Αρχική > πολιτική, κοινωνία > Να γιατί δεν μπορεί να γίνει απολογισμός για την τραγωδία στο Μάτι

Να γιατί δεν μπορεί να γίνει απολογισμός για την τραγωδία στο Μάτι

Αποτέλεσμα εικόνας για τραγωδία στο ματι

 

Του Νίκου Τσούλια

      Ο απολογισμός σε κάθε μας πράξη και ενέργεια, προσωπική ή και συλλογική είναι αναγκαίος γιατί δίνει τη δυνατότητα της κριτικής και της αυτοκριτικής, της αξιοποίησης της εμπειρίας μας και τελικά του καλύτερου σχεδιασμού των αποφάσεών μας και του μέλλοντός μας. Ο απολογισμός είναι τόσο αναγκαίος στην πνευματική και στην κοινωνική μας ζωή όσο η ίδια η ανάσα μας για τη βιολογική ύπαρξή μας, αφού κλείνει τους επιμέρους κύκλους της σκέψης μας και της δράσης μας και τροφοδοτεί με δημιουργικότητα τις διαρκώς νέες επιλογές μας.

     Κι όμως για την τραγωδία στο Μάτι δεν μπορούμε να κάνουμε απολογισμό και αυτό όχι γιατί δεν έχει ακόμα κλείσει ο κύκλος της καταστροφής, αφού υπάρχουν αγνοούμενοι αλλά και μη ταυτοποιημένοι. Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν έχουμε πνεύμα διαλόγου και ελευθερία σκέψης και ως άτομα και κυρίως ως συλλογικές εκφράσεις κάθε μορφής και τελικά ως ελληνική κοινωνία. Και αυτά τα στοιχεία είναι αναγκαία για την ανάλυση του όλου γεγονότος και για την αποτίμηση των αιτίων και των ευθυνών.

     Το ίδιο συνέβη και συμβαίνει με την κρίση στη χώρα μας. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να διαμορφώσουμε ως λαός και ως έθνος τα βασικά στοιχεία της κρίσης και των μνημονίων, επί των οποίων προφανώς θα υπεισέρχονται οι επιμέρους ιδεολογικές, πολιτικές, κομματικές, προσωπικές θεωρήσεις. Δεν υπάρχει ούτε καν μια γλώσσα συνεννόησης για τη μεθοδολογία της όλης συζήτησης. Αντίθετα κυριαρχεί ο αφόρητα μονομερής κομματικός μονόλογος, οι προσωπικές και εγωιστικές απολυτότητες, η περιχαράκωση της ίδιας της σκέψης. Και τελικά εκτός από την κρίση αυτή καθεαυτή έχουμε και κρίση της κρίσης, με αποτέλεσμα να αναπαράγεται ένας φαύλος κύκλος, ένα κλειστό σύμπαν, που δεν μας επιτρέπει να δούμε την πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε (αντίθετα το ερμηνεύει) το γεγονός της επικράτησης του λαϊκισμού (στη μορφή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των ΑΝ.ΕΛ.), του πρωτόγονου εθνικισμού (των ΑΝ.ΕΛ. και διάφορων ομάδων), της γενικευμένης βίας και του μίσους, του διχασμού και του φασισμού.

     Έτσι, με αυτιστικό τρόπο προσεγγίζουμε την τραγωδία στο Μάτι. Έχουμε χωριστεί κυρίως σε δύο στρατόπεδα με μετωπική αντιπαράθεση. Στο ένα, το φιλοκυβερνητικό, επικρατεί η θεωριτικοποίηση του γεγονότος και η καθολική αναγωγή του στο παρελθόν, σα να μην είναι συμβάν του σήμερα. Έτσι είδαμε ότι ευθύνονται: η ασύμμετρη απειλή, η ταχύτητα των ανέμων, τα αυθαίρετα, η ανυπαρξία εθνικού κτηματολογίου, το παλιό πολιτικό σύστημα (στο οποίο αυτοεξαιρείται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λες και ήλθε από το υπερπέραν και δεν ήταν υπαρκτός καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης με διάφορες ονομασίες). Φυσικά δεν ευθύνεται η πολιτεία και πιο πολύ η κυβέρνηση και αν πήρε ο κ. Τσίπρας την πολιτική ευθύνη, δεν σήμαινε και τίποτα· απλά δύο κούφιες λέξεις είπε όπως συνηθίζει.

     Το άλλο στρατόπεδο αγνοεί εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το όλο σκηνικό της χρόνιας παρανομίας και εστιάζει μόνο στην απουσία της κυβέρνησης και της περιφέρειας της Αττικής, η οποία πράγματι ήταν εκκωφαντική, αφού δίπλα από την πρωτεύουσα είχαμε μια εκατόμβη νεκρών χωρίς να υπάρξει συντονισμένο σχέδιο διάσωσής τους.

     Προφανώς οφείλουμε στοιχειωδώς να αναγνωρίσουμε το σύνολο των αιτίων και των ευθυνών με όσο το δυνατόν ορθολογική αξιολόγηση και ιεράρχηση. Να παραδεχτούμε ότι για τον οικισμό Βουτζά και το όλο οικιστικό του σχήμα υπάρχουν αιτίες και ευθύνες σε πρόσωπα, σε κυβερνήσεις του παρελθόντος, σε δήμους και σε κοινότητες. Όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη αυθαίρετα. Ακτές και δάση έχουν καταπατηθεί λες και ζούμε στην Άγρια Δύση. Και μετά κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον για τη μαγική εικόνα. Τα αυθαίρετα και η παραοικονομία είναι οι βασικές επιτομές της μαγκιάς και της παρανομίας των πολιτών και του σύγχρονου κράτους μας. Είναι απλό. Δεν θέλουμε νόμους, πολίτες και πολιτικοί. Δεν αναγνωρίζουμε την έννοια του δημόσιου συμφέροντος. Δεν αγαπάμε την πατρίδα μας, ας ισχυριζόμαστε διάφορα υπερπατριωτικά αλλά και φαιδρά συναισθήματα.

     Και η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις αποτυπώσεις του παρελθόντος. Ευθύνονται στο ακέραιο, γιατί δεν είχαν και προφανώς δεν εφάρμοσαν ποτέ ένα σχέδιο εκκένωσης των κατοίκων από την εστία του δράματος. Ήταν απόντες. Και οφείλουν να απολογηθούν, να λογοδοτήσουν και φυσικά να αποδοθεί δικαιοσύνη μέσα από τις θεσμικές λειτουργίες της πολιτείας μας και όχι με βάση τις αυθαιρεσίες του καθενός μας.

Αποτέλεσμα εικόνας για τραγωδία στο ματι

 

Σχετική εικόνα

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: