Έχει πρόταση για το «Μακεδονικό» η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ.;
jean brusselmans
Του Νίκου Τσούλια
Δεν έχω καταλάβει ένα πολύ απλό πράγμα. Ισχυρίζεται η αριστερο-ακροδεξιά συγκυβέρνηση ότι θα λύσει το Μακεδονικό ζήτημα. Και αυτό αποτελεί πράγματι μια πρώτη και επείγουσα πραγματικότητα για τη χώρα μας, για δύο κυρίως λόγους.
Πρώτον, το μείζον εθνικό μας πρόβλημα είναι η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας – η αναμόχλευση δηλαδή του στάτους της εποχής μας θέτοντας ζήτημα αμφισβήτησης ή και αλλαγής των υπαρχόντων συνόρων μιλώντας για τα «σύνορα της καρδιάς μας» -, η οποία παίρνει όλο και πιο προκλητικές μορφές. Και εδώ πρέπει να εστιάσουμε με μια εθνική στρατηγική, που θα λαμβάνει υπόψη της τα δικά μας συμφέροντα αλλά και τους διεθνείς συσχετισμούς και τις πολλαπλές εξελίξεις γεωστρατηγικού χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή μας. Ως εκ τούτου είναι αναγκαίο να κλείσουμε τα όποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά στο βόρειο μέρος των συνόρων μας.
Δεύτερον, υπάρχει μια πίεση από τους θεσμούς που συμμετέχει η Ελλάδα (ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση) αλλά και από τις ΗΠΑ για άμεση επίλυση των προβλημάτων Ελλάδας και Σκοπίων με την ένταξη του κράτους αυτού στους θεσμούς αυτούς τώρα (ΝΑΤΟ) και προοπτικά (ΕΕ). Η ανησυχία τους οφείλεται και στην κινητικότητα της Ρωσίας αλλά και στις εκτός ΝΑΤΟ πολεμικές συμπεριφορές της Τουρκία στη Συρία και στο Κουρδικό πρόβλημα.
Η Ελλάδα θα έχει πολλαπλά οφέλη από την επίλυση του Μακεδονικού. Αλλά ποια μπορεί να είναι η λύση – συμβιβασμού; Και ακόμα υπάρχει διαμορφωμένη πρόταση και από τις δύο πλευρές, αφού και οι δύο δηλώνουν ότι θέλουν τη λύση; Και ενώ διατυμπανίζουν ότι υπάρχει πρόταση, στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Τα Σκόπια έχουν σχετική δέσμευση στο Σύνταγμά τους για οποιαδήποτε αλλαγή του ονόματός των και ο σημερινός κυβερνητικός σχηματισμός δεν έχει τη δυνατότητα συνταγματικής τροποποίησης. Παράλληλα προβλέπεται ότι η όποια λύση θα είναι απόρροια σχετικού δημοψηφίσματος. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι πλήρως αποτρεπτικά για λύση – συμβιβασμού.
Αλλά τι γίνεται με τη δική μας πλευρά; Έχουμε πρόταση; Πάει ο Κοτζιάς στα Σκόπια με μια πρόταση – την οποία δεν την ξέρει ο ελληνικός λαός – που δεν είναι πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – που έχει δηλώσει την άποψή του για σύνθετη ονομασία συμπεριλαμβανομένου του ονόματος Μακεδονία – αλλά όχι και των ΑΝ.ΕΛ., που έχουν κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν ονομασία με συμπερίληψη του ονόματος Μακεδονία. Δηλαδή δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία επί ενός μείζονος εθνικού ζητήματος και εν τούτοις η συγκυβέρνηση συνεχίζει τη σχιζοφρενική συμπεριφορά της σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Η γελοιότητα στο μεγαλείο της…
Μέχρι τώρα ο άκρατος λαϊκισμός και ο συνειδητός εμπαιγμός της συγκυβέρνησης αφορούσε κυρίως την εγχώρια πολιτική σκηνή και είδαμε όλοι τις ολέθριες επιπτώσεις τους στην οικονομία με τη βαθιά ύφεση και στην κοινωνία με το σκηνικό του πολιτικού μίσους και του γενικού διχασμού. Αλλά έχουμε εκτιμήσει τι μπορεί να σημαίνει η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής με το ίδιο ανορθολογικό πλαίσιο της δημαγωγίας και τι επιπτώσεις μπορεί να έχουμε στην εθνική μας στρατηγική; Το τέχνασμα ότι θα αποφασίσει η Βουλή, πέραν των άλλων, θέτει και ένα άλλο ουσιώδες ερώτημα: Ποιος κυβερνάει η κυβέρνηση ή η Βουλή;
Δεν νομίζω ότι υπήρξε ποτέ στο παρελθόν ανάλογη συμπεριφορά ελαφρότητας και εμπαιγμού. Να μην υπάρχει δηλαδή κυβερνητική πλειοψηφία για ένα μείζον εθνικό θέμα και εν τούτοις η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται χωρίς καμιά αίσθηση ευθύνης. Προφανώς υπολογίζουν οι κυβερνώντες ότι το αδιέξοδο θα εμφανιστεί πρώτα από την πλευρά των Σκοπίων, θα το χρεωθεί η άλλη πλευρά και έτσι δεν θα γίνει ορατή η δική μας γύμνια. Αλλά αν δεν συμβεί αυτό το σενάριο και μια υποθετική πρόταση συμβιβασμού – που θα την έχουν αποδεχτεί τα Σκόπια – έλθει στη Βουλή των Ελλήνων, τι πρόκειται να γίνει; Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμφωνήσουν – κάτι που είναι το πιο πιθανό και το πιο ορθό, αφού δεν έχουν κληθεί από την κυβέρνηση να συνδιαμορφώσουν μια εθνική πρόταση – και δεν ψηφιστεί τελικά η πρόταση στη Βουλή, ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας την επόμενη ημέρα;
Και δεν εννοώ μόνο το πώς θα επηρεαστούν οι σχέσεις της χώρας μας με τους θεσμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ) και με τις ΗΠΑ αλλά το ποιες εξελίξεις σε βάρος μας θα προκύψουν, γιατί σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα έχει χαθεί πλέον η δυνατότητα συμφωνίας με τα Σκόπια οριστικά. Θεωρώ ότι μια κυβέρνηση που έχει πλήρη ασυμφωνία στο εσωτερικό της για ένα μείζον εθνικό ζήτημα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προκαλέσει ζημιά στη χώρα.
Αν υπολογίζουν ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ότι με την ανακίνηση του Μακεδονικού θα ενισχυθεί ο ακροδεξιός πολιτικός πόλος και ως εκ τούτου θα απομειωθεί η δυναμική της Ν.Δ., οι δε ΑΝ.ΕΛ. ότι θα διατηρούν την ατζέντα με την ακροδεξιά ιδεολογία τους και με την αντίρρησή τους σε πρόταση συμβιβασμού μέχρι τις εκλογές, αν δηλαδή η πραγματική φροντίδα τους είναι το ούτως ή άλλως συρρικνούμενο κομματικό ακροατήριό τους, τότε οι πολιτικές τους δεν είναι μόνο κυνικές και παρακμιακές αλλά θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία της χώρας, και η κρίση δεν θα είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική και εθνική!
Isaac Levitan (Russia 1860-1900), Dacha in Spring (after 1890)
Πρόσφατα σχόλια