Αρχική > πολιτισμός > Μιλάω για τους δρόμους της Αθήνας

Μιλάω για τους δρόμους της Αθήνας

Αποτέλεσμα εικόνας για η οδος Πανεπιστημίου το βράδυ

Πανεπιστημίου

Του Νίκου Τσούλια

      Οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας έχουν μια ενότητα, η οποία μετασχηματίζεται όταν αλλάζουν επιμέρους δομικές ή λειτουργικές όψεις τους ή πιο απλά με την απλή εξέλιξη του χρόνου και της ιστορίας. Έτσι, για παράδειγμα, οι διαδοχικοί μετασχηματισμοί αλλά και οι κυκλοφοριακές αλλαγές στην πλατεία της Ομόνοιας αλλάζουν και την όλη εικόνα των γειτονικών δρόμων. Το ίδιο συνέβη με τη δημιουργία ανισόπεδων διασταυρώσεων κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού – πριν από την έλευση του Γάλλου Προέδρου Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν τη δεκαετία του 1970.

      Βέβαια η όποια ενότητα των δρόμων δεν αντιστρατεύεται την ιδιαιτερότητα καθενός εξ αυτών. Κάθε δρόμος έχει και μια συγκεκριμένη φυσιογνωμία, που περιλαμβάνει συγκεκριμένη λειτουργικότητα και εμπορικότητα αλλά και ξεχωριστή αισθητική εικόνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφώνουν οι πολίτες διαφορετική θεώρηση για κάθε δρόμο, που περιλαμβάνει και περίεργες όψεις. Αλλιώς αισθάνεσαι όταν περπατάς στα πεζοδρόμια της οδού Αθηνάς, αλλιώς στα αντίστοιχα της λεωφόρου Πανεπιστημίου, αλλιώς επίσης όταν οδηγάς στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και αλλιώς στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

      Ισχυρίζομαι ότι κάθε άνθρωπος αγαπάει περισσότερο κάποιους δρόμους είτε για συγκεκριμένους λόγους είτε αυθαίρετα, χωρίς δηλαδή να έχει μια προφανή ερμηνεία. Εκτιμώ, ελπίζω όχι αβάσιμα, ότι αυτό που συμβαίνει σε εμένα θα συμβαίνει και σε κάθε Αθηναίο και έτσι έχουμε τους «δικούς μας δρόμους» που προτιμάμε να κινούμαστε ή να επισκεπτόμαστε. Προσωπικά, μου αρέσει να κινούμαι στη Βασιλίσσης Σοφίας γιατί «δηλώνει» μια αρχοντιά, έχει ανατολικό προσανατολισμό, οδηγεί σε όμορφα μέρη: Αμπελόκηπους και Κηφισιά αλλά και γιατί έχει πολλές πρεσβείες και αυτό δημιουργεί συνειρμούς κοσμοπολιτισμού και φιλόδοξων ταξιδιών. Μου αρέσει και η λεωφόρος Συγγρού γιατί οδηγεί στη θάλασσα, στην παραλιακή και στον Πειραιά, έχει εύκολη κυκλοφορία, είναι ο πιο …ταχύς δρόμος της πρωτεύουσας αλλά και γιατί συνδέεται με τη νυχτερινή εργασία στα φοιτητικά χρόνια μου στα πιεστήρια γνωστών εφημερίδων.

      Η σημερινή κρίση έχει δημιουργήσει βίαιες ανατροπές στην παραδοσιακή εικόνα των κεντρικών δρόμων της Αθήνας. Ποιος θα φανταζόταν, για παράδειγμα, ότι η οδός Ακαδημίας με τα πρωτοκλασάτα εμπορικά καταστήματα της ανδρικής ένδυσης θα ερήμωνε, θα είχε ερμητικά κλειστά καταστήματα και ότι θα φιλοξενούσε στις εσοχές των πεζοδρομίων της άστεγους; Η οδός Αθηνάς παραμένει όμως ακλόνητη στην προβολή φτηνής αγοράς και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και πιο πολύ κόσμο. Βέβαια υπάρχει εδώ και η παραδοσιακή αγορά που συγκεντρώνει πάντα πιστούς αγοραστές ακόμα και από μακρινές από το κέντρο της Αθήνας περιοχές με τους πάγκους να συναγωνίζονται στις χαμηλές τιμές για τα διάφορα μικροεργαλεία πάσης φύσης.

      Η οδός Σταδίου, η πάλαι ποτέ εμπορικότατη οδός ακόμα και ιστορικών βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων, μαραζώνει και αυτή και γίνεται «γνωστή» από την …προτίμηση που έχουν οι πορείες και οι διαδηλώσεις στην άγουσα προς το Σύνταγμα και τη Βουλή καθιερωμένη κατεύθυνση. Η λεωφόρος Πανεπιστημίου παραμένει ο πιο κεντρικός αρχοντικός δρόμος της Αθήνας με τα φοβερά νεοκλασικά κτίρια και με τις δύο διαφορετικές όψεις της όσον αφορά την ανθρωπογεωγραφία των πεζοπόρων της, με το πρώτο τμήμα της από το Σύνταγμα μέχρι περίπου τα Προπύλαια να έχει κόσμο κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων κυρίως της μεσαίας τάξης, ενώ το δεύτερο που οδηγεί προς την Ομόνοια να έχει κόσμο από πιο φτωχά στρώματα.

      Η «οδός» Πατησίων έχει χάσει πριν από την οικονομική κρίση την εμπορικότητα που είχε παλιότερα και παραμένει πια ένας δρόμος πυκνής συγκοινωνίας. Παράλληλη πορεία εμφανίζει και η Γ΄ Σεπτεμβρίου. Η οδός Πειραιώς και η οδός Αγίου Κωνσταντίνου έχουν μικρές μεταβολές όσον αφορά την «οικολογία» των περιπατητών τους, αφού πάντα πλεονάζουν οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών. Η οδός Ιπποκράτους και η οδός Σόλωνος έχουν αλλάξει πολύ αν τις δούμε με ματιές των δεκαετιών 1970 και 2010. Παλιά ήταν οι δρόμοι του φοιτητόκοσμου και των βιβλιοπωλείων. Πρώτα έφυγαν οι φοιτητές προς την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη και στη συνέχεια μειωνόταν η κίνησή τους – ως έναν βαθμό λόγω της φοιτητικής απόσυρσης -, μέχρι που η κρίση πρόσθεσε τη δική της μαύρη εικόνα. Η οδός Ερμού και η οδός Μητροπόλεως έχουν πάντα αναφορά στο Μοναστηράκι και στην Πλάκα και διατηρούν την κινητικότητά τους σχεδόν αμείωτη.

      Το δίδυμο των κεντρικών πλατειών της Αθήνας, “Σύνταγμα” και “Ομόνοια”, – με την πρώτη να έχει πιο αρχοντικό και πιο ευρωπαϊκό άρωμα και λόγω των τουριστών και τη δεύτερη να έχει πιο λαϊκό χρώμα με την επήρεια και των μεταναστών – επηρεάζουν την λειτουργικότητα των κεντρικών δρόμων αλλά η εμφάνιση του Μετρό τροποποίησε με το δικό του τρόπο πολλά σημεία στην κίνηση των δρόμων και στην αισθητική τους ακτινοβολία.

      Σε κάθε περίπτωση, οι δρόμοι της Αθήνας είναι στοιχείο της φυσιογνωμίας της και της ταυτότητάς της, της ιστορίας της και του μέλλοντός της. Είναι δρόμοι που φιλοξενούν τα βήματά μας και τις ανάσες μας, τις σκέψεις μας και τα σχέδιά μας…

perierga.gr - Σπάνιες φωτογραφίες από μια Αθήνα που δεν υπάρχει πια

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, 1957

Λεωφόρος Συγγρού περί το 1930

Δείτε επίσης:

http://www.in2life.gr/features/notes/article/324083/pos-htan-oi-athhnaikoi-dromoi-se-palaioteres-dekaeties.html

http://www.in2life.gr/features/notes/article/261434/h-athhna-mesa-ston-hrono-istoria-se-21-eikones.html

http://www.in2life.gr/features/notes/article/260849/50-pragmata-poy-agapame-sto-kentro-ths-athhnas.html

http://perierga.gr/2015/11/%CF%83%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1%CF%82/

Κατηγορίες:πολιτισμός Ετικέτες: ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: