Αρχική > πολιτισμός > Κ.ΛΠ Και Τέχνες… και Γράμματα…

Κ.ΛΠ Και Τέχνες… και Γράμματα…

https://modest.files.wordpress.com/2014/10/scan0018.jpg

Κ.ΛΠ, ένα περιοδικό – μικρός θησαυρός

 

Του Νίκου Τσούλια

      Τα περιοδικά ήταν χαρακτηριστικές εκφράσεις της όλης πολιτισμικής πορείας της μεταπολεμικής Ελλάδας. Λιγοστά στα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, πλήθυναν στη δεκαετία του 1960 πριν από τη μαύρη δικτατορία και βρήκαν μια εντυπωσιακή άνθηση στη Μεταπολίτευση.

      Κάθε άνθρωπος των γραμμάτων συνδεόταν με κάποια περιοδικά και τα είχε μαζί με τα αγαπημένα του βιβλία ως οδοδείκτες του στις μορφωτικές του αναζητήσεις και συχνά ήταν ίχνη του παρελθόντος, του γενικού και του προσωπικού παρελθόντος. Ήταν μια πνευματική ανάγκη, να παρακολουθείς κάποια εμβληματικά περιοδικά επιλέγοντας τα πιο καλά κατά την προσωπική εκτίμησή σου. Υπήρχαν, για παράδειγμα, τα περιοδικά ποικίλης ύλης «Ο Ταχυδρόμος» και τα «Επίκαιρα» που δέσποσαν ανταγωνιστικά και συναγωνιστικά για πολλά χρόνια. Υπήρχε και υπάρχει η «Εστία» – ίσως το μακροβιότερο περιοδικό μας – αλλά και πέραν αυτής, το «Αντί», ο «Πολίτης», το «Δέντρο», η «Ομπρέλα», το «Διαβάζω» κλπ κλπ που έγραψαν και γράφουν τη δική τους ιστορία στο πνευματικό στερέωμα της ελληνικής κοινωνίας.

      Υπήρχαν και πιο ταπεινά από κυκλοφοριακής άποψης περιοδικά, τα οποία όμως έλαμψαν με το μικρό τους φως και έδωσαν ένα στίγμα προβληματισμού και ανησυχιών, μια ανάσα στοχασμού και αναζήτησης. Το «ΚΛΠ και γράμματα… και τέχνες…» κυκλοφόρησε στη δεκαετία του 1990 και έδωσε μια φωτεινή παρουσία τόσο με τη θεματική του ευρύτητα όσο και με την αναλυτική του διεισδυτικότητα. Εμπνευστής του, ιδρυτής του και οργανωτής του ήταν ο Νίκος Λαγκαδινός, συστηματικός εργάτης του πνεύματος που παρέμεινε πεισματικά μακριά από την ανούσια δημοσιότητα, από τις κίβδηλες προβολές και από την όποια νομή της εξουσίας. Και γύρω του και δίπλα του μια ομάδα, μια ταπεινή ομάδα αναζητητών, εραστών των Γραμμάτων και της Τέχνης.

      Το «ΚΛΠ» ξανακυκλοφορεί. Στήνει τους αργαλειούς του για να υφάνει ιδέες και απόψεις, απορίες και αντιλήψεις. Γίνονται κατά καιρούς ανάλογες απόπειρες. Ακόμα και αν δεν υπόσχεται το «ΚΛΠ» μακροημέρευση, τολμά να αρθρώσει τη φωνή του, την έναρθρη φωνή του στο ρουμάνι της φλυαρίας και του βερμπαλισμού, στο σκοτάδι της ανοησίας και του δημαγωγίας.

      Σε μια εποχή που «τα πάντα λέγονται» άφθονα και δωρεάν στο διαδίκτυο, τι νόημα έχει μια ταπεινή έντυπη έκδοση προβληματισμού; Ε ναι, σε αυτούς ακριβώς τους παρακμιακούς καιρούς είναι αδήριτη ανάγκη για απόπειρες – είτε ψηφιακές είτε έντυπες – έρευνας και ανάλυσης, αναζήτησης ερωτημάτων και κατάθεσης απόψεων, για προσπάθεια πνευματικής καλλιέργειας και προαγωγής του κόσμου των Γραμμάτων και της Τέχνης. Σήμερα που οι ανούσιες πληροφορίες του διαδικτύου και η εκτεταμένη (και μάλλον καθολική) νοοτροπία της βλακείας των ιδιωτικών (ναι των ιδιωτικών) καναλιών της τηλεόρασης έχουν στομώσει κάθε ίχνος αυθεντικής πνευματικής καλλιέργειας είναι πιο αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε το άνοιγμα συζήτησης για τα ουσιώδη της ζωής, για τις πραγματικές προτεραιότητες της ανθρώπινης σκέψης. Σήμερα που τα βρώμικα απόνερα του άναρθρου και χωρίς ουσία λόγου έχουν πλημμυρίσει «κάμπους και πεδιάδες» έχει νόημα και αξία η αναζήτηση μικρών πηγών καθάριου νερού με την ανάδειξη της αυθεντικότητας του στοχασμού μας και με την τροφοδότηση της διαρκούς και εναγώνιας ανησυχίας του πνεύματός μας.

      “Είμαστε αλαφιασμένοι” – καταπώς λέει ο Ν. Λαγκαδινός – και ξέρουμε ότι άμα δεν είσαι αλαφιασμένος ιδιαίτερα στους σκοτεινούς καιρούς, την πατάς από το φόβο σου. Αλλά είμαστε και υποψιασμένοι και προπάντων αποφασισμένοι… Όχι για μεγάλα πράγματα, αλλά να… Θέλουμε να καταθέτουμε ξανά και ξανά την άποψή μας, την ταπεινή μας θεώρηση. Δεν θέλουμε τη ζωή μας να την καθορίζουν οι ανόητοι. Δεν θέλουμε να καταναλώσουμε τη ζωή μας τρώγοντας σκύβαλα. Θέλουμε ο εαυτός μας να αυτοπραγματώνεται όσο πιο αυθεντικά γίνεται. Θέλουμε να κάνουμε παρέα με τους ανθρώπους του πνεύματος, των Γραμμάτων και της Τέχνης. Θέλουμε τη διαδρομή της ζωής μας να την περπατήσουμε καταπώς εμείς οι ίδιοι θεωρούμε ότι είναι σωστό και όμορφο. Θέλουμε να κάνουμε μια “αφήγηση ζωής” με τα σημάδια που αφήνουμε…

Και μια μικρή παρουσίαση του ιστορικού του περιοδικού μας.

Κ.ΛΠ.”: αναδρομή στο παρελθόν – τεύχος 01

By diktyon on October 21, 2014

Τεύχος 01, Μάιος 1993

Αφιέρωμα: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟ;

Κείμενα: Λουκάς Αξελός «Το τέλος μιας ολόκληρης εποχής», Μενέλαος Γκίβαλος «Από την κρίση στην αυτογνωσία», Θύμιος Παπανικολάου «Η επικαιρότητα του Μαρξισμού», Μιχάλης Γ. Μερακλής «Πριν αλέκτορα φωνήσαι», Λουί Αλτουσέρ «Ξαναδιαβάζοντας τον Μαρξ», Νίκος Τσούλιας «Ο Μαρξισμός είχε την αυταπάτη ότι θα απαντούσε σε όλα!», Μαρία Μαντουβάλου «Ο Μαρξισμός θα ξανάρθει για να χτίσει», Έρνεστ Μαντέλ «Στη βάση της κατηγορικής εντολής του Μαρξ», Μιχάλης Μοδινός «Το μέτρο της μελλοντικής ευτυχίας θα είναι ο ελεύθερος χρόνος», Μιχάλης Ράπτης «Ο Μαρξισμός παραμένει το κύριο σώμα της ουμανιστικής παράδοσης της ανθρωπότητας», Άνταμ Σαφ «Σε συνάρτηση με το σοσιαλισμό του μέλλοντος»

Θεόφραστος Γέρου «Το σύνδρομο του οδοστρωτήρα»

Θύμιος Παπανικολάου «Η ακινησία των εξισώσεων»

Δημήτρης Ποτηρόπουλος «Το ώριμο ίχνος των νέων αρχιτεκτόνων»

Ρένα Χρήστου «Η Μαρία Κάλλας, η Καβαλερία Ρουστικάνα και το Μέγαρο Μουσικής»

Μιχάλης Αγγελάκης «Όταν ο λόγος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εικόνα»

«Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ». Ο συγγραφέας Μήτσος Αλεξανδρόπουλος μιλά για το έργο του, την ελληνική γλώσσα, τους κριτικούς και το μαρξισμό. Συνέντευξη στον Νίκο Λαγκαδινό

Δημήτρης Γιάκος «Ένα Υμνοφάγο άρθρο του Αλ.Ρ. Ραγκαβή» και «Ο Παπαδιαμάντης ολιγαρκής»

Β.Δ. Αναγνωστόπουλος «Βαγγέλης Κάσσος: Φωνή των καιρών»

Πάνος Καλογρίδης «Για μια νέα Ελληνική Νομαρχία ενάντια στους κοτζαμπάσηδες της τέχνης»

Αντώνης Σιμιτζής «Για την Πάπισσα Ιωάννα που μετέφερα στην καθομιλουμένη»

Κριτική παρουσίαση των βιβλίων:

Χρονολόγιο – ταξιδιωτικά και άλλα του Κώστα Θεοφάνους, Βιβλιογραφία Οδυσσέα Ελύτη 1971-1992 του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, Η μεταφυσική αγωνία στον Παλαμά του Ε.Ν. Μόσχου (Γιώργος Μπαλούρδος), 21ος αιών – Κβαντική Φυσική, Μοριακή Βιολογία και το Μέλλον της Επιστήμης του Gerald Feinberg (Νίκος Τσούλιας), Ξανάρχονται – Ο φασισμός και ο ρατσισμός στην ΕΟΚ του Κώστα Γιαννίκου (Νίκος Καραμπάσης), Ζαρνάτα – ιστορική έρευνα του Γιάννη Δ. Μποσκαΐνου (Δημοσθένης Ζαδές), Γιώργος Ιωάννου, ένας οδηγός για την ανάγνωση του έργου του τού Άρη Δρουκόπουλου, Επώνυμα της Μικρασίας του Βάσου Η. Βογιατζόγλου (Γιάννης Πλαχούρης), Χειριστής ανελκυστήρος του Χριστόφορου Μηλιώνη (Γιώργος Δ. Παγανός), Rien ne va plus της Μαργαρίτας Καραπάνου (Βαγγέλης Αθανασόπουλος), Το ελάχιστο της πατρίδας της Καλλιόπης Καλογεράκη-Λότση (Λέανδρος Πολενάκης), Σύνδρομο επίκτητης αρχαιοελληνικής αντιπάθειας του Κυριάκου Σ. Κατσιμάνη, Παράδοση και Γλώσσα στο Σχολείο του Αθανάσιου Ε. Γκότοβου (Θεόφραστος Γέρου)

Διήγημα: Κωστής Γκιμοσούλης Η κυρά του κρυστάλλινου βουνού.

Κ.ΛΠ: «Η σημερινή πραγματικότητα απορροφά τον ιταλικό κινηματογράφο», «Η ευρωπαϊκή κινηματογραφία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αμερικανική», «Εκστρατεία στην Ιταλία για τη διάσωση των μνημείων», «Οι ψυχικά ασθενείς στην Ευρώπη», «Η κρατική τηλεόραση μοιάζει όλο και περισσότερο με την ιδιωτική», «Η βία στην τηλεόραση»… \

“Κ.ΛΠ.”: αναδρομή στο παρελθόν – τεύχος 02

https://modest.files.wordpress.com/2014/10/scan0019.jpg

Τεύχος 02, Σεπτέμβριος 1993

Θύμιος Παπανικολάου «Η τραγωδία της πολιτικής παρακμής»

Σάκης Τσιλίκης «Αυτός ο Βαγγέλης…ο Έλληνας! Χριστόφορος Κολόμβος, 1492»

Μάνος Στεφανίδης «Ο Άντι Γουόρχολ και η μυθολογία του»

Νίκος Τσούλιας «Οικολογική θεώρηση: Ο κατασκευασμένος κόσμος»

Μιχάλης Χαραλαμπίδης «Πολιτικός μεταμορφισμός»

Θεόφραστος Γέρου «Η νοοτροπία στην πολιτική: Το χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις, το φιλάς!»

«Πολύτιμη ηθοποιός για την ερμηνεία του αρχαίου δράματος».

Μια συζήτηση του Νίκου Λαγκαδινού με τη Λυδία Κονιόρδου

«Πατήρ Θεόφιλος Φάρος: Πράξη ελευθερίας η στροφή προς τον άλλο…». Συνέντευξη στον Γιώργο Μπαλούρδο

«Το νερό δεν κυλά». Μια συζήτηση με τον Erick Baret σχετικά με το σώμα και το ρόλο του σε μια προσέγγιση κάποιου πνευματικού δρόμου της Κασμιριανής παράδοσης

Βάσος Βογιατζόγλου «Η γνώσις καλλίστη υπάρχει»

Τούλα Καρώνη «Τα ποιήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη»

Νίκος Τσούλιας «Το βιβλίο καλείται να υπερασπίσει»

Δημήτρης Γιάκος «Οι κολακείες του ποιητή Καβάφη» και «Ο παιδαγωγός Δελμούζος ως λογοτέχνης»

Νίκος Παππάς «Θωμάς Μάρας, ήταν ποιητής και γεννημένος άνθρωπος με ποιότητα ανθρωπιάς»

Νίκος Λαγκαδινός «Η τοπιογραφία του Γιώργου Μαρκόπουλου»

Άννα Μυκώνιου-Δρυμπέτα «Paul Eluard: 40 χρόνια από το θάνατο του πιο ερωτικού γάλλου ποιητή»

Κριτική παρουσίαση των βιβλίων:

ΥΓ του Μανόλη Αναγνωστάκη, Το μέλλον του παρελθόντος. Κριτική εισαγωγή στη Θεολογία της Ορθοδοξίας του Μάριου Μπέγζου (Γιώργος Μπαλούρδος), Η κόμη της Βερενίκης του Γιώργου Γραμματικάκη (Νίκος Τσούλιας), Ελεγειακό οδοιπορικό. Το χρονικό του ταξιδιού στη γενέτειρά μου του Τάσου Αθανασιάδη (Δημοσθένης Ζαδές), Ο ναυτικός που αρνήθηκε τη θάλασσα του Γιούκιο Μισίμα, Ο Μαυροπίνακας του Δημήτρη Καλέντη, Τα ποιήματα του Μαλαρμέ, Παραλογή του Μιχάλη Γκανά (Γιάννης Πλαχούρης), Ο Αδηφάγος Δρόμος του Μπεν Όκρι (Βαγγέλης Αθανασόπουλος), Των αγίων πάντων του Κώστα Παπαγεωργίου (Γιώργος Παγανός), Το μέλλον διαρκεί πολύ μαζί με τα γεγονότα. Αυτοβιογραφίες του Λουί Αλτουσέρ (Βρασίδας Καραλής), Παιδαγωγικά πορτρέτα του Θανάση Καραγιάννη, Το μέλλον είναι η Παιδεία. Προβληματισμοί και αναζητήσεις για την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό του Χρίστου Δούκα, Οι απαρχές του εκπαιδευτικού σχεδιασμού στο νεοελληνικό κράτος: Το Σχέδιο της Επιτροπής του 1833 του Αντώνιου Δαυίδ (Θεόφραστος Γέρου), Ο τενόρος της Έρσης Λάγκε (Παναγιώτης Καραβασίλης), Φεγγαριαστήκανε στα Ταμπάχανα της Ρούλας Καρακατσάνη (Λέανδρος Πολενάκης), Πάθος και μεγαλείο του Ρίχαρντ Βάγκνερ του Τόμας Μαν (Μπάμπης Καβροχωριανός)

Κ.ΛΠ: «Η ανανέωση της τέχνης. Τα μουσεία, κέντρα έμπνευσης μεγάλων έργων τέχνης», «Η κρίση στον κινηματογράφο ανησυχεί τους ευρωπαίους παραγωγούς»…

“Κ.ΛΠ.”: αναδρομή στο παρελθόν – τεύχος 03

https://modest.files.wordpress.com/2014/10/scan0020.jpg

Τεύχος 3, Δεκέμβριος 1993

Αφιέρωμα: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ;

Απαντούν: Παράσχος Κ. Πολίτης, Μυρσίνη Ζορμπά, Μήτσος Κασόλας, Γιώργος Μανιώτης, Θανάσης Μετσιμενίδης, Κωστούλα Μητροπούλου, Αλκυόνη Παπαδάκη, Χρήστος Σαμουηλίδης, Αντώνης Σιμιτζής

Μενέλαος Γκίβαλος «Στις ρίζες του νεοφασισμού». Το φίδι που γεννά το αβγό του νεοβαρβαρισμού βρίσκεται παντού;

Κωνσταντίνος Ράμμος «Τι επιδιώκω με τα έργα μου… Η αμηχανία του καλλιτέχνη όταν πρόκειται να διακόψει τη σιωπή του»

Ελένη Μάρα «Οι Ευρωπαίοι μακριά από το σπίτι τους» και «Ο κόσμος του κινηματογράφου χωρίς τον Φελίνι»

Νίκος Τσούλιας «Οικολογική θεώρηση: Έχει στόχους η οικολογία;»

Μιχάλης Χαραλαμπίδης «Πολιτικός μεταμορφισμός»

Θεόφραστος Γέρου «Η νοοτροπία στην πολιτική: Το χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις, το φιλάς!»

«Ο πειραματισμός θέλει ρέγουλα, θέλει χρόνο, είναι πολυτέλεια…». Μια συζήτηση του Νίκου Λαγκαδινού με τον Σπύρο Βραχωρίτη

«Μαζί με τα ναυτιλιακά προϊόντα ο κινηματογράφος». Συνέντευξη του Κώστα Φέρρη στον Γιάννη Φραγκούλη

«Όταν τα πρόσωπα της όπερας είναι μυθικά…». Μια συζήτηση της Ελένης Μάρα με τον βαρύτονο Βασίλη Γιαννουλάκο

Αντώνης Δελώνης «Η λογοτεχνία για παιδιά και νέους είναι μια άλλη “λογοτεχνία”»

Νίκος Τσούλιας «Το βιβλίο καλείται να υπερασπίσει»

Βαγγέλης Αθανασόπουλος «Το Ευρωπαϊκό “Aristeion” του 1993 και η ελληνική παρουσία σ’ αυτό»

Μάριος Βερέττας «Ο Θωμάς Μάρας ζει στη δική του διάσταση»

Γιώργος Δαρδανός «Κανείς άξιος λοιπόν, για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μετάφρασης Λογοτεχνίας;»

Βρασίδας Καραλής «Ψευδαισθήσεων αναίρεσις ή λόγος κατά της ελληνικότητας και υπέρ του ελληνισμού»

«Τα επιγράμματα και η μαγεία τους». Συνέντευξη του Βασίλη Λαζανά στον Γιώργο Μπαλούρδο

«Διαβάζουν και αφομοιώνουν μόνον όσοι δεν έχουν φωνή…». Συνέντευξη του Χρήστου Γιανναρά στον Γιώργο Μπαλούρδο

Κριτική παρουσίαση των βιβλίων:

Έντεχνος λαϊκός λόγος του Μιχάλη Μερακλή του Μανόλη Αναγνωστάκη, Αλληλογραφία Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Γιώργος Μπαλούρδος), Η κληρονομιά της ελευθερίας από τη ζωικότητα στην ανθρωποσύνη του Αλμπέρ Ζακάρ, Η ώρα της μέθης – έχει νόημα το σύμπαν; Του Herbert Reeves (Νίκος Τσούλιας), Όμηρος Πέλλας του Στάθη Παρασκευόπουλου (Δημοσθένης Ζαδές), Αντίστροφη επιλογή του Κώστα Κοβάνη, Εγώ Γραικός γεννήθηκα του Βασίλη Τζανακάρη, Ντροπή της Ιφιγένειας Χρυσοχόου, Λάμψεις και σκιές του Λάμπρου Μάλαμα, Στο μάτι των καιρών της Άννας Μπουραντζή-Θώδα, Γεράκης, ο έλληνας πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ του Γιώργου Σιώρη (Γιάννης Πλαχούρης), Γλώσσα και πράξη της παιδικής λογοτεχνίας του Ιωάννη Ν. Βασιλαράκη, Μαθησιακές δυσκολίες και όχι τεμπελιά της Μαρίας-Μάρθας Φλωράτου (Θεόφραστος Γέρου), Εγκόλπιον του καλού μπλοφαδόρου για τη μουσική του Peter Gammond (Μπάμπης Καβροχωριανός), The Letters of William S. Burroughs 1945-1959 (Σπύρος Μεϊμάρης),

Διήγημα: Φάνης Μούλιος «Η μεγάλη σφαγή»

Κ.ΛΠ: «Παίζει με σαφήνεια και επιδεξιότητα και παράγει μουσική. Μια συνάντηση με τον πιανίστα Δημήτρη Τουφεξή», «Ο Τζιόρτζιο Στρέλερ ξεσπαθώνει: Χρειαζόμαστε μια επανάσταση!», «Γιατί δολοφονούνται οι αμερικανοί πρόεδροι. Ταινίες περισσότερο ιστορικές και λιγότερο αποκαλυπτικές», «Κινηματογραφικός πόλεμος Νέας Υόρκης-Χόλιγουντ. Μια καλά οργανωμένη εκστρατεία», «Το μέλλον της Ευρώπης όπως το βλέπει ένας Άγγλος ευπατρίδης».

“Κ.ΛΠ.”: αναδρομή στο παρελθόν – τεύχος 04

https://modest.files.wordpress.com/2014/10/scan00211.jpg

Τεύχος 04, Δεκέμβριος 1996

Νίκος Λαγκαδινός «Η χρυσή μέση οδός! Με αφορμή τα κείμενα του Αριστοτέλη», «Περί Δεξιάς και Αριστεράς».

Κώστας Γ. Τσικνάκης «“Η γάτα και ο ποντικός”. Ένα μαθητικό κείμενο του Ανδρέα Παπανδρέου»

Νίκος Τσούλιας «Αναζητείται πολιτική οικολογία», «Η ενσωμάτωση της πολιτικής»

Βασίλης Τακτικός «Κεντροαριστερά και εκσυγχρονισμός. Το νέο ΠΑΣΟΚ και η σοσιαλιστική πολιτική»

Γιάννης Φραγκούλης «Αναζητώντας τη συναίνεση ή η αθλιότητα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας», «Ρωτώντας έναν παραγωγό για το επάγγελμά του»

Μαρία Λάτση «Η δημοσιογραφία στο στόχαστρο. Οι δημοσιογράφοι και τα συγκροτήματα. Η κρίση του Τύπου»

Θύμιος Παπανικολάου «Τα πιο επικίνδυνα παράσιτα»

Ιάνης Ξενάκης: «Η μουσική μου δε βασίζεται σε οπτικά ερεθίσματα!» Συνέντευξη στον Δημήτρη Βαρδουλάκη

Γιάννης Αγγέλου: «Η μνήμη είναι ένας αποθησαυρισμός…» Κώστας Κοντοδήμος: «Ζούμε μια δικτατορία της λογικής…». Οι συγγραφείς μιλούν στον Παναγιώτη Καραβασίλη

Henry Bauchau: Η κραυγή της Αντιγόνης

Κριτική παρουσίαση των βιβλίων: Η εξέλιξη των εκπαιδευτικών των Andy Hargreaves – M. Fullay (Νίκος Τσούλιας), Εκπαιδευτικοί και αξιολόγηση του Γιώργου Μαυρογιώργου, Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς (1911-1989) του Αλέξανδρου Σ. Κορακίδη, Ανωτάτη Εκπαίδευση και κοινωνική επιλογή (Εξέλιξη του φοιτητικού σώματος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, 1932-1988) της Ματούλας Τομαρά-Σιδέρη, Σχόλια στον εικοστό αιώνα του Ηλία Ν. Μιχάλου (Θεόφραστος Γέρου), Η κυρία Ουίλσον ταξιδεύει της Κάτιας Αντωνοπούλου, Η κατάσταση των πραγμάτων του Γιώργου Καραντώνη, Στοχασμοί του Αλέξανδρου Κοταρίδη, Όλο και πιο λίγες του Βασίλη Κουγέα (Γιάννης Πλαχούρης), Η επόμενη νύχτα του Γιώργου Παναγουλόπουλου (Βάσος Βογιατζόγλου), Το διάβα της Καισαριανής του Γιάννη Κουβά (Παναγιώτης Καραβασίλης)

Διήγημα: Νένη Ευθυμιάδη Στο δάσος

Μένης Καλαντζόπουλος Ezra Pound – Thomas Stearns Elliot. Από τις συμπληγάδες μ’ ένα σκαφίδι…»

Βασίλης Μπατζόγλου «Από την ιστορία ως το παραμύθι»

Δημήτρης Γιάκος «Ένας Άμλετ στην Ολλανδία», «Δυο πολυτάξιδα βιβλία. “Ζορμπάς” και “Χριστός” στην Ολλανδία»

Βάσος Βογιατζόγλου «Διαλογισμός είναι…»

Θεόφραστος Γέρου «Διανοήματα τρίτου όρου. Η περιπέτεια του πνεύματος μπροστά στο τούνελ».

Το Κ.ΛΠ. σε νέες περιπέτειες από την καινούργια χρονιά

Μετά από μια μακρά περίοδο αποχής από εκδοτικές δραστηριότητες, θα προχωρήσουμε πάλι στο εγχείρημα της έκδοσης του περιοδικού που είχε μια μικρή θητεία στα γράμματα. Το ανανεωμένο “Κ.ΛΠ” […και τέχνες και γράμματα] θα επανέλθει παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας. Όχι ότι βρήκαμε κανένα χρυσωρυχείο…. Μην πάει το μυαλό σας εκεί. Απλώς θα κάνουμε κινήσεις προσεκτικές για να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε με το κοινό μας και να συζητήσουμε για θέματα που μας ενδιαφέρουν: για τέχνες και γράμματα, έτσι όπως θέλουμε εμείς κι όχι όπως μας επιβάλουν άλλοι. Ευτυχώς δεν είμαστε οι μόνοι κι αυτό είναι παρήγορο, διότι μέσα στην ανέχεια και στην έκπτωση των αξιών υπάρχουν ευαίσθητοι και γενικώς αλαφιασμένοι συνάνθρωποι που δεν ησυχάζουν – και καλά κάνουν. Ελάτε στην παρέα μας.

scan0021

Ας θυμηθούμε και δυο αγαπημένα πρόσωπα, που άφησαν έντονο το στίγμα τους στο νεοελληνικό πολιτισμό. Μιλάμε για τον συγγραφέα [και κριτικό] ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΟΤΖΙΑ και τον ποιητή [και κριτικό] ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ. Στη φωτογραφία είναι ένα στιγμιότυπο από την τηλεοπτική εκπομπή στην ΕΡΤ “Τέχνη και πολιτισμός” [13.12.1990]

Posted in: Κ.ΛΠ

http://modest.wordpress.com/2014/10/21/%CE%BA-%CE%BB%CF%80-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B8%CF%8C%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%87%CE%BF%CF%82-01/

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: