Αρχική > επιστήμη > Marie Curie, μεγάλη επιστήμονας, σπουδαία γυναίκα

Marie Curie, μεγάλη επιστήμονας, σπουδαία γυναίκα

Οι “πρωτοπόροι” υπογραμμίζουν τις ζωές και τα επιτεύγματα 8 αξιόλογων ευρωπαϊκών γυναικών στις τέχνες, τις επιστήμες και την κοινωνία. Από τις πρωτοποριακές εκστρατείες για τα δικαιώματα των γυναικών σε λαμπρούς επιστήμονες, η έκθεση αυτή γιορτάζει την ιστορική συμβολή των καινοτόμων γυναικών στην ανθρώπινη γνώση και τον πολιτισμό.

Η Europeana και η Mariya Gabriel, Ευρωπαία Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία, είναι υπερήφανοι που σας φέρνουν αυτή τη σε απευθείας σύνδεση έκθεση που αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Επιτρόπου Mariya Gabriel για την ενίσχυση των γυναικών και την αύξηση της συμμετοχής τους στην ψηφιακή οικονομία. Οι πρωτοπόροι  επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν την ιστορική συμβολή των γυναικών στην κοινωνία και να παράσχουν μια πλατφόρμα για την εκπροσώπηση των εμβληματικών γυναικών επαγγελματιών στην Ευρώπη.

Το ταξίδι μας ξεκινά με τη Μαρία Skłodowska-Curie (1867-1934), βραβευμένη με Νόμπελ επιστήμονα γνωστή για τις πρωτοποριακές της ανακαλύψεις.

Ο χημικός και φυσικός Marie Curie (1867-1934), η Maria Skłodowska, θυμάται σήμερα για την ανακάλυψη του polonium και radium και την πρωτοποριακή έρευνα για τη ραδιενέργεια. Στο κεφάλαιο μαθαίνουμε πώς ο Κούρι ανέβηκε από ταπεινή αρχή για να γίνει η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ, το πρώτο πρόσωπο – και μόνο γυναίκα – να κερδίσει δύο φορές και το μόνο άτομο που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ σε δύο διαφορετικές επιστήμες.

Η Maria Salomea Skłodowska γεννήθηκε στη Βαρσοβία το 1867, σε αυτό που τότε ήταν το Βασίλειο της Πολωνίας, μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά. Οι γονείς της, Bronisława και Władysław, ήταν και οι δύο δάσκαλοι και ο πατέρας της διδάσκει στα μαθηματικά και στη φυσική – και τα δύο θέματα που η Μαρία συνέχισε να ακολουθεί.

Πορτρέτο της Marie Curie, Άγνωστος φωτογράφος, Museet Tekniska, Δημόσιος χώρος

Πορτρέτο της Marie Curie , Άγνωστος φωτογράφος, Museet Tekniska, Δημόσιος χώρος

Η Μαρία έλαβε γενική εκπαίδευση στα τοπικά σχολεία και κάποια επιστημονική κατάρτιση από τον πατέρα της. Καθώς η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν ήταν προσιτή στις γυναίκες εκείνη την εποχή, σπούδαζε κρυφά στο Uniwersytet Latający της Βαρσοβίας («Flying University»), ένα μυστικό υπόγειο εκπαιδευτικό δίκτυο. Τα μαθήματά του πραγματοποιήθηκαν σε όλη την πόλη, αλλάζοντας συχνά την τοποθεσία, ώστε να εμποδίσουν τις ρωσικές αρχές να συλλαμβάνουν τους δασκάλους και τους μαθητές.

Το 1891, η Μαρία ακολούθησε την μεγαλύτερη αδελφή της Bronisława να σπουδάσει στο Παρίσι. Στη Σορβόννη, κέρδισε δύο βαθμούς – ένα στα μαθηματικά και ένα στη φυσική, μελετώντας την ημέρα και διδάσκοντας τη νύχτα για να πληρώσει για την εκπαίδευσή της.

Τρία χρόνια αργότερα στο Παρίσι, η Μαρία συναντήθηκε με τον ερευνητή της και τον μελλοντικό σύζυγό του Pierre Curie , καθηγητή στη Σχολή Φυσικής και Χημείας. Όταν παντρεύτηκαν το 1895, η Curie άλλαξε το όνομά της στη Marie Skłodowska-Curie, προτιμώντας να κρατήσει το πολωνικό μέρος του ονόματός της, αντί να πάρει απλώς το σύζυγό της.

Πορτρέτα της Μαρίας και του Pierre Curie, Φωτογράφηση μετά τον Henri Manuel και Eugene Pirou, Συλλογή Wellcome, CC BY

Πορτρέτα της Μαρίας και του Pierre Curie , Φωτογράφηση μετά τον Henri Manuel και Eugene Pirou, Συλλογή Wellcome, CC BY

Στο Παρίσι, οι Curies άρχισαν την πρωτοποριακή εργασία τους στις αόρατες ακτίνες που εκπέμπονται από το ουράνιο – ένα νέο φαινόμενο το οποίο ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τον καθηγητή Henri Becquerel . Με αυτόν τον τρόπο, έγιναν πεπεισμένοι ότι βρήκαν ένα νέο χημικό στοιχείο. Εξήγαγαν μαύρη σκόνη πολλές φορές πιο ραδιενεργό από το ουράνιο, ένα νέο χημικό στοιχείο που ονόμαζαν polonium (μετά τη γη της Μαρίας).

Marie και Pierre Curie (κέντρο) με έναν άνδρα, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό στο εργαστήριό τους, Παρίσι, ca. 1900, Άγνωστος φωτογράφος, συλλογή Wellcome, CC BY

Marie και Pierre Curie (κέντρο) με έναν άνδρα, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό στο εργαστήριό τους, Παρίσι, ca. 1900 , Άγνωστος φωτογράφος, συλλογή Wellcome, CC BY

Περαιτέρω έρευνα πρότεινε την ύπαρξη ενός άλλου, ακόμη πιο ραδιενεργού στοιχείου, που ονόμασαν ράδιο. Το 1898, οι Curies δημοσίευσαν ισχυρά στοιχεία που υποστήριζαν την ύπαρξη του νέου στοιχείου, αλλά δεν είχαν φυσικό δείγμα αυτού. Αρκετά χρόνια σωματικά απαιτητικής επεξεργασίας – λείανσης, διάλυσης, καταβύθισης και ούτω καθεξής – πραγματοποιήθηκαν από τους Curies για να απομονώσουν το στοιχείο.

Λεπτομέρεια από το εξώφυλλο ενός από τα σημειωματάρια της Marie Curie. Διαβάζει "Μ. Curie, ουράνιο, 1898 ', από τον Pierre et Marie Curie. Χαρτιά. Ι - ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. XV-XVIII Pierre et Marie Curie. Δραστηριότητα για τη ραδιενέργεια της ραδιενέργειας. XVIII Σημειώνει διάφορες πηγές εκπομπών επάνω στη ραδιενεργό ουσία. 1899-1910 », Pierre και Marie Curie, Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, Όχι Πνευματικά δικαιώματα - Άλλοι γνωστοί νομικοί περιορισμοί

Λεπτομέρεια από το εξώφυλλο ενός από τα σημειωματάρια της Marie Curie.

Η Μαρία απομόνωσε τελικά το ράδιο – ως χλωριούχο ραδόνιο – το 1902, αλλά το ταξίδι της ανακάλυψής του ήταν επίπονο.

Οι ερευνητικές εργασίες του Curies περιλάμβαναν κινδύνους για την υγεία τους οποίους δεν κατάφεραν να κατανοήσουν πλήρως την εποχή εκείνη. Άρχισαν να αισθάνονται άρρωστοι και σωματικά εξαντλημένοι, συμπτώματα που θα αναγνωρίζαμε σήμερα ως δηλητηρίαση από ακτινοβολίες.

Το 1903, η Marie και ο Pierre Curie απονεμήθηκαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, μαζί με τον Henri Becquerel, για τη συλλογική εργασία τους σχετικά με τη ραδιενέργεια. Την ίδια χρονιά, η Marie πέρασε τη διδακτορική διατριβή της στη Φυσική.

Marie και Pierre Curie, κατέχει ψηλά ένα λαμπερό δείγμα ραδίου, 1904, έγχρωμη λιθογραφία μετά από JM Price, συλλογή Wellcome, CC BY

Marie και Pierre Curie, κατέχει ψηλά ένα λαμπερό δείγμα ραδίου, 1904 , έγχρωμη λιθογραφία μετά από JM Price, συλλογή Wellcome, CC BY

Η ζωή της Μαρίας χτυπήθηκε από τραγωδία το 1906 όταν ο Πιερ Κούρι σκοτώθηκε αφού χτυπήθηκε στο δρόμο από ένα άλογο και ένα αυτοκίνητο. Παρ ‘όλα αυτά, το αδάμαστο πνεύμα του Κούρι τη διατήρησε. Πήρε το καθυστερημένο σύζυγό της ως καθηγητής της Γενικής Φυσικής στη Σχολή Θετικών Επιστημών, την πρώτη φορά που μια γυναίκα είχε τη θέση αυτή. Επίσης διορίστηκε Διευθυντής του εργαστηρίου Curie στο Ινστιτούτο Radium του Πανεπιστημίου του Παρισιού, που ιδρύθηκε το 1914.

Τα εργαστήρια της Marie και του Pierre Curie, Παρίσι: αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε μεταλλεύματα ουρανίου, περ. 1900., Άγνωστος φωτογράφος, συλλογή Wellcome, CC BY

Τα εργαστήρια της Marie και του Pierre Curie, Παρίσι: αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε μεταλλεύματα ουρανίου, περ. 1900. Άγνωστος φωτογράφος, συλλογή Wellcome, CC BY

Η αποφασιστικότητα και οι αξιοσημείωτες προσπάθειες της Marie Curie οδήγησαν σε ένα δεύτερο βραβείο Νόμπελ το 1911, αυτή τη φορά στη χημεία για τη δημιουργία ενός μέσου μέτρησης της ραδιενέργειας. Λίγο αργότερα, η Σορβόνη δημιούργησε το πρώτο ινστιτούτο ραδίου με δύο εργαστήρια. ένα για τη μελέτη της ραδιενέργειας υπό την καθοδήγηση της Marie Curie, και το άλλο για τη βιολογική έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, η Marie Curie εργάστηκε για την ανάπτυξη μικρών, κινητών μονάδων ακτίνων Χ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση τραυματισμών κοντά στη μάχη. Ως ιδρυτικό μέλος της Ακτινολογικής Υπηρεσίας του Ερυθρού Σταυρού, η Curie ζήτησε δωρεές από πλούσιους Παρισινούς να χρηματοδοτήσουν ιατρικά εφόδια και οχήματα που θα μπορούσαν να μετατραπούν.

Marie Curie - Κινητό Στρατιωτικό Νοσοκομείο X-Ray-Unit, ca. 1915, Άγνωστος φωτογράφος, Wikimedia Commons μετά την Εύα Κούρι: Madame Curie. S. 329, Public Domain Mark

Marie Curie – Κινητό Στρατιωτικό Νοσοκομείο X-Ray-Unit, ca. 1915 , Άγνωστος φωτογράφος, Wikimedia Commons μετά την Εύα Κούρι: Madame Curie. S. 329, Public Domain Mark

Τον Οκτώβριο του 1914, τα πρώτα μηχανήματα, γνωστά ως "Petites Curies", ήταν έτοιμα για ανάπτυξη στο μέτωπο. Η Curie συνεργάστηκε με την κόρη της Ειρήνη, στη συνέχεια, ηλικίας 17 ετών, σε σταθμούς εκκαθάρισης ατυχημάτων κοντά στην πρώτη γραμμή, τραυματίες που τραυματίστηκαν με Χ για να εντοπίσουν καταγμάτων, σκάλες και σφαίρες. Η Curie θέσπισε επίσης πρόγραμμα για την εκπαίδευση άλλων γυναικών για τη χρήση του εξοπλισμού ακτίνων Χ.

Πορτρέτο της Marie Curie και της κόρης της Irène, 1925, Άγνωστος φωτογράφος, συλλογή Wellcome, CC BY

Πορτρέτο της Marie Curie και της κόρης της Irène, 1925 , Άγνωστος φωτογράφος, συλλογή Wellcome, CC BY

Η Marie ενέπνευσε την κόρη της Irène Joliot-Curie (1897-1956) να ακολουθήσει μια επιστημονική σταδιοδρομία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Joliot-Curie απονεμήθηκε από κοινού με τον σύζυγό της το Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1935 για την ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας. Αυτό έκανε τους Curies την οικογένεια με τους περισσότερους βραβευμένους με Νόμπελ μέχρι σήμερα.

Η Joliot-Curie συμμετείχε ενεργά στην προώθηση της εκπαίδευσης των γυναικών, υπηρετώντας στην Εθνική Επιτροπή της Ένωσης για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. Εγκρίθηκε ως Λειτουργός στη Γαλλική Légion d’honneur.

Μετά τον πόλεμο, η Curie συνέχισε την εργασία του ως ερευνητής, καθηγητής και επικεφαλής ενός εργαστηρίου. Έλαβε πολλά βραβεία και βραβεία, μεταξύ των οποίων το Έπαθλο Έρευνας Ellan Richards (1921), το Grand Prix du Marquis d’Argenteuil (1923) και το Βραβείο Cameron του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου (1931). Η Curie ήταν επίσης αποδέκτης τιμητικών πτυχίων από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Σφραγίδα για την 40η επέτειο από την ανακάλυψη του ραδίου από τον Pierre και Marie Curie. Εκδόθηκε το 1938 προς όφελος της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC)., Άγνωστος δημιουργός, Μουσείο Ταχυδρομικού Γραφείου της Βαρκελώνης (Συλλογή Marull), CC BY-NC

Σφραγίδα για την 40η επέτειο από την ανακάλυψη του ραδίου από τον Pierre και Marie Curie. Εκδόθηκε το 1938 προς όφελος της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC). , Άγνωστος δημιουργός, Μουσείο Ταχυδρομικό Γραφείο της Βαρκελώνης (Συλλογή Marull), CC BY-NC

Υπό την καθοδήγηση του Curie, διεξήχθησαν οι πρώτες μελέτες στον κόσμο για τη θεραπεία νεοπλασμάτων (μάζες ιστού που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο), χρησιμοποιώντας ραδιενεργά ισότοπα και οδήγησαν στη θεραπεία ακτινοθεραπείας που είναι διαθέσιμη σε ασθενείς με καρκίνο σήμερα.

Τίποτα στη ζωή δεν πρέπει να φοβηθεί, είναι μόνο να γίνει κατανοητό. Τώρα είναι η στιγμή να καταλάβουμε περισσότερα, ώστε να φοβόμαστε λιγότερο. ΜΑΡΊΑ SKŁODOWSKA-CURIE

Η Marie Curie πέθανε σε γαλλικό σανατόριο το 1934, ηλικίας 66 ετών, με απλαστική αναιμία , μια σπάνια κατάσταση στην οποία το σώμα σταματά να παράγει επαρκή ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ασθένειά της αποδόθηκε στην έκθεση της ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια της επιστημονικής της έρευνας και κατά τη διάρκεια της εργασίας της στα χωριά των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μαρία Κούρι, η οποία είναι ανήσυχη και αξιοπρεπής, θαυμάζεται και σεβαστεί από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο η δουλειά του Curie συμβάλλει τεράστια στην ανθρώπινη γνώση, αλλά και η πρωτοποριακή της ζωή προώθησε επίσης τον ρόλο των γυναικών στην επιστήμη και την κοινωνία.

https://www.europeana.eu/portal/en/exhibitions/pioneers/maria-sklodowska-curie

 

Marie και Pierre Curie (κέντρο) με έναν άνδρα, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό στο εργαστήριό τους, Παρίσι, ca. 1900, Άγνωστος φωτογράφος, συλλογή Wellcome, CC BY

 1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: