Αρχική > πολιτική > Οι σχέσεις μας με την Τουρκία

Οι σχέσεις μας με την Τουρκία

Αποτέλεσμα εικόνας για Ελλαδα Αιγαίο

Του Νίκου Τσούλια

     Οι σχέσεις μας με την Τουρκία καθορίζονται από πολλούς παράγοντες: από την ιστορία, τα εθνικά συμφέροντα των δύο χωρών, τις γεωστρατηγικές πολιτικές των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, το διεθνή καταμερισμό εργασίας, τις πολιτισμικές ανακατατάξεις κλπ Και είναι σχέσεις που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας μας, αφού οι αμυντικές δαπάνες μας λόγω της τουρκικής επιθετικότητας είναι ιδιαίτερα αυξημένες και απομυζούν σημαντικούς οικονομικούς πόρους από την παραγωγική διαδικασία και την κοινωνική πολιτική.

     Αν θέλαμε να ιεραρχήσουμε με κάποια σχετικότητα τους επιμέρους συντελεστές που επιδρούν στη διαμόρφωση της εικόνας της Τουρκίας στους νεοέλληνες, θα θέταμε τα εξής: τη μακρά περίοδο της σκλαβιάς μας στην Οθωμανική αυτοκρατορία, τις παραβιάσεις του εθνικού μας χώρου στο Αιγαίο εκ μέρους της Τουρκίας, την κατοχή του Β. μέρους της Κύπρου από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, την κατάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και το τέλος του μεγαλείου της με την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Μετράει ιδιαίτερα πολύ η ιστορία στους Έλληνες, αρκεί να σκεφτούμε ότι υπάρχει ακόμα μια ισχυρή προγονοπληξία με την οποία επιχειρούμε να αντλήσουμε δυναμική στους σημερινούς καιρούς αντλώντας αίγλη από το ένδοξο παρελθόν μας.

     Για να επανέλθουμε στην πολιτική θεώρηση του θέματός μας, Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά οι σχέσεις τους δεν είναι ουσιαστικά σχέσεις συμμαχίας αλλά σχέσεις ανταγωνισμού έως και εχθρότητας. Μάλιστα η χώρα μας εκφράζει και μια αντίφαση. Θέλει να γίνει δεκτή η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), με την πεποίθηση πως θα αποκτήσει χαρακτηριστικά δυτικοευρωπαϊκής δημοκρατίας και ανοιχτής κοινωνίας και επομένως θα αλλάξει τον αναθεωρητικό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής, μιας πολιτικής που εκφράζεται από λογική αναθεώρηση του σημερινού στάτους των συνόρων! Αλλά, στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι φιλική σε αυτό το θέμα με την Τουρκία, ξέροντας όμως ότι οι ισχυρές δυνάμεις της Ε.Ε. δεν θέλουν την ένταξη της Τουρκίας, για λόγους συγκεκριμένους και σημαντικούς: μη δημοκρατική χώρα, ισχυρό ρεύμα μουσουλμανισμού, μη επέκταση των συνόρων της Ε.Ε. στις χώρες με ισχυρά θεοκρατικά καθεστώτα, μετακίνηση Τούρκων προς τη Δυτική Ευρώπη, εισδοχή μεγάλων ρευμάτων προσφύγων.

     Η Τουρκία επιχειρεί να θέσει ζητήματα στο Αιγαίο εδώ και αρκετά χρόνια. Παράλληλα αναμιγνύεται στο ζήτημα των Μουσουλμάνων της Θράκης με προκλητικό τρόπο σε μερικές περιπτώσεις. Αλλά ακολουθεί και άλλο σχέδιο. Επιχειρεί να διαμορφώσει μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια, για να ενισχύσει το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη. Αυτό, το τελευταίο, θέτει στη χώρα μας ως επιτακτική ανάγκη τη διαμόρφωση φιλικών σχέσεων με όλες τις βορειογειτονικές χώρες.

     Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν και μια άλλη όψη, τη διαμεσολαβημένη μέσω άλλων στοιχείων. Οι συμμαχίες και οι επιλογές που κάνουν με τρίτες χώρες επηρεάζουν το μεταξύ τους σκηνικό. Αν και οι δύο συμμετέχουν, για παράδειγμα, στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία ενεργεί τα τελευταία χρόνια και έξω από τη λογική της Ατλαντικής Συμμαχίας – κάτι που δεν επιλέγει η χώρα μας. Αν δούμε και τις ανάλογες συμπεριφορές των δύο χωρών στο παρελθόν και μάλιστα σε ιστορικό πλαίσιο, θα διαπιστώσουμε ότι αυτές οι διαφορετικές εθνικές – κρατικές συμπεριφορές των δύο χωρών έχουν μια σταθερότητα. Η Τουρκία άλλαζε στρατόπεδα, ενώ η Ελλάδα παρέμενε σταθερή στις συμμαχίες. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό – η χώρα μας ήταν γενικά ωφελημένη, όχι όμως και η γειτονική χώρα.

     Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι ταυτόχρονα και φιλικές και ανταγωνιστικές. Το μίγμα μεταξύ αυτών των δύο αντιφατικών όψεων δεν είναι σταθερό στην πορεία του χρόνου αλλά συναρτάται από τις ιδιαίτερες κάθε φορά εθνικές επιλογές των δύο χωρών. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά. Η Ελλάδα είναι απόλυτα φιλειρηνική χώρα και αποδέχεται το σημερινό στάτους των συνόρων, ενώ η Τουρκία έχει αναθεωρητικά χαρακτηριστικά και κατά περιόδους επιλέγει την τακτική της έντασης διεκδικώντας ή αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

     Είναι προφανές ότι με όλα αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παραμένει σταθερή και αταλάντευτη όσον αφορά την εθνική κυριαρχία της, να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την πολιτική της Τουρκίας και να διαμορφώνει τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη συνεχή βελτίωση της θέσης της στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Και αυτό σημαίνει – μεταξύ άλλων – οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και εθνική συνεννόηση σε στοιχεία στρατηγικής πορείας.

Η Τουρκία προβάλλει μία σειρά από ενστάσεις, ιδίως σχετικά με:

1.Το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο,
2.την χάραξη της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας και της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου,
3.την εθνική κυριαρχία σε μία σειρά από νησιά, νησίδες και ύφαλους στο Αιγαίο,
4.την αποστρατιωτικοποίηση ορισμένων νησιών στο ανατολικό Αιγαίο, και
5.τις αμυντικές ζώνες και τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/349484/epexigisi-tis-ellinotourkikis-diaforas-sto-aigaio/#ixzz5PpUTlTTN

Αποτέλεσμα εικόνας για Αιγαίο

Αποτέλεσμα εικόνας για Αιγαίο

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: