Αρχική > πολιτική > Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να το γνωρίσουμε!

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να το γνωρίσουμε!

Αποτέλεσμα εικόνας για ευρωπαικο κοινοβούλιο

Του Νίκου Τσούλια

     Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) αρκετά χρόνια. Και ενώ υπάρχει θετική η στάση του λαού μας και της κοινωνίας μας ως προς αυτό τον ιστορικό θεσμό, οι γνώσεις μας για τους φορείς της και τα όργανά της, για τον τρόπο λειτουργίας της και τις αρμοδιότητές της παραμένουν ελλειμματικές. Και αυτό από μόνο του συνιστά μείζον εθνικό και κοινωνικό ζήτημα.

     Η επιδερμική γνώση μας με το όλο σχήμα της (Ε.Ε.) εξαντλείται κυρίως στις οικονομικές σχέσεις μας (και πιο πολύ στη χρηματοδότηση των σχετικών προγραμμάτων) και στις ευρωεκλογές. Κι όμως η εμβάθυνση των γνώσεών μας στις δομές και στις λειτουργίες της είναι συστατικό στοιχείο για την ενίσχυση της ποιότητας της πολιτικής μας και της δημοκρατίας μας.

     Πρώτο και βασικό μέλημα θεωρώ ότι είναι η προαγωγή της ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης, οποία μπορεί να συμπεριλάβει πολλές όψεις: ιστορική αναφορά, στοιχεία πολιτισμικής ενότητας, σύγχρονη πολιτική και στρατηγική, διαπολιτισμικότητα και πολυπολιτισμικότητα κλπ Να υπάρξει θεσμική θεμελίωση μέσα από την εκπαίδευση για μια ευρύτερη αναφορά της Ελλάδας, στην Ευρώπη, το μεγάλο κοινό σπίτι των λαών της.

     Θα υπάρξει στο “ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ” μια σειρά σχετικών άρθρων που θα υπηρετεί αυτή την ανάγκη και θα αναδεικνύει το πόσο θετική είναι και για τη χώρας μας η δυναμική ανάπτυξη της Ε.Ε. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με κάποια βασικά στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα της.

Αποτέλεσμα εικόνας για ευρωπαικο κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σημαντικό φόρουμ για τη διεξαγωγή πολιτικών συζητήσεων και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ. Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται άμεσα από τους ψηφοφόρους σε όλα τα κράτη μέλη, για να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λαών σε σχέση με τη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της ΕΕ και για να διασφαλίζουν ότι τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ λειτουργούν δημοκρατικά.

Πρόεδρος 

Ο Πρόεδρος εκλέγεται για ανανεώσιμη θητεία δυόμισι ετών (το ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου).

751 Ευρωβουλευτές

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από 751 βουλευτές που εκλέγονται άμεσα.

8 Πολιτικές ομάδες

Οι βουλευτές συμμετέχουν σε πολιτικές ομάδες. Δεν οργανώνονται με βάση την εθνικότητά τους αλλά με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση.

23 Επιτροπές

Οι βουλευτές του ΕΚ συμμετέχουν σε επιτροπές που προετοιμάζουν το έργο των συνόδων ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

44 Αντιπροσωπείες

Οι αντιπροσωπείες του Κοινοβουλίου διατηρούν σχέσεις και ανταλλάσσουν πληροφορίες με κοινοβούλια χωρών εκτός ΕΕ.

Ολομέλεια

Κατά τη διάρκεια των συνόδων ολομέλειας, οι βουλευτές του ΕΚ ψηφίζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και συμμετέχουν σε συζητήσεις στις οποίες λαμβάνουν θέση σχετικά με διάφορα θέματα.

http://www.europarl.europa.eu/portal/el

Αποτέλεσμα εικόνας για ευρωπαικο κοινοβούλιο

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: