Αρχική > πανεπιστήμιο, εκπαίδευση > Η θέση της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. για την πρωτοφανή επίθεση του Υπουργείου Παιδείας κατά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πρύτανή του, επειδή «δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις».

Η θέση της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. για την πρωτοφανή επίθεση του Υπουργείου Παιδείας κατά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πρύτανή του, επειδή «δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις».

Book shops at the Spassky bridge at the main gate of the Kremlin

 

Αθήνα,  27 Δεκεμβρίου 2017

 

Θέμα: Η θέση της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. για την πρωτοφανή επίθεση του Υπουργείου Παιδείας κατά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πρύτανή του, επειδή «δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις».

 

O Μίκης Θεοδωράκης έγραψε, τον Δεκέμβρη του 1969, στις φυλακές του Ωρωπού, το τραγούδι «Διότι δεν συνεμορφώθην». Πού να φανταστεί ότι οι στίχοι του θα ξαναγίνονταν επίκαιροι τον καιρό της «πρώτης φορά αριστερά» (με ολίγην από ακροδεξιά) κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Και όμως… Πριν από λίγες μέρες, στις 10 Δεκεμβρίου 2017, ο (επιλεγείς από την κυβέρνηση) Πρόεδρος του Σ.τ.Ε. καταγγέλλει, δημόσια και απερίφραστα, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για «ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη» [1]. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αναδιπλώνεται μπροστά στην πρωτοφανή αυτή καταγγελία, αλλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σαλπίζει παιάνα αγώνα κατά «παιχνιδιών αποσταθεροποίησης» που θεωρεί ότι παίζονται κατά της κυβέρνησής του [2]. Οι δράσεις και αντιδράσεις αυτές (και άλλες) μελών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός καθοδηγητικού κέντρου σε ανώτατο επίπεδο, που καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες άλλοτε να τρομοκρατήσει και άλλοτε να εξευτελίσει και να διασύρει κάθε Έλληνα πολίτη, που σκέφτεται και δρα αντίθετα με τις επιδιώξεις των σημερινών νομέων της εξουσίας, που δεν αποδέχεται τη φαυλότητα, τη μετριότητα και την υποκουλτούρα της ήσσονος προσπάθειας. Στον στενό πυρήνα αυτού του κέντρου, με παλαιόθεν κεντρικό καθοδηγητικό ρόλο, ανήκει και ο σημερινός Υπουργός Παιδείας.

Το τελευταίο –χρονικά- θύμα της δράσης του Υπουργού Παιδείας στην παραπάνω κεντρικά εκπορευόμενη κατεύθυνση είναι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τα όργανα διοίκησής του και ο Πρύτανής του. Παρά τα πολλά και επανειλημμένα μηνύματα και τις προειδοποιητικές βολές που δέχονται [3 – 9], δεν δείχνουν να έχουν διάθεση «να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις» του καθεστώτος [10, 11]. Έτσι, το καθεστώς, διά του Υπουργού Παιδείας και των ποικίλων, εξαιρετικής παιδείας, μορφώσεως και δημοκρατικού ήθους συνεργατών του, τύπου Καρανίκα, αντί να καταγγείλει τους κουκουλοφόρους που κατέστρεψαν για άλλη μια φορά δημόσια περιουσία και να ζητήσει τη δίωξή τους από τη Δικαιοσύνη, επιτίθεται εκ νέου στη Σύγκλητο και στον Πρύτανη, και φτάνει στο σημείο να δικαιολογεί τις πράξεις των κουκουλοφόρων όταν καλεί τον Πρύτανη σε αυτοκριτική και του ζητά να αναρωτηθεί γιατί γίνεται στόχος επιθέσεων (!) [12]. Η νέα ανακοίνωση του κ. Γαβρόγλου ισοδυναμεί με προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για τις επιθέσεις στο ΠΑΜΑΚ και με προτροπή σε μελλοντικές, με αυτουργούς όσους θεωρούν τα θεσμικά όργανα στα Πανεπιστήμια αντίθετα στις επιδιώξεις τους.

Ο κ. Γαβρόγλου γνωρίζει [13] ότι η δύναμη της παρέας του -που καπηλεύεται και ντροπιάζει την έννοια «αριστερά»- στα Πανεπιστήμια είναι πολύ περιορισμένη και ότι όσο περνάει ο καιρός περιορίζεται περαιτέρω. Όπως κάθε καθεστώς που νιώθει ότι απειλείται, αντιδρά με το μόνο μέσο που τα καθεστώτα γνωρίζουν: τον αυταρχισμό. Όμως η απάντηση στον αυταρχισμό είναι, νομοτελειακά, η γενικευμένη αντίδραση, που ήδη είναι ορατή. Όχι μόνο γιατί αυξάνεται η επιρροή των πραγματικά δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά και γιατί όλοι πια βιώνουν επώδυνα την εμπειρία της ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΙΚΗΣ διακυβέρνησης. Εμπειρία που ήταν προφανώς αναπόφευκτη, σαν την κατάληξη αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, για όσους είχαν την «τύχη» να ζήσουν από κοντά τις πρακτικές του Μπαλτά, του Γαβρόγλου, της Φωτίου, του Κουράκη, του Τσακαλώτου, του Κατρούγκαλου και άλλων, ίσου επιστημονικού, μικρότερου πολιτικού βεληνεκούς, αλλά εξίσου επικίνδυνων συνοδοιπόρων τους, μέσα στα Πανεπιστήμια. Απλά, τώρα ήρθε η σειρά ολόκληρης της κοινωνίας να τους μάθει.

Σε όλους αυτούς, ξένα σώματα στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, που αγωνίζεται νυχθημερόν για ένα καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά, ένα αύριο με τα Πανεπιστήμια τόπους φωτός, παραγωγούς γνώσης, μοχλούς πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας, χώρους πνευματικής ανάτασης και δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης υπεύθυνων πολιτών και όχι άντρα βίας, ανομίας, ιδεολογικής τρομοκρατίας, βολικά καταφύγια με δημόσιο χρήμα συντηρούμενων –αλλά και ενίοτε ιδιωτικώς επιχορηγούμενων- ασυναρτησιολόγων, λέμε: «Φτάνει πιά! Κάτω τα χέρια σας από τα Πανεπιστήμια!».

Στον Πρύτανη, τη Σύγκλητο, τους φοιτητές και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμπαραστεκόμαστε και εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για τη θαρραλέα και άκρως ακαδημαϊκή στάση τους απέναντι σε όλες τις μορφές της βίας και της τρομοκρατίας που τους ασκήθηκε τους τελευταίους μήνες.

Όλη αυτή η ένταση που συστηματικά καλλιεργείται και εντείνεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από τις φασιστοειδείς και εγκληματικές ομάδες, ένα πράγμα αποδεικνύει πέραν κάθε αμφιβολίας: Ότι οι συνάδελφοι αλλά και οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ επιτελούν πολύ καλά το έργο τους. Αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδα και τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα τον καλό. Δίπλα τους στέκονται χιλιάδες πανεπιστημιακοί και δεκάδες χιλιάδες φοιτητές -το σκληρά εργαζόμενο και πολλαπλά δημιουργικό κομμάτι του ακαδημαϊκού σώματος. Μαζί με όλους αυτούς, ζητάμε από τους ανθρώπους του ΠΑΜΑΚ να συνεχίσουν με το ίδιο πείσμα και δυναμική και να αποτελέσουν το παράδειγμα προς μίμηση για τις ηγεσίες άλλων Ιδρυμάτων, που σιωπηλά –προς το παρόν- υπομένουν τον βαρύ ζυγό της ανομίας και της εγκληματικότητας.

Η ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. θεωρεί ότι η επικίνδυνη κλιμάκωση αντίστοιχων γεγονότων και σε άλλα ΑΕΙ, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο βίο, από τους απολαμβάνοντες μιας ιδιότυπης ασυλίας παρακρατικούς του “Ρουβίκωνα” και από άλλους τρομοκρατικούς πυρήνες, επιβάλλει την ευρύτερη κινητοποίηση όλων των δημοκρατικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Για το λόγο αυτό, πριν βιώσουμε γεγονότα μη αναστρέψιμα, προτείνουμε

  • στους ευρωβουλευτές του φιλοευρωπαϊκού τόξου να θέσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το γενικότερο θέμα της βίας, της ανομίας και της τρομοκρατίας που επικρατεί σήμερα στα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια και της σχέσης της κατάστασης αυτής με το λεγόμενο «ακαδημαϊκό άσυλο», που επανέφερε ο πρόσφατος νόμος Γαβρόγλου.
  • στη Σύνοδο Πρυτάνεων να υπερβεί τις προσεκτικά διατυπωμένες και πολιτικώς ορθές ανακοινώσεις και να διερευνήσει, σε συνεργασία ίσως με συναδέλφους από τις 3 Σχολές Νομικής της χώρας, τη δυνατότητα προσφυγής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) κατά του άρθρου για το άσυλο του Νόμου Γαβρόγλου.
  • Η ίδια δυνατότητα μπορεί να εξετασθεί και από την Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και τις άλλες Ομοσπονδίες πανεπιστημιακού προσωπικού, τα μέλη των οποίων -ειδικά σε κάποια συγκεκριμένα Πανεπιστήμια- θέτουν ακόμα και τη ζωή τους σε κίνδυνο μέσα σε ένα πολλές φορές εκρηκτικό ‘’ακαδημαϊκό’’ περιβάλλον.

Παράλληλα, η Σύνοδος Πρυτάνεων αλλά και οι Ομοσπονδίες οφείλουν να δραστηριοποιηθούν στην κατεύθυνση της ενημέρωσης διεθνών ακαδημαϊκών οργανισμών, ακολουθώντας το παράδειγμα της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να ενημερώσει σχετικά την Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (EUA).

Θεωρούμε αυτονόητο πως όλα τα κόμματα του συνταγματικού πολιτικού τόξου καταδικάζουν αυτή την κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια και ότι θα αντιπαλέψουν χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους τέτοιες μεθόδους καθημερινής πολιτικής πρακτικής και δράσης, ώστε η χώρα να μην κινδυνεύσει να επιστρέψει σε παρελθούσες, εφιαλτικές εποχές.

Τέλος, η ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα –δίδοντας το παράδειγμα στην κοινωνία και ειδικά στη νέα γενιά- να περιφρουρήσει τις πάγιες ακαδημαϊκές αξίες και αρχές καθώς και την ελευθερία της έκφρασης, της άποψης και του λόγου, μέσα και έξω από τα Πανεπιστήμια.

Βιβλιογραφικές παραπομπές:

[1] «Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» από Κοντονή κατήγγειλε ο Πρόεδρος του ΣτΕ, 10 Δεκεμβρίου 2017, http://www.kathimerini.gr/938605/article/epikairothta/ellada/wmh-paremvash-sth-dikaiosynh-apo-kontonh-kathggeile-o-proedros-toy-ste

[2] Αλέξης Τσίπρας: «Παιχνίδια αποσταθεροποίησης δεν θα περάσουν», 22 Δεκεμβρίου 2017,http://www.documentonews.gr/article/alexhs-tsipras-paixnidia-apostatheropoihshs-den-tha-perasoyn-apokleistikh-dhlwsh-parembash-sto-documento-ektaktws-to-sabbato-mazi-me-to-docville-kai-to-hotdoc-history

[3] Έφοδος αντιεξουσιαστών με αμπούλες βρώμας στο ΠΑΜΑΚ, 4 Απριλίου 2017, http://www.skai.gr/news/greece/article/343143/efodos-adiexousiaston-me-aboules-vromas-sto-pamak/

[4] Ένταση στο ΠΑΜΑΚ μεταξύ φοιτητών και ΜΑΤ – Μπλόκο στον πρύτανη, 4 Απριλίου 2017,http://www.skai.gr/news/greece/article/343252/edasi-sto-pamak-metaxu-foititon-astunomias-bloko-ston-prutani-vid/
[5] Η Πρυτανεία του Παν. Μακεδονίας για την κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου, 5 Απριλίου 2017, https://www.esos.gr/arthra/49874/i-prytaneia-toy-pan-makedonias-gia-tin-katahrisi-toy-panepistimiakoy-asyloy

[6]  Καταδρομική επιχείρηση κουκουλοφόρων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 14 Δεκεμβρίου 2017, http://www.kathimerini.gr/939256/article/epikairothta/ellada/katadromikh-epixeirhsh-koykoyloforwn-sto-panepisthmio-makedonias

[7] Εισβολή κουκουλοφόρων στο ΠΑΜΑΚ -Τα έκαναν γυαλιά καρφιά, 14 Δεκεμβρίου 2017,
http://www.iefimerida.gr/news/382885/eisvoli-koykoyloforon-sto-pamak-ta-ekanan-gyalia-karfia-eikones

[8] Χτύπησαν φοιτητές και έσπασαν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αντεξουσιαστές, 14 Δεκεμβρίου 2017,http://www.eleftherostypos.gr/ellada/154347-xtypisan-foitites-kai-espasan-to-panepistimio-makedonias-antexousist%CE%84s/

[9]  Σύγκλητος ΠΑΜΑΚ: Ζητούμε μέτρα αποκατάστασης του ασύλου των ιδεών και όχι των κουκουλοφόρων στα Πανεπιστήμια, 21 Δεκεμβρίου 2017, https://www.esos.gr/arthra/54720/sygklitos-pamak-zitoyme-metra-apokatastasis-toy-asyloy-ton-ideon-kai-ohi-ton

[10] H Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτηση του πρύτανη του ΠΑ.ΜΑΚ, 5 Απριλίου 2017,
http://www.iefimerida.gr/news/329483/h-neolaia-syriza-zita-tin-paraitisi-toy-prytani-toy-pamak

[11] Απίστευτη αντιπαράθεση Υπουργείου Παιδείας – ΠΑΜΑΚ : Μην καλείτε την αστυνομία, μην γράφετε αρλούμπες, 8 Νοεμβρίου 2017, http://www.protothema.gr/greece/article/729432/up-paideias-se-prutani-tou-pamak-min-kaleite-tin-astunomia-min-grafete-arloubes/

[12] Υπουργός: Ο Πρύτανης αντί να δυσφημεί συστηματικά τα δημόσια Πανεπιστήμια, θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική…, 21 Δεκεμβρίου 2017, https://www.esos.gr/arthra/54720/sygklitos-pamak-zitoyme-metra-apokatastasis-toy-asyloy-ton-ideon-kai-ohi-ton

[13] Μια σοβαρή ήττα της Αριστεράς στα πανεπιστήμια, 20 Ιουλίου 2014,http://www.avgi.gr/article/10811/3402185/mia-sobare-etta-tes-aristeras-sta-panepistemia

 

Kremlin birds eye view-1.jpg

Moscow, Kremlin. Bird’s Eye View from the southwest

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: