζαν Μονέpdf(186 kB)

Μεταγραφή

Ρομπέρ Σουμάν

ο αρχιτέκτονας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος

Ο πολιτικός Ρομπέρ Σουμάν, διαπρεπής νομικός και Γάλλος υπουργός Εξωτερικών από το 1948 έως το 1952, θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σε συνεργασία με τον Ζαν Μονέ, συνέταξαν το παγκοσμίως γνωστό «σχέδιο Σουμάν» το οποίο δημοσιεύθηκε στις 9 Μαΐου 1950, ημερομηνία που αναγράφεται πλέον στη ληξιαρχική πράξη γέννησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρότεινε τον από κοινού έλεγχο της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα, που ήταν οι σημαντικότερες πρώτες ύλες για την πολεμική βιομηχανία. Η κεντρική ιδέα ήταν ότι καμία χώρα δεν θα μπορούσε να ξανακηρύξει πόλεμο εάν δεν είχε τον έλεγχο της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα.

Διαβάστε περισσότερα για τον Ρομπέρ Σουμάνpdf

Μεταγραφή

Πωλ-Ανρί Σπάακ

με όραμα για την Ευρώπη και με το χάρισμα της πειθούς

Πολιτικός ευρωπαϊκού διαμετρήματος: ο χαρακτηρισμός αυτός ανταποκρίνεται πλήρως στη μακρόχρονη πολιτική σταδιοδρομία του Βέλγου Πωλ Ανρί Σπάακ.

Ο Σπάακ πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση του περιεχομένου της Συνθήκης της Ρώμης. Στη Διάσκεψη της Μεσσήνης το 1955, οι έξι κυβερνήσεις που συμμετείχαν σε αυτήν τον διόρισαν πρόεδρο της ομάδας εργασίας που προετοίμασε τη Συνθήκη.

Διαβάστε περισσότερα για τον Πωλ-Ανρί Σπάακpdf(808 kB)

Μεταγραφή

Αλτιέρο Σπινέλι

αταλάντευτος φεντεραλιστής

Ο Ιταλός πολιτικός Αλτιέρο Σπινέλι ήταν ένας από τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωτοστάτησε στη σύνταξη της πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια ομοσπονδιακή ευρωπαϊκή ένωση, η οποία ονομάστηκε «σχέδιο Σπινέλι». Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε το 1984 από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου και αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο για την ενδυνάμωση των Συνθηκών της ΕΕ στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Διαβάστε περισσότερα για τον Αλτιέρο Σπινέλιpdf(648 kB)

Μεταγραφή

Σιμόν Βέιλ

επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Δικηγόρος, πολιτικός και φεμινίστρια, η Σιμόν Βέιλ διετέλεσε υπουργός Υγείας της Γαλλίας από το 1974 έως το 1979. Το 1979 έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εξελέγη πρόεδρός του, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 1982. Έγινε συνεπώς η πρόεδρος του πρώτου άμεσα εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος.

Η Βέιλ είναι διάσημη στη Γαλλία κυρίως για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και για τη βελτίωση της ζωής των γυναικών και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων. Είναι επίσης γνωστή σε ολόκληρη την Ευρώπη για τον σεβασμό και τη διατήρηση της μνήμης των Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και για την προσήλωσή της στις ευρωπαϊκές αξίες και την ευρωπαϊκή ενότητα. Έχοντας επιζήσει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, τυγχάνει θαυμασμού τόσο για το πολιτικό όσο και για το προσωπικό της θάρρος.

Η παιδική ηλικία και οι τραυματικές εμπειρίες της Βέιλ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσαν τη βάση της προσήλωσής της σε μια ενωμένη Ευρώπη, έναν σκοπό που θα υποστηρίξει για το υπόλοιπο της ζωής της.

Διαβάστε περισσότερα για Σιμόν Βέιλpdf(1.75 MB)

Μεταγραφή

https://europa.eu/european-union/about-eu/history/eu-pioneers_el

Σχετική εικόνα

Η αρπαγή της Ευρώπης

Η αρπαγή της Ευρώπης, πίνακας του Τιτσιάνο

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: