Αρχική > εκπαιδευτικός > Συριζαίικου σταλινισμού συνέχεια…

Συριζαίικου σταλινισμού συνέχεια…

The nap, 1939 - Jose de Almada-Negreiros

The nap, Jose de Almada-Negreiros, 1939

 

 

Του Νίκου Τσούλια

 

     Τι καινοτομίες μας φέρνει η περίφημη αριστερά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Κάθε πολιτική του κίνηση διατρέχεται από ένα σύνδρομο, εκείνο του κόμματος μειοψηφίας, γιατί πολύ απλά αυτή ήταν πάντα η πολιτική του κουλτούρα επί δεκαετίες. Αυτή είναι και η συλλογιστική της περιβόητης πια Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο Σχέδιο Νόμου για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που δόθηκε προς διαβούλευση.

     Ναι είναι εκείνη που από το πουθενά την έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πολιτικό πρόσωπο και μεταμορφώθηκε σε στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για να πάρει υπουργικό αξίωμα χωρίς καμιά συστολή και τσίπα. Η χυδαιότητα και παρακμή βρήκαν την καλύτερη αποτύπωσή τους στο πρόσωπό της. Και έτσι η εν λόγω Υπουργός για να συνεισφέρει κι αυτή στην κρατούσα αντίληψη της μειοψηφικής νοοτροπίας αποφάσισε να άρει την αρχή της πλειοψηφίας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

     Θέτει λοιπόν το εξής πρωτόγνωρο και σταλινικό σχήμα στη λήψη των αποφάσεων στα Συμβούλια αυτά. Για να λαμβάνεται μια απόφαση θα πρέπει να υπάρχει απαραίτητα στην απόφαση αυτή η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου! Να ποια είναι η κατάπτυστη αναφορά. «Σε κάθε περίπτωση, για την ύπαρξη απαρτίας απαιτείται η παρουσία του Προέδρου ή του αναπληρωτή του. Τα Συμβούλια αποφασίζουν ή γνωμοδοτούν με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε ο Πρόεδρος». Και ναι μεν η πρώτη πρόταση έχει νόημα, αλλά η δεύτερη είναι απόλυτα αυταρχική και κυνική. Θα παραμείνει δε – ακόμα και αν δεν εφαρμοστεί – ως μια μαύρη σελίδα αντιδημοκρατικής αντίληψης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ως καίριο πλήγμα στη δράση και στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων.

     Αν δηλαδή σε ένα πενταμελές Συμβούλιο η ψηφοφορία είναι 4 – 1 και μειοψηφεί ο πρόεδρος, δεν θα ισχύει η εν λόγω απόφαση! Φοβερή επινόηση. Βέβαια εννοείται ότι ο πρόεδρος είναι εκλεκτός της Διοίκησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Έτσι και με δεδομένο ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε και έχει ακόμα και σήμερα μειοψηφική έκφραση στους κοινωνικούς θεσμούς, θα έχει πλειοψηφική αναφορά στα Συμβούλια ακόμα και αν είναι μικρή μειοψηφία. Ποιος είπε ότι ο σταλινισμός δεν ζει και δεν βασιλεύει στους παρακμιακούς καιρούς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

     Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα της Ευρώπης στην οποία να ισχύουν αυτά τα ευτράπελα και φασιστικά συνάμα σχήματα. Αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων που θα δεχτούν να παίξουν το ρόλο της γλάστρας σε συμβούλια που δεν θα αναγνωρίζουν καν την παρουσία τους. Μια είναι η λύση. Αν επιμείνουν οι συριζαίοι στην εφαρμογή της σχετικής διάταξης, οι εκπρόσωποι των φορέων να παραιτηθούν από τις θέσεις τους αφού δεν θα έχει κανένα νόημα η συμμετοχή τους.

     Η απαξίωση και η προσβολή αφορά και τους φορείς που εκπροσωπούν αλλά και το άτομό τους και την προσωπικότητά τους. Ποιος μπορεί να δεχτεί την οιονεί απουσία του (!) και να μην τον υπολογίζουν ούτε καν ως ύπαρξη, ενώ είναι παρών σε ένα συλλογικό θεσμό που έχει δικαίωμα ψήφου; Οποιαδήποτε άλλη στάση και συμπεριφορά των εκπροσώπων των φορέων θα είναι αποδοχή του προσωπικού ευτελισμού τους και υπονόμευσης των συνδικαλιστικών και συλλογικών φορέων.

     Θεωρίες, λόγια και επιχειρηματολογία αλλά αποδοχή αυτής της απαράδεκτης φασιστικής νοοτροπίας και στην πράξη «συμμετοχή ανυπαρξίας» σημαίνει ουσιαστικά συναίνεση στην απόρριψη της πιο βασικής αρχής των συλλογικών φορέων – εκείνης της πλειοψηφίας!

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ομορφη ηθοποιος που διαβάζει βιβλίο

 

 

 

Σχετική εικόνα

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: