Αρχική > διηγήματα Ν. Τσούλια > Θεϊκό το χαμόγελό της

Θεϊκό το χαμόγελό της

Αποτέλεσμα εικόνας για Τζίλντα

Του Νίκου Τσούλια

     Δεν είναι «χαμόγελο φακού» που στήνεται για να αποδώσει μια στιγμιαία, μια στημένη έκφραση ομορφιάς. Δεν είναι χαμόγελο φωτογραφίας που καλείται να φυλάξει μια επιτήδευση ωραιότητας για να ξεγελάει τη φθορά του χρόνου. Δεν είναι ούτε χαμόγελο μιας συγκεκριμένης σκηνής, επειδή αντιστοιχήθηκε με ένα αγαπημένο πρόσωπο και εκδηλώνεται αυθόρμητη χαρά.

     Είναι θεϊκό χαμόγελο. Είναι χαμόγελο για τη ζωή και για τον άνθρωπο. Είναι χαμόγελο αγάπης! Είναι η αύρα που απλώνεται στο πορτρέτο της και το κάνει μαγικό, το φως που διώχνει κάθε σκιά που απειλεί την ομορφιά. Είναι έκφραση της ψυχής που αναζητά και εδραιώνει το βασίλειο του καλού, σκίρτημα καρδιάς που θέλει να δώσει αγάπη, γιατί μόνο έτσι ζει και αναπνέει η αυθεντική αγάπη χωρίς να νοιάζεται για τίποτα άλλο, γιατί ως δωρεά δημιουργήθηκε και ως δωρεά θα ζει…

     Γιατί υπάρχει εξήγηση για το ιερό χαμόγελό της. Έχει βαθύ πυρήνα· οι ρίζες του βρίσκονται εκεί στην πραγματική πατρίδα μας, στην εστία των εστιών του ανθρώπου, στην παιδική ηλικία, εκεί που διαμορφώνεται συνειδητά και ασυνείδητα το στερέωμα της ζωής στο οποίο θα σημειωθεί η πορεία του καθενός. Ξεκίνησε και συνεχίζει τη ζωή της μέσα από την αγάπη των γονέων της. Όχι, δεν μιλάω για τη συνηθισμένη, τη δεδομένη πατρική και μητρική αγάπη αλλά για τις εκδηλώσεις ασύνορης και συνεχούς τρυφερότητας και για όλη τη μέχρι τώρα ζωή της. Μιλάω και για την κερδισμένη κουλτούρα της αγάπης, που βρίσκει την ομορφιά του κόσμου και του ανθρώπου παντού, στο πιο ταπεινό δημιούργημα, που κάνει το πατημένο στη λάσπη λουλούδι να ονειρεύεται ότι είναι αστέρι στη φαντασιακή φωτεινότητα του αυγουστιάτικου ουρανού.

        Και καλλιεργήθηκε και καλλιεργείται αυτή η αγάπη με τον κόσμο του Πνεύματος και των Γραμμάτων, με το φιλοσοφικό στοχασμό και την ερευνητική δημιουργικότητα και εξευγενίζεται διαρκώς ο χαρακτήρας της και μεταρσιώνεται η συμπεριφορά της σε αισθητική απόλαυση, σε γοητευτική εικόνα.

     Γιατί το να χαμογελάς είναι θέληση για δημιουργία, είναι δίψα να γνωρίσεις κάθε πτυχή του κόσμου και του εαυτού σου. Είναι άποψη για τη ζωή, πίστη στη φοβερή δημιουργικότητά σου, έμπνευση για να πραγματώνεις τα όνειρά σου και να κάνεις κι άλλα όνειρα, όνειρα μέσα στα όνειρα και με όλη αυτή τη θέρμη του εαυτού σου καμιά ριπή ψύχρας που δεσπόζει στο σύμπαν δεν θα μπορεί να σε αγγίξει.

     Και βρήκε η αυθεντική, η αρτιωμένη αγάπη τον έρωτα στο πρόσωπό της – μόνο αυτή μπορεί – και έκανε εκεί στην εφηβεία της το πορτρέτο της μαγικό, ιερό. Γιατί το παιχνίδι της ζωής και της αέναης αναπαραγωγής της εκεί φωλιάζει, στην ομορφιά, που θα εξαϋλώνει καθετί το γήινο και θα αναζητά την ιερή καταγωγή του Έρωτα, του δημιουργού του Κόσμου. Γίνεται κάλεσμα για τον σύντροφο, για την κατάκτηση του νοήματος της ζωής και της ωραιότητας.

     Δεν ξέρω για τη φυλογενετική καταγωγή του χαμόγελου· τι εξέφρασε αρχικά και τι κουβαλάει μαζί του στο διάβα της ιστορίας του ανθρώπου. Ξέρω όμως την οντογενετική του καταγωγή. Εκεί στο ξύπνημα ζωής, το μωρό δεν βλέπει κανέναν ουρανό, κανένα αστέρι, τα δικά του αστέρια είναι τα άπειρα χαμόγελα της μαμάς του και του μπαμπά του. Εκεί φυτρώνουν, βλαστάνουν και ανθίζουν τα χαμόγελα του ανθρώπου· γι’ αυτά τα αστέρια που είναι όλα ανθισμένα μιλούσε ο Μικρός Πρίγκιπας.

     Αλλά πρέπει να φροντίσεις τους δικούς σου βλαστούς να δυναμώνουν, να παίρνουν φως, να το κάνουν ανθούς, χαμόγελα για τη ζωή και για τον έρωτα, για την αγάπη και για τον άνθρωπο. Ναι, φίλε Καμύ… Ευτυχώς που υπάρχουν οι γυναίκες και τα λουλούδια. Ευτυχώς που υπάρχει το θεϊκό χαμόγελο της αγαπημένης μου, που είναι Μούσα ιερή και γοητευτική…

Σχετική εικόνα

Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για Τζίλντα

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: