Αρχική > πολιτική > Όμορφη, πληγωμένη Θεσσαλονίκη…

Όμορφη, πληγωμένη Θεσσαλονίκη…

Αποτέλεσμα εικόνας για Θεσσαλονίκη

 

Του Νίκου Τσούλια

 

     25 Ιανουαρίου 2019, συνεχώς σκεπτόμουνα το ίδιο ερώτημα: Πώς είναι σήμερα η Θεσσαλονίκη; Τι θα σκέπτονται οι Θεσσαλονικείς; Πώς θα βλέπουν το μέλλον τους; Πώς γεύονται την ιστορία τους; Ποια απόγευση αφήνει στα όνειρά τους η Συμφωνία των Πρεσπών;

     Νιώθουν ικανοποιημένοι όπως ισχυρίζεται ο αρχηγός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή προδομένοι; Δεν έχουν άραγε κατανοήσει την επιτυχία που διεξήγαγε ο κ. Τσίπρας ή έχουν συνειδητοποιήσει μια εθνική ήττα και βιώνουν μια σκοτεινή περίοδο; Ερωτήματα πολλά, ατέλειωτα, βασανιστικά ζητούν απάντηση.

     Και όταν η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας, όταν είναι συμπρωτεύουσα της πατρίδας μας, όταν είναι η πύλη για την Βαλκανική ενδοχώρα, αλλά και όταν την λατρεύεις για την ομορφιά της, πώς θα συμμεριστείς το πρόσφατο ιστορικό συμβάν που τέμνει την ομαλή εξελικτική της πορεία σε μια ασυνέχεια με ζοφερές δεσμεύσεις; Η Θεσσαλονίκη συμβολίζει τη Μακεδονική όψη της σύγχρονης Ελλάδας, γι’ αυτό η σκέψη μας είναι εκεί…

     Πληγώθηκε η Θεσσαλονίκη, η δική μας Μακεδονία, γιατί οι απελευθερωτές συριζαίοι διαπραγματευτές δεν αναφέρουν ούτε καν το όνομά της στη Συμφωνία τους! Και αντί η λέξη και το όλο σύμπαν της Μακεδονίας να είναι κοινού γεωγραφικού και μόνο πεδίου για τις τρεις χώρες των Βαλκανίων (Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας) και πολιτισμικού πεδίου μόνο της αρχαίας Ελλάδας και της δικής μας ιστορίας, εκχωρείται – πλην της αναφοράς στην αρχαιότητα (φευ) – εξ ολοκλήρου στη Βόρεια Μακεδονία.

     Τέτοια διαπραγμάτευση ευτέλειας και συμφωνία υποτέλειας δεν πρέπει να έχει υπογράψει χώρα σε συνθήκες ειρήνης και ελευθερίας της! Και αντί να αισθάνονται οι πρωταγωνιστές ντροπή και καταισχύνη, εκφράζουν πανηγυρικές τάσεις. Γιατί λέει τους υμνεί ο διεθνής τύπος, οι χώρες που είχαν στρατηγικά συμφέροντα, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Μέρκελ, ο Ερντογάν και μπορεί να πάρουν και Νόμπελ ειρήνης. Φυσικά το δικαιούνται, αφού χειραγώγησαν και απεμπόλησαν τα εθνικά τους συμφέροντα και υπηρέτησαν τα κελεύσματα του ΝΑΤΟ.

     Πληγώθηκαν η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία μας. Και επειδή το μέλλον έρχεται όλο και πιο νωρίς, οφείλουμε να δούμε τη νέα πραγματικότητα για να δημιουργηθεί μια γνήσια πατριωτική κουλτούρα μακριά από εθνικισμούς και φασιστικές τάσεις. Να μην πέσουν οι Έλληνες Μακεδόνες στην παγίδα ανασύνθεσης του πολιτικού χάρτη που έστησαν οι συριζαίοι, οι υποστηρικτές του Μαδούρο. Να αποκρούσουν το μαύρο σκοτάδι του ναζισμού που κουβαλάει η «Χρυσή Αυγή», γιατί υπονομεύει την ίδια την πατρίδα μας, τη δημοκρατία, την ελευθερία.

     Υπάρχει ελπίδα, ελπίδα αγώνα των πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων που αντιστρατεύτηκαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί αυτό το κοινό μέτωπο δεν πρέπει να διασπαστεί. Οι Έλληνες δεν πρέπει να διχαστούμε. Η ζωή, η ιστορία, η πολιτική δεν σταματούν. Μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της Συμφωνίας. Γιατί κανένας δεν μπορεί να αντιστρατευτεί την ιστορία και το δίκιο. Αρκεί να μη διχαστούμε, να μη φτιάξουμε «προδότες» και «πατριώτες», γιατί στην ήττα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα προσθέσουμε και μια άλλη ήττα εξίσου οδυνηρή.

Αποτέλεσμα εικόνας για Θεσσαλονίκη

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Θεσσαλονίκη

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: