Αρχική > πολιτισμός, γεωγραφία > «Η Λίμνη του Πηνειού στην Ηλεία, στο διάβα του χρόνου», παρελθόν, παρόν και μέλλον!

«Η Λίμνη του Πηνειού στην Ηλεία, στο διάβα του χρόνου», παρελθόν, παρόν και μέλλον!

 

Λίμνη Πηνειού, Πορτοβούνι, Ερύμανθος: μια συνάντηση της φύσης και του ανθρώπου.

 

Μια ομορφιά που δεν χαρίζει μόνο απόλαυση και ονειροπόληση αλλά σε καλεί στην καλλιέργεια της αισθητικής σύλληψης της πραγματικότητας, της ζωής, του εαυτού μας.

Μια ιδέα, μια πρόταση, ένα ξεκίνημα: θα βρεθούν συνοδοιπόροι;

 

Του Νίκου Τσούλια

 

    Όλοι οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής – που έζησαν το διωγμό τους από το Φράγμα του Πηνειού και που τώρα αποδεχόμενοι πια την όλη εξέλιξη αναζητούν τις ομορφιές της Λίμνης εκεί που κάποτε ήταν ο βιος τους και οι κόποι τους – νιώθουν ψυχικά πιο συνδεδεμένοι, γιατί έχουν ισχυρά κοινά βιώματα. Προσωπικά, νιώθω μια ιδιαίτερη οικειότητα για τους ανθρώπους αυτών των χωριών λόγω αυτής της κοινής μοίρας των 50 χρόνων από τη δημιουργία της Λίμνης Πηνειού.

    Όλη η περιοχή έχει μετασχηματιστεί από την παρουσία της λίμνης, η οποία έγινε και το ισχυρότερο γεωγραφικό και φυσικό, τεχνικό και οικονομικό κομμάτι της Β. Ηλείας. Ένα τεχνικό έργο αποκτά στην εξέλιξή του νέες δυναμικές – πέραν των αρχικά σχεδιασμένων – και οποίες απαιτούν ένα σχέδιο δημιουργικής ανάπτυξής τους. Είμαστε απόγονοι του Οδυσσέα (του συμβόλου της προσήλωσης στο στόχο και της υπέρβασης των δυσκολιών, της επινόησης και της δημιουργικότητας) και πρέπει να αγωνιστούμε να διαμορφώσουμε το καλύτερο δυνατό μέλλον για την περιοχή μας.

    Δεν αρκεί να διεκδικούμε στείρα και ψηφοθηρικά από τη σφαίρα της πολιτικής έτοιμες λύσεις. «Το δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας»  – έτσι άνοιγαν παλιά οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας τα μονοπάτια – και όχι περιμένοντας τον Γκοντό στο βαθύ κάθισμα της καφετέριας και στις θεωρητικές παλικαριές του λαϊκισμού και στους εθνικιστικούς βερμπαλισμούς …

    Προτείνω να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή εστία με (ενδεικτικό) τίτλο: «Η Λίμνη του Πηνειού στην Ηλεία, στο διάβα του χρόνου», παρελθόν, παρόν και μέλλον, στην οποία θα δημοσιεύονται φωτογραφικό υλικό και απόψεις, προτάσεις και ιδέες, διηγήματα και ιστορίες της μισού αιώνα πορείας της με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής της Πηνείας αλλά και ευρύτερα!

    Τα χωριά είναι αρκετά και όλα με τις ξεχωριστές ομορφιές τους. Κέντρο, Άγιος Ηλίας, Καλαθάς, Κεραμιδιά, Αυγή, Εφύρα, Κάμπος, Βελανίδι, Ρουπακιά, Ξενιές, Σούλι, Αγραπιδοχώρι, Βάλμη, Αετορράχη, Μπόρσι, Παλαιόχωρα, Καλυβάκια Νταούτι, Μπαλί και το οποίο είναι μαρτυρικό, αφού βρίσκεται μέσα στο νερό της λίμνης. Αλλά και αρκετά διπλανά χωριά συμμετέχουν άμεσα και έμμεσα στην ομορφιά και στην εξέλιξη της Λίμνης και της περιοχής: η Δάφνη, η Δαφνιώτισσα, η Οινόη, το Σιμόπουλο, ο Λαγανάς, το Αυγείο, το Χάβαρι κλπ

    Και αυτή η πρόταση είναι απλώς το έναυσμα – γιατί πρέπει «να κρατάμε τα κάρβουνα και όχι τις στάχτες» στη ροή της ιστορίας – και για να έχει νόημα και αξία θα πρέπει να συνεργήσει στη δημιουργία άλλων πιο αποτελεσματικών πρωτοβουλιών με βασικό σκοπό τη βελτίωση της τοπικής οικονομίας, της ποιότητας ζωής των κατοίκων και τη συνεχή ανάπτυξη και πρόοδο.

    Και κάτι ακόμα, που έχει αυταξία ανεξάρτητα από τι μπορεί να επιτευχθεί. Ο αγώνας για τη ζωή δεν είναι αυτός που δίνει το νόημα και την ομορφιά της ίδιας της ζωής μας και του εαυτού μας;

 

Υ.Γ.

Είναι προφανές ότι όλη η γεωγραφική ενότητα της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής από το δάσος της Φολόης μέχρι την Ήλιδα μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό της Ηλείας. Απαιτείται σχέδιο και μελέτη, θέληση και αποφασιστικότητα κυρίως από τους τοπικούς φορείς που μπορούν να σηκώσουν ένα τέτοιο βάρος.

Ο Ερύμανθος βλέπει τα νερά του να ξαναγυρίζουν πίσω. Άραγε νοσταλγούν κι αυτά, τον τόπο της καταγωγής τους εκεί ψηλά στην κατοικία των χιονιών;

 

Το Πορτοβούνι χαϊδεύεται με την αύρα της λίμνης και με τα παιχνίδια των σύννεφων. Αλλά και δικά του νερά δεν είναι και στη λίμνη και στα σύννεφα;

 

image

Ένα μικρό μέρος της λίμνης όπως φαίνεται από το λόφο του Καλαθά. Διακρίνονται το νέο χωριό του Καλαθά, η Αυγή, η Κεραμιδιά… (κάνετε μεγέθυνση).

 

 

 

 

Η υπερχείλιση στο έργο της. Ο χειμώνας ήταν παραγωγικός…

 

Αποτέλεσμα εικόνας για χιονισμένος Ερυμανθος φωτο από τη λιμνη του πηνειού

 

 

Ο δρόμος πάνω στη δέση του Φράγματος.

 

Να και οι ψαράδες με τα καλάμια τους. Ο Ερύμανθος πάντα αγέρωχος. Αυτός έχει γεωλογικό χρόνο – δεν έχει καμιά σχέση με το δικό μας χρόνο.

 

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: