Αρχική > εκπαίδευση > ΠΕΦ: Όχι στην υποβάθμιση των Κλασικών Γραμμάτων

ΠΕΦ: Όχι στην υποβάθμιση των Κλασικών Γραμμάτων

Αποτέλεσμα εικόνας για classical studies

Τετάρτη, 5 Σεπτέμβριος, 2018

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων στην Έκτακτη Συνεδρίαση της 4ης Σεπτεμβρίου 2018, με θέμα «Εξαγγελία από το  Υπουργείου Παιδείας νέων μέτρων για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», ζητεί την άμεση απόσυρση του υπουργικού σχεδίου,  το οποίο -αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με την επιστημονική κοινότητα-  εξαπολύει  ολομέτωπη επίθεση κατά των φιλολογικών μαθημάτων και πλήττει βαρύτατα την ουσία της ανθρωπιστικής παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα:
•    Θεωρεί απαράδεκτη την κατάργηση της διδασκαλίας του μαθήματος των Λατινικών, μέτρο που αποκόπτει το ελληνικό σχολείο από τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και που επιχειρείται στο όνομα μιας καινοφανούς,  έξω από κάθε επιστημονική τεκμηρίωση,  άποψης ότι στο μάθημα αυτό αρίστευαν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι(!).

•    Με αγανάκτηση  παρακολουθεί την περαιτέρω υποβάθμιση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας,  η οποία συνίσταται στην κατάργηση της μετάφρασης του διδαγμένου κειμένου και στην υπομοριοδότηση (με 10 μόλις μόρια αντί των 20 που ισχύουν)  του αδίδακτου από το οποίο ο υποψήφιος θα καλείται πλέον να μεταφράσει τέσσερις (4) έως έξι (6) μόνον σειρές (!).

•    Η  ενοχοποίηση της μετάφρασης του αρχαιοελληνικού κειμένου,  με το έωλο επιχείρημα ότι οι μαθητές την αποστηθίζουν μηχανικά,  στρέφεται εναντίον μιας κορυφαίας πνευματικής άσκησης,  η οποία οξύνει την κρίση των μαθητών και αναδεικνύει τις ικανότητές τους τόσο στον αρχαιοελληνικό όσο και στον νεοελληνικό λόγο.

•    Ενδεχόμενη υιοθέτηση των μέτρων αυτών θα αποκόψει την ελληνική εκπαίδευση από ιστορικούς δεσμούς με τον ανεκτίμητο γλωσσικό πλούτο των κλασικών γραμμάτων,  στην κοιτίδα της δημιουργίας τους, γεγονός που θα έχει συνέπειες -θλιβερές και απρόβλεπτες- για το μέλλον και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας.

•    Καλούμε τους συναδέλφους μας φιλολόγους που δίνουν στους μαθητές το περίσσευμα της καρδιάς τους για να κρατήσουν ζωντανές τις αξίες της ανθρωπιστικής παιδείας να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να αναμορφώσουμε δημιουργικά τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και λατινικών κειμένων αποδεικνύοντας ότι τα κλασικά γράμματα δεν ανήκουν σε μια αποστεωμένη αντίληψη για την εκπαίδευση αλλά διαθέτουν εσαεί  την άφθαρτη νεότητα ενός αγέραστου πολιτισμού.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΦ
Η Πρόεδρος
Τασούλα Καραγεωργίου, δ.φ.

Ο Γενικός Γραμματέας
Αντώνης Μαστραπάς, δ.φ.

Αποτέλεσμα εικόνας για classical studies

 

Αποτέλεσμα εικόνας για classical studies

Θέατρο Ηρώδη του Αττικού

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: