Αρχική > κοινωνία > «Βουλιάζουν» στη φτώχεια 1,5 εκατ. συνταξιούχοι

«Βουλιάζουν» στη φτώχεια 1,5 εκατ. συνταξιούχοι

Αποτέλεσμα εικόνας για diadhlvsh συνταξιούχvn

Γεωργάκης Ηλίας

ΤΑ ΝΕΑ, 16 Αυγούστου 2018

«Θα χάσουμε επιπλέον 20 δισ. ευρώ με τα νέα μέτρα που έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

«Βουλιάζουν» στη φτώχεια 1,5 εκατ. συνταξιούχοι | tanea.gr

 

Την οικονομική εξαθλίωση των συνταξιούχων από τις αλλεπάλληλες μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις περιγράφει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος. Ο ίδιος εκτιμά ότι επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από 1/1/2019 και προβλέπει δυσοίωνο το μέλλον των συντάξεων.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο των συνταξιούχων με τις αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων;

Μας κλέβουν τη ζωή. Τα Μνημόνια επέφεραν διεύρυνση της φτωχοποίησης του πληθυσμού των συνταξιούχων. Ερχονται στα γραφεία μας συνταξιούχοι που ζουν σε απόλυτη ένδεια. Δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους. Δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο. Ντρέπονται που δεν έχουν να δώσουν χαρτζιλίκι στα εγγόνια τους. Σήμερα περίπου ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο) βουλιάζουν στη φτώχεια. Οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης.

Μάλιστα με τις νέες περικοπές που έρχονται στις παλιές συντάξεις από 2019 (μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου), η μέση σύνταξη θα φθάσει στα 450 ευρώ, ενώ για τους συνταξιούχους οι δύο αυτές περαιτέρω μειώσεις θα επιφέρουν στο ετήσιο εισόδημά τους μείωση που θα αντιστοιχεί από μία έως τρεις συντάξεις. Εκτιμάται ότι επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή κυβέρνηση, για να ισχύσουν από 1/1/2019. Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 67 δισ. ευρώ που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στους συνταξιούχους με τον νόμο Κατρούγκαλου;

Ο νόμος Κατρούγκαλου κατέστησε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας αναλογιστικά άδικο και ληστρικό. Πρώτον, οι εισφορές που καταβάλλονται είναι πολύ υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις. Ετσι παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου ληστεία αφού η πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεύτερον, καταγράφονται αδικίες εις βάρος ασφαλισμένων που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια, προς όφελος άλλων που έχουν μικρότερη ασφαλιστική συνεισφορά. Και τρίτον, ο νόμος αυτός επέφερε δραματικές περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις έως 30%, στις επικουρικές, στα εφάπαξ, στις συντάξεις χηρείας κ.ά., ενώ αύξησε και τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι συνταξιούχοι έγιναν φτωχότεροι.

Η κατάσταση με τις συντάξεις που εκκρεμούν;

Η κατάσταση είναι απελπιστική και σχεδιάζουμε να στραφούμε δικαστικά κατά των υπευθύνων. Σήμερα σε εκκρεμότητα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις και εφάπαξ, ενώ ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει τα δύο χρόνια κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση (πάνω από δύο Ταμεία). Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά τα τρία χρόνια.

Το μέλλον των συντάξεων;

Δυσοίωνο. Η συνεχής υποχώρηση των μισθών και η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στις συντάξεις. Η αύξηση του πλήθους των συνταξιούχων σε συνδυασμό με την παράλληλη έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την ανεργία προκαλεί εκρηκτικές επιπτώσεις. Σήμερα 1,2 εργαζόμενοι (οι 6 στους 10 είναι με μισούς μισθούς λόγω των ευέλικτων μορφών εργασίας) συντηρούν έναν συνταξιούχο. Σε ένα υγιές αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα η αναλογία είναι 4 προς 1. Η τάση είναι κατά τη δεκαετία του 2020 ένας εργαζόμενος να συντηρεί έναν συνταξιούχο.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για diadhlvsh συνταξιούχvn

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: