Αρχική > πολιτική > Το πολιτικό πλαίσιο της Συμφωνία των Πρεσπών

Το πολιτικό πλαίσιο της Συμφωνία των Πρεσπών

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας συνοφρυωμένος

 

 

Του Νίκου Τσούλια

 

     Λίγοι έχουμε διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα πιο λίγοι έχουμε ζητήσει τη βοήθεια ιστορικών και νομικών για την ερμηνεία των δύσκολων σημείων – γιατί υπάρχουν όροι που δεν έχουν εύκολο το σημασιολογικό τους φορτίο με βάση τα διεθνή ειωθότα – και ακόμα πιο λίγοι έχουμε κατανοήσει το βάθος των επιπτώσεών της. Αυτό καθόλου δεν μας εμποδίζει να παίρνουμε την άλφα ή τη βήτα θέση με βάση είτε την κομματική μας επιλογή είτε τα πρόχειρα δημοσιεύματα είτε τον αυθαίρετο δικό μας προσδιορισμό.

     Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα αδιαφορίας για την ουσία τόσο της πολιτικής σκηνής όσο και για ένα ούτως ή άλλως ιστορικό γεγονός ευνοείται η δημαγωγία, η άγνοια, η προκατάληψη, η στείρα αντιπαράθεση. Εμφανίζονται οι συριζαίοι με ένα πολιτικό θράσος του τύπου ότι «εμείς λύνουμε ένα πρόβλημα που δεν μπορούσαν ή δεν τολμούσαν οι άλλοι» αγνοώντας την ουσία της Συμφωνίας όσον αφορά την ιστορική της διάσταση (αφού επηρεάζει το μέλλον της χώρας μας και προφανώς δεν έχει σχέση με μια ευκαιριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία) και δημαγωγώντας αλαζονικά σε ένα εθνικό ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίστηκε μέχρι τώρα με διακομματική και υπερκομματική συνεννόηση, με κορυφαίες αποφάσεις και ιστορικούς συμβολισμούς με τις συνδιασκέψεις των αρχηγών των κομμάτων της Βουλής υπό την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

     Και αυτοί μόνοι τους χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να πηγάζει από τις τελευταίες εκλογές και να έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση αλλά με συμμαζέματα συναλλασσόμενων βουλευτών (αλλά και μερικών αποστατών από τα κόμματά τους και από την εκλογική τους νομιμοποίηση) προχωρούν σαν να μην αισθάνονται το βάρος της ιστορικής ευθύνης, σαν να ψηφίζουν για έναν απλό νόμο του κράτους μας. Και δεν αρκούνται μόνο σε αυτό. Εκφράζουν επιμελώς και συνεχώς μια πολιτική μίσους και διχασμού προς όλα τα κόμματα σα να είναι οι μόνοι αποτιμητές της αλήθειας και της ορθότητας, του δέοντος και του δίκαιου! Και πανηγυρίζουν όπως πανηγύρισαν για την κατάργηση των μνημονίων και του επονείδιστου χρέους. Πανηγυρίζουν για το πλιάτσικο που κάνουν σε άλλα κόμματα με όρους μη πολιτικούς.

     Είναι κυνικοί! Δεν νοιάζονται για τις επιπτώσεις μιας Συμφωνίας που ευνοεί την άλλη πλευρά. Γιατί αναγνωρίζονται τα Σκόπια με γεωγραφικό μεν προσδιορισμό στα χαρτιά αλλά ήδη το γεωγραφικό επίθετο έχει κάνει φτερά. Γιατί για πρώτη φορά αναγνωρίζονται από τη χώρα μας «Μακεδονική γλώσσα» και «Μακεδόνες» – σκέτο χωρίς το Βορειομακεδόνες. Και το πιο ιταμό. Δεν αναφέρονται ως Έλληνες Μακεδόνες οι κάτοικοι της δικής μας Μακεδονίας, αλλά ως κάτοικοι του βόρειου μέρους μας – όπως προφανώς και οι Ηπειρώτες και οι Θράκες! Πρόκειται για πλήρη εκχώρηση του ιστορικού ονόματος των δικών μας Μακεδόνων. Έτσι, οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ έχουν το προνόμιο του αυτοπροσδιορισμού όχι όμως και οι δικοί μας Μακεδόνες.

     Δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο παρά η χαρά της εξουσίας. Και χαίρονται, αν και όλα τα άλλα κόμματα (πλην του διαλυμένου Ποταμιού) είναι ενάντια στη Συμφωνία. Θεωρούν ότι κάνουν εθνική επιτυχία, αλλά δεν τολμούν να πάνε σε δημοψήφισμα, γιατί θα τους φάει το μαύρο σκοτάδι! Ζουν στον κόσμο τους, στον κόσμο της απόλαυσης της εξουσίας – όσο ακόμα έχουν τυπική δυνατότητα. Τι τους νοιάζει αν μετά από κάποια χρόνια θα αρχίσουν τα εκβράζονται απόνερα της επιζήμιας για την Ελλάδα Συμφωνίας να πλημμυρίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτοί τότε θα αφηγούνται στα παιδιά τους τις ημέρες της δόξας τους…

     Κανέναν Έλληνα δεν τον ενδιαφέρει για το αν οι κκ Τσίπρας, Κοτζιάς, Θεοχαρόπουλος, Θεοδωράκης κλπ και όσοι την επικυρώσουν με την ψήφο τους στη Βουλή είχαν πρόθεση ή όχι για να βλάψουν τη χώρα. Προφανώς ο υπογράφων δεν μιλά για καμιά μορφή «προδοσίας» αλλά για αδυναμία ουσιαστικής εκτίμησης των εθνικών συμφερόντων, για οδυνηρή αδυναμία που πλήττει τη χώρα μας.

     Τελικά, το πολιτικό και ιστορικό απόσταγμα της διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. θα είναι α) το βάθεμα της κρίσης με την ψήφιση άλλων δύο μνημονίων (και ιδιαίτερα με το 4ο που θα βαστάει χρόνια και χρόνια), β) η κραταιά ιδεολογία του λαϊκισμού που πνίγει τα δημιουργικότητα και την πρόοδο και γ) η εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Και οι επόμενες δεκαετίες θα δοκιμάζονται από αυτά που συνέβησαν μπροστά στα μάτια μας και κάποιοι θα απορούν πως δεν το είχαν καταλάβει ή θα θεωρούν πως κάτι άλλο φταίει και όχι το (δήθεν αριστερό) ξεπούλημα…

 

Έχει προηγηθεί το σχετικό άρθρο:

Το πολιτικό πλαίσιο της Συμφωνία των Πρεσπών

Και ακολουθεί το επίσης σχετικό άρθρο:

Να γιατί είναι εθνικά επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ζαεφ χαρούμενος

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ζαεφ χαρούμενος

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: