Αρχική > πολιτική > Κυβέρνηση μειοψηφίας, αποστασίας, πλιάτσικου

Κυβέρνηση μειοψηφίας, αποστασίας, πλιάτσικου

Αποτέλεσμα εικόνας για Τσιπρας και Πολάκης

Ο μέντορας και ο μαθητής, σε μαθήματα ηθικής…

 

Του Νίκου Τσούλια

 

     Προφανώς και δεν ενοχλεί τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η ιδέα της μειοψηφίας, της κυβέρνησης – κουρελού με την οποία θέλει να πορευτεί το επόμενο διάστημα. Και αυτό γιατί η ύπαρξή του και η νοοτροπία του είναι ζυμωμένες με τη λογική της μειοψηφίας αλλά και γιατί η εξουσιομανία του υπερσκελίζει κάθε αίσθηση πολιτικής ευαισθησίας.

     Ακόμα και στις τελευταίες εκλογές στις οποίες έκανε τη μεγαλύτερη καταγραφή του, αν γίνει αναγωγή του συγκυριακού ποσοστού του 35%, στη μέχρι εκείνες τις εκλογές παραδοσιακή συμμετοχή στην ψηφοφορία από το 75% περίπου στο 55% περίπου που είχαμε το 2015, η επιρροή του 35% μειώνεται κατά πολύ. Ήταν η αποχή των κατά βάση κεντρώων κοινωνικών δυνάμεων που έδωσε το ευκαιριακό 35%.

     Αλλά τι γίνεται στους κοινωνικούς χώρους, στο συνδικαλιστικό κίνημα; Υπήρξε ποτέ κόμμα μιας κάποιας (σχετικής πάντα) πλειοψηφίας με ισχυρά ποσοστά στα κοινωνικά κινήματα; Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, η δυναμική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν πάντα και παραμένει ασθενική. Η ερμηνεία είναι απλή. Δεν απέκτησε στέρεα κοινωνική βάση, αλλά με μοναδικό εργαλείο το λαϊκισμό του και την αποδοχή τμήματος των πολιτών που πίστευαν και ήθελαν μια εύκολη λύση στην κρίση, απέκτησε εκλογική πελατεία στο εκλογικό και μόνο πεδίο.

     Τι γίνεται στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση; Τα ίδια και χειρότερα. Εφαρμόζει ένα σύστημα απλής αναλογικής – ωσάν η αυτοδιοίκηση να είναι πεδίο συνδικαλισμού με παρατάξεις – μόνο και μόνο για να κρυφτεί. Δύο είναι οι επιδιωκόμενοι στόχοι, αφενός να μην εμφανιστεί η επιρροή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (εν πολλοίς στηρίζει τους υποψήφιους του ΚΙΝ.ΑΛ.) και αφετέρου όπου έχει δικά του σχήματα με εκλογική αναφορά ισχνή κάτω από το 10% συνήθως να μπορεί να «παίξει παιχνίδι» αφού δύσκολα θα υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία του πρώτου συνδυασμού.

     Το πλιάτσικο που κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στα άλλα κόμματα, πλιάτσικο αγοραπωλησίας και αποστασίας δεν έχει καμιά σχέση ούτε με κάποια υπεροχή ιδεών του ούτε με την παραγωγή κάποιου έστω στοιχειώδους κυβερνητικού έργου. Είναι πλιάτσικο με δέλεαρ το πολιτικό χρήμα και τη νομή της εξουσίας για ανθρώπους ούτως ή άλλως εξοφλημένους στη λαϊκή τους βάση. Και επειδή το ξέρουν και οι ίδιοι, σκέπτονται απλά με βάση τη συνταγή «ό,τι βουτήξουμε».

    Τι εκφράζει η Κ. Παπακώστα γνωστή από την δεξιά διαδρομή της πηγαίνοντας στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για να υπηρετήσει μια συγκυβέρνηση που έχανε το ένα κόμμα της και προφανώς τη θεσμική πλειοψηφία της πέραν των χρημάτων που θα αποκομίσει; Τι μήνυμα θέλει να μας στείλει ο γυρολόγος Ραγκούσης που αφού διετέλεσε χαριστικά και ευνοιοκρατικά Γραμματέας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αφού διεκδίκησε την αρχηγία του ΚΙΝ.ΑΛ. πριν λίγο καιρό, πήγε να φιλήσει το χέρι του αρχιερέα του λαϊκισμού; Δεν είναι μήνυμα εξευτελισμού του εαυτού του και της όποιας στοιχειώδους αξιοπρέπειας του;

    Αν υπήρχε στοιχειώδης πολιτική ηθική εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αν είχε πίστη στη δυναμική του και στο μέλλον του, δεν θα έπρεπε να τους δείξει πόρτα; Όμως, τι ισχυρίζομαι… Ο αγώνας είναι να κρατηθούμε στην εξουσία – που τέτοια άλλη ευκαιρία – και ας ισοπεδώνονται αξίες και συνειδήσεις. Και είναι σύμφωνη αυτή η λογική με την όλη κυβερνητική θητεία του. Έτσι κι αλλιώς ο ιστορικός θα αναρωτηθεί: έφερε κάτι το δημιουργικό στην κοινωνία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Η απάντηση έχει ήδη προδιαγραφεί. Αυτό που θα ακολουθήσει μετά την εκλογική του ήττα είναι αυτό που θα δικαιωθεί!

    Αποστασία; Παλιότερα ήταν σημάδι του απόλυτου κακού στην πολιτική και βάσταγε δεκαετίες η ρετσινιά. Τώρα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το κάνει συνηθισμένη πρακτική… Νέοι καιροί, νέα ήθη! Αγοραπωλησία αποτελειωμένων βουλευτών και γυρολόγων στελεχών και πολιτικός κανιβαλισμός σε άλλα κόμματα είναι η ηθική της αριστεράς δηλαδή ο σταλινισμός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ας τα απολαύσουν όσοι κεντροαριστεροί πήγαν σε αυτή την κομματική υποκουλτούρα…

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Τσιπρας και Πολάκης

Σε μαθήματα πολιτικής ευπρέπειας και ηθικής…

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: