Αρχική > κοινωνία > Ρέκβιεμ για την κτηνοτροφία

Ρέκβιεμ για την κτηνοτροφία

Αποτέλεσμα εικόνας για βοσκος με προβατα

Του ΝΙΚΟΥ ΡΑΠΤΗ*

Η κτηνοτροφία είναι μια βασική οικονομική δραστηριότητα εδώ και τουλάχιστο δέκα χιλιάδες χρόνια. Ως τέτοια, σφράγισε τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά μας κ.ο.κ. Αλλά της απομένουν λιγότερο από εκατό χρόνια ζωής.

Αύγουστος 16, 2017

 

Μα τι μπορεί να άλλαξε τόσο δραματικά ώστε να ισχύει ο παραπάνω ισχυρισμός; Η αλήθεια είναι πως, όλα συνέβησαν ως κάποια στιγμή, τον περασμένο μισό αιώνα, η ανθρωπότητα να μεταφέρθηκε «ανεπαισθήτως» σε έναν νέο πλανήτη. Σε αυτή τη «Γη minus», ο πληθυσμός -που στην παλιά Γη ουδέποτε είχε πλησιάσει τα δύο δισεκατομμύρια, ξεπέρασε τα τρία δισεκατομμύρια το 1960 -και σήμερα πλησιάζει τα οκτώ! Παράλληλα, εδώ τρώμε περισσότερο: η μέση κατανάλωση θερμίδων αυξήθηκε σχεδόν κατά 25% (από 2,200 θερμίδες σε 2,800 θερμίδες την ημέρα κατά κεφαλήν). Κοντολογίς, σήμερα χρειαζόμαστε πενταπλάσια τρόφιμα από ότι τη δεκαετία του 1960. Θα απαιτηθεί δε μια περαιτέρω αύξηση, της τάξης του 70%, προκειμένου να ταΐσουμε τον πληθυσμό του 2070! Το τρίτο στοιχείο που καθιστά αυτόν τον πλανήτη, που ζούμε σήμερα, εντελώς διαφορετικό από εκείνον των πατεράδων και των παππούδων μας, είναι πως εδώ ζούμε στη λεγόμενη «ανθρωπόκαινο» περίοδο: η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να καθορίζει τα αποθέματα και την ποιότητα φυσικών πόρων όπως το νερό, η ποιότητα των εδαφών, η βιοποικιλότητα, η ατμόσφαιρα.

Τα κακά νέα είναι πως την ώρα που χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε τους μειώνει. Στην εποχή της σπάνης, στην οποία έχουμε ήδη εισέρθει, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας βρίσκεται πέραν πάσης βιωσιμότητας: σήμερα ζούμε πολύ πάνω από τη «φέρουσα ικανότητα» της Γης σε ενέργεια, νερό, βιομάζα κ.λπ. Το 2017 καταναλώσαμε το ετήσιο περιβαλλοντικό μας κεφάλαιο στις αρχές Αυγούστου, και κάθε χρόνο το κάνουμε νωρίτερα. Για να ήταν βιώσιμος ο τρόπος ζωής μας, θα χρειαζόμασταν 1,7 πλανήτες. Αλλά -φεύ!- έχουμε μόνον ένα, τις δυνατότητες του οποίου ξεπερνάμε κάθε χρόνο, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα!

Αυτή η πορεία βέβαια δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Κάποια στιγμή, η πελώρια περιβαλλοντική «φούσκα» θα σκάσει, και θα προσγειωθούμε, περισσότερο ή λιγότερο ανώμαλα, στην πραγματικότητα. Για να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, θα χρειαστεί χρηστότερη αξιοποίηση του χώρου και των φυσικών πόρων. Από την άποψη αυτή,η κτηνοτροφία είναι σκέτη καταστροφή. Για να πάρετε τις πρωτεΐνες που απαιτούνται από το μοσχαρίσιο κρέας -και όχι π.χ. από όσπρια ή αρακά- χρειάζεστε εικοσαπλάσια έκταση γης, τουλάχιστο δεκαπλάσια ποσότητα νερού, δεκαπέντε φορές περισσότερη ενέργεια, και εκπέμπετε εικοσαπλάσια θερμοκηπικά αέρια.  Ακόμα και η «ηπιότερη» κτηνοτροφία, καταναλώνει τριπλάσιους φυσικούς πόρους από ότι η κατανάλωση φυτικών προϊόντων ίσης θρεπτικής αξίας. Το πράγμα που λέγεται «βιώσιμη κτηνοτροφία» δεν υπάρχει. Η χορτοφαγική και βίγκαν διατροφή μειώνει στο μισό τους απαιτούμενους φυσικούς πόρους και τους θερμοκηπικούς ρύπους σε σχέση με την κυρίαρχη διαίτα στις προηγμένες χώρες. Είναι παράλογο να σπαταλούμε τις μισές καλλιεργήσιμες γαίες του πλανήτη για να παράγουμε ζωοτροφές για μια βιομηχανία -την κτηνοτροφία- με τόσο άθλια διατροφικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα. Αυτές οι εκτάσεις θα μπορούσαν να ταΐσουν εικοσαπλάσιους ανθρώπους!

Ο μόνος λόγος που τα κτηνοτροφικά προϊόντα εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά είναι η άρνησή μας να τα τιμολογήσουμε σωστά. Αν συνυπολογίζαμε πόσο κοστίζουν σε ενέργεια, νερό, ρύπανση κ.λπ και αν δεν τα επιδοτούσαμε πλουσιοπάροχα (ουσιαστικά χρηματοδοτούμε από τους φόρους μας την καταστροφή του μέλλοντος των επόμενων γενεών και την υπονόμευση της υγείας μας) το κρέας και τα άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα θα κόστιζαν 4-5 φορές περισσότερο. Δεν πληρώνουμε περισσότερο από το 20% της αξίας του κρέατος. Για κάθε πιτόγυρο που τρώτε,  χρεώνετε το ανύποπτο παιδί σας με 6 πάνω-κάτω ευρώ, πολύ περισσότερα για τις μπριζόλες και τα υπόλοιπα «κοψίδια»!

Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, κάποια στιγμή το κρέας θα γίνει πανάκριβο και θα εξαφανιστεί από την διατροφή μας. Το σημαντικό είναι αυτό να συμβεί έγκαιρα, πριν ολοκληρώσουμε την «υπνωτισμένη» πορεία μας -με την πτώση μας στον περιβαλλοντικό γκρεμό.

Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός και συμμετέχει στην ομάδα για την συμβίωση ζώων, ανθρώπων και φύσης

http://www.presspublica.gr/rekviem-gia-tin-ktinotrofia/

huariqueje: “ Plaza Colón at end of Las Ramblas, Barcelona - Ryan Fox American, Watercolour, 15 x 11 in. ”

 

Plaza Colón at end of Las Ramblas, Barcelona   –  Ryan Fox

  1. streetgarb
    09/08/2018 στο 4:52 ΜΜ

    Γιατι νς μη συμβει;
    Κ μαζι ας χαθει ( την κτηνοτροφια οχι τα ζωα) κι ολοι αυτοι που σκοτωνουν τα πλασματα αυτα οπως τα σκοτωνουν..

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: