Αρχική > πολιτική > Η συριζαίικη αντιστροφή της …πραγματικότητας

Η συριζαίικη αντιστροφή της …πραγματικότητας

whydrawanything:
“rushing around
”

whydrawanything, rushing around

 

Του Νίκου Τσούλια

 

    Εξαπάτησαν και εξακολουθούν να εξαπατούν συνειδητά και προκλητικά με τον πιο ωμό τρόπο τον ελληνικό λαό, το λαό που ζητούσε αγανακτισμένος ένα παραμύθι, να γίνει «ο βάτραχος πρίγκιπας».

    Όχι, δεν πρόκειται για τη γνωστή επωδό της απογοήτευσης που συνόδευε σχεδόν πάντα την απόσταση μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικών κυβερνητικών αποφάσεων με το γνωστό επιχείρημα ότι δεν υλοποιούνται όλες οι δεσμεύσεις. Όχι δεν πρόκειται για τη μη τήρηση του κύριου αν όχι και μοναδικού σημείου που ψηφίστηκαν οι σημερινοί κυβερνώντες – δηλαδή για τις καταργήσεις των δύο πρώτων μνημονίων. (Γιατί προφανώς κανένας δεν είχε αγωνία για τη μετεξέλιξη ή όχι των σχολικών παρελάσεων ή της πρωινής προσευχής κλπ).

    Πρόκειται για την όξυνση, την αναπαραγωγή και την επιμήκυνση της κρίσης α) με την περίφημη Βαρουφάκεια διαπραγμάτευση με το κόστος των 200 δις. ευρώ κατά τον πρώην επικεφαλής του Εuroworking Group Τόμας Βίζερ και β) με την ψήφιση του 3ου και 4ου μνημονίου που θέτουν τη χώρα μας σε πολιτική ομηρία για δεκαετίες τόσο με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με τις ρυθμίσεις του μέλλοντος και με την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.

    Ο σταλινισμός τους δεν έχει όρια. Έχουν το θράσος να μιλάνε για το τέλος των μνημονίων, όταν όλοι (οι περισσότεροι πάντως) έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις επόμενες εκλογές τα μνημόνια θα υπάρχουν, γιατί πολύ απλά κανένας εφαρμοστικός νόμος τους δεν θα μπορεί να καταργηθεί εκ των πραγμάτων. Και όχι μόνο αυτό αλλά και στην περίπτωση που δεν πιάνουμε τους δημοσιονομικούς δεσμευτικούς στόχους μας και κυρίως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα – που είναι και το πιο πιθανό -, θα παίρνονται και νέα μέτρα εις βάρος των εργαζόμενων, θα έχουμε δηλαδή και νέες περιοριστικές / μνημονιακές πολιτικές αλλά χωρίς χρηματοδότηση των άτυπων μνημονίων πλέον.

    Αλλά το 3ο και το 4ο μνημόνιο ήλθαν να προσθέσουν νέα μαύρη μπογιά στον ήδη προϋπάρχοντα γκρίζο πίνακα. Η οικονομία βυθίστηκε στην ύφεση και πανηγυρίζουν οι σταλινικοί ιδεολόγοι γιατί κατέκτησαν αυτό που είχαμε το 2014. Το πρόταγμά τους για «κατώτερο μισθό» στα 750 ευρώ και μάλιστα με Συλλογικές Συμβάσεις έγινε εφιάλτης. Αδήλωτη αλλά και απλήρωτη εργασία είναι αυτή που απλώνεται στην αγορά και στον ιδιωτικό τομέα με καρκινικό τρόπο. Οι συντάξεις γνώρισαν και θα γνωρίσουν έκταση περικοπών που δεν είχαν ούτε κατ’ υποψία τα δύο πρώτα μνημόνια. Το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» και τα παραμύθια περί προστασίας της πρώτης και λαϊκής κατοικίας γελοιοποιήθηκαν από την πραγματικότητα των καθημερινών μαχών στα δικαστήρια και των συμβολαιογραφείων. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται στο 70% των εισοδημάτων που θα πρέπει να έχουν και που δεν έχουν.

    Η πάταξη της φοροδιαφυγής που θα χρηματοδοτούσε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το Παράλληλο πρόγραμμα – τα θυμάται κανένας άραγε; – οδήγησε σε αύξησή της. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν το περίφημο κίνημα «δεν πληρώνω» ήταν συριζαίικη επινόηση και πρακτική; Βέβαια πώς μπορεί να ξεχαστεί η μείζων ιδεολογική στόχευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να αλλάξει την Ευρώπη; Και δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι εν μέρει την άλλαξε και έτσι έχουμε τώρα σ’ όλες τις χώρες κυβερνήσεις συντηρητικές και αντιδραστικές όσο ποτέ άλλοτε, κυβερνήσεις λαϊκισμού (εδώ ανήκουμε και εμείς…) και ρατσισμού, κυβερνήσεις που εκφασίζουν τις κοινωνίες τους. Δεν υπάρχει ούτε μια προς την αριστερά!

    Οι επενδύσεις δεν φαίνονται πουθενά – θα τελειώσει η θητεία τους και το Ελληνικό θα είναι στην ίδια κατάσταση. Αλλά κανένας δεν μπορεί να τους κατηγορήσει ότι δεν τα πάνε καλά με τη διαπλοκή. Παλιότερα έπρεπε να ανακαλύψεις τη διαπλοκή. Τώρα δεν χρειάζεται τέτοιος κόπος. Δηλώνουν περήφανοι γι’ αυτή. Ο Καλογρίτσας με τα βοσκοτόπια και ο Σαββίδης που αγόρασε τζάμπα τόση και τόση δημόσια περιουσία είναι μόνο οι βουνοκορφές – όλη η επαρχία έχει τους Σαββίδηδες. Μπορεί όμως ο μέγας δημαγωγός όλης της μεταπολεμικής περιόδου κ. Τσίπρας κάτι να επιτύχει από τους στόχους που έβαλε, να δώσει έστω το πρωτάθλημα στο Σαββίδη; Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Βασιλειάδης δεν καταδίκασε το συγκεκριμένο περιστατικό του κάου μπόυ της …“Άγριας Ανατολής”, που ευτέλισε την Ελλάδα στον Κόσμο, αλλά ηθικολόγησε γενικά και αόριστα χωρίς να τολμά να πει τίποτα εις βάρος του επιχειρηματία τους! Τόση ηθική και πολιτική στάση με λόγια του αέρα! 

    Τώρα αν έχει πάρει τέτοια εξουσία ο κ. Σαββίδης να μπαίνει στα γήπεδα και να απειλεί  με τσαμπουκά και οπλοφορώντας δεν είναι δα και «κανένα μείζον πρόβλημα». Εδώ έχουμε και τον κ. Καμμένο που παριστάνει τον παλικαρά στους Τούρκους αλλά είναι εξαφανισμένος από τις θεσμικές ευθύνες του και κανένας δεν έχει κατανοήσει τι ακριβώς κυβέρνηση έχουμε ή αν έχουμε κυβέρνηση ή απλώς παρατηρητές και σχολιαστές της πολιτικής πραγματικότητας.

 

thunderstruck9:
“Jane Freilicher (American, 1924-2014), Bright Day, 1973. Oil on canvas, 32 x 40 in.
”

Jane Freilicher (American, 1924-2014), Bright Day, 1973

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: