Αρχική > πολιτισμός, φιλοσοφία > Έρωτας και αγάπη αγκαλιά με τη ζωή και την ομορφιά

Έρωτας και αγάπη αγκαλιά με τη ζωή και την ομορφιά

Σχετική εικόνα

Συλλογικό

     Έρωτας και Αγάπη, το μεγαλείο του ανθρώπου, το βασίλειο της ελευθερίας του και της ευτυχίας του, ο πραγματικός παράδεισός του. Και είναι τόσο κοντά του ο παράδεισος – μέσα στην ψυχή του – κι όμως παραμένει ουτοπία, γιατί δεν είναι καν ζητούμενος…

     Στη ζωή του ανθρώπου και στον πολιτισμό του βασιλεύει άλλο δίπολο και όχι αυτό της αγάπης και του έρωτα, το δίπολο: χρήμα και εξουσία. Είναι το βασίλειο της ανάγκης και όχι της ελευθερίας, όπως υποστηρίζουν οι μαρξιστές φιλόσοφοι και το οποίο πρέπει να υπερβούμε; Ναι, αλλά πώς;

     Το χρήμα και η εξουσία λατρεύονται από τον άνθρωπο και ταυτόχρονα τον έχουν αλλοτριώσει και τον έχουν υποδουλώσει χωρίς να το συνειδητοποιεί. Καταναλώνει τη ζωή του και την ύπαρξή του όχι στο βωμό των υλικών αναγκών, των πραγματικών αναγκών αλλά των πλασματικών αναγκών και του καταναλωτισμού. Χάνει την ουσία της ζωής του, δεν της δίνει το νόημά της, που δεν είναι άλλο από την αγάπη και τον έρωτα, την ομορφιά και τη δικαιοσύνη, και μετατρέπει τη ζωή του σε απλή ύπαρξη.

     Κι όμως υπάρχει ελπίδα. Η ποίηση, η μουσική, η τέχνη και κυρίως ο ίδιος ο στοχασμός μας μπορούν να ανοίξουν την καρδιά κάθε ανθρώπου στην αγάπη και στον έρωτα, στην ομορφιά και στη ζωή, για να γευθεί τον παράδεισό του! (Νίκος Τσούλιας).

Είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν, μ’ ακούς;
Είμ’ εγώ, μ’ ακούς; Σ’ αγαπάω, μ’ ακούς;
Πού μ’ αφήνεις, που πας, μ’ ακούς;
Θα ’ρθει μέρα, μ’ ακούς; για μας, μ’ ακούς;
Πουθενά δεν πάω, μ’ ακούς;
Ή κανείς ή κι οι δύο μαζί, μ’ ακούς;
το λουλούδι αυτό της καταιγίδας και μ’ ακούς;
Της αγάπης μια για πάντα το κόψαμε
και δεν γίνεται ν’ ανθίσει αλλιώς, μ’ ακούς;
Σ’ άλλη γη, σ’ άλλο αστέρι, μ’ ακούς;
δεν υπάρχει το χώμα δεν υπάρχει ο αέρας που αγγίξαμε,
ο ίδιος, μ’ ακούς;
………………………………………….
Ελύτης- Το Μονόγραμμα

     Δεν γίνεται να σκεφτώ άλλους στίχους πιο καταλυτικούς ίσως, που να περιγράφουν την έννοια αυτή καθ’ αυτή του Έρωτα σε αυτό το βαθμό… ούτε άλλους που να μετουσιώνουν την εγγενή ιδιότητά του να κατακλύζει, ψυχή και νου, να σε καταστρέφει με την άδεια σου μα και να σε αναδομεί από το τίποτε… (Αλεξάνδρα Κούση).

     Στον έρωτα είσαι η πεταλούδα της νύχτας που έλκεσαι από το φως κι όσο πιο κοντά πας σ αυτό γίνεσαι χρυσαλίδα, μεταμορφώνεσαι και στο τέλος καίγεσαι! Ο έρωτας είναι φωτιά! Ένταση, κορύφωση! Ο έρωτας θέλει ταχύτητα…

     Η αγάπη θέλει χρόνο, πολύ χρόνο! Είναι το ήσυχο νεράκι που κυλάει και λειαίνει την πέτρα, είναι το φως που σκορπίζεται γλυκό και ζεσταίνει! Αγαπάς από επιλογή, πέρα από το «εγώ», χωρίς όρους κι ανταλλάγματα. Αγαπάς, γιατί έτσι εξανθρωπίζεσαι! Ερωτεύεσαι γιατί έτσι νιώθεις πως «ζεις». (Χρύσα Κον.)

     Ο έρωτας με όποια μορφή και να’ ρθει περνάει και κάποιες φορές παγιδευόμαστε, τον μεγαλοποιούμε, ή τον εξυψώνουμε στα μάτια μας θεωρώντας ότι έγινε αγάπη. Η αγάπη όμως είναι απόλυτη, αμοιβαία, οχυρωμένη από κάθε πειρασμό… Αυτή η Αγάπη είναι σπάνια… και ειδικά στην εποχή μας. Αν τη βρεις θα αναβιώνεις πάντα με τον άνθρωπό σου το άλλο σου μισό στιγμές έρωτα. Μόνο τότε θα ζει αρμονικά αγάπη και έρωτας. Και θα υπάρχει ισορροπία, δημιουργικότητα και γαλήνη ψυχής και νου. (μια φίλη)

     Ο έρωτας είναι η ανάγκη μας για παιχνίδι, συγκίνηση και μαγεία. Ο ενθουσιασμός, η ορμή που παρασύρει, το βλέμμα, η σιωπή, το καυτό φιλί, η λαχτάρα, ο πόθος, το πάθος, η ισχυρή επιθυμία, η φλόγα, η φωτιά, η φαντασία και το όνειρο. Η αγάπη είναι η κατανόηση, ο σεβασμός, η βοήθεια, η αφοσίωση, η υποστήριξη, η προσφορά, η υπομονή, η ανιδιοτέλεια, η συγχώρηση. (Εύη Εμ.)

     Ο έρωτας πρέπει να γιορτάζεται καθε μερα, κάθε στιγμή! (Άννα)

Αποτέλεσμα εικόνας για ομορφη γυναικα

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: