Αρχική > πολιτική > Οι πολιτικοί, είναι κανονικοί άνθρωποι;

Οι πολιτικοί, είναι κανονικοί άνθρωποι;

thunderstruck9: “Abel Auer (German, b. 1974), Kalte Felder [Cold Fields], 2011. Oil and acrylic on canvas, 140 x 130 cm. ”

Abel Auer (German, b. 1974), Kalte Felder [Cold Fields], 2011

Του ΠΕΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σεπτέμβριος 25, 2017

Κάθε φορά που γράφω ένα σημείωμα το ερέθισμα μου προέρχεται κυρίως από ένα γεγονός, από μία συναισθηματική κατάσταση, από μια συζήτηση.

Αφορμή για την σημείωση αυτή ήταν μια αναφορά στα social media ενός πολιτικού προσώπου πρώτης γραμμής, που αφορούσε μια καθημερινή συνήθεια ημών των θνητών… και το πόσο περίεργο ή πρωτόγνωρο φάνηκε στους πολίτες, να το κάνει και αυτός. Πόσο περίεργο δηλαδή φαντάζει στους πολίτες να βλέπουν ένα πολιτικό να έχει την ίδια καθημερινότητα με εμάς. Και αυτό όχι γιατί είναι υποτιμητικό, αλλά επειδή η πλειοψηφία αυτών ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν, μακριά από την καθημερινότητα του απλού κόσμου. Φαντάζει περίεργο να δουν έναν πολιτικό να περπατά στον δρόμο, να ψωνίζει, να κατεβάζει τα σκουπίδια, να χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ.

Ας αποκωδικοποιήσω όμως την σκέψη μου. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες τέτοιων πολιτικών. Τρεις είναι οι βασικές.

Η μια είναι από τα λεγόμενα αστικά κόμματα, η δεύτερη είναι η κατηγορία από το 80 και εντεύθεν (Πασοκ) και η Τρίτη είναι οι προερχόμενοι απ την «Αριστερά», τα εισαγωγικά δεν είναι τυχαία… Οι παραπάνω κατηγορίες , έχουν διαφορές μα και ομοιότητες..

Οι μεν προερχόμενοι από τα αστικά κόμματα, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών και ένας αριθμός έχει κληρονομήσει την καρέκλα. Κυρίως δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί… ένας εξ αυτών προαλείφεται μάλιστα και για πρωθυπουργός. Με καμία μα καμία δυνατότητα απλά έχει το όνομα μια οικογένειας με «βαθιές» ρίζες…

Η δεύτερη κατηγορία διαμορφώθηκε την δεκαετία του 80 και μετά, με την Πασοκική περίοδο, που εκεί σταδιακά φτιάχτηκε μια νέα κάστα που προερχόταν από αγωγιάτες, αγρότες και εν γένει λαϊκά στρώματα. Που όμως σιγά σιγά ενσωματώθηκαν, δικτυώθηκαν σε κυκλώματα, συμφέροντα και έφτιαξαν νέα τζάκια. Σταδιακά ξεκόπηκαν απ την πραγματικότητα και έφτιαξαν έναν δικό τους κόσμο. Παραδείγματα πολλά με χλιδές, μπουζούκια, γάμους, μίζες, διαφθορά κλπ. Είναι η εποχή που οι λέξεις έχασαν το νόημα τους.. (σοσιαλισμός, ο λαός στην εξουσία, κλπ).

Η Τρίτη είναι το φαινόμενο των τελευταίων 2,5 ετών με την μεγάλη ανατροπή και την προσδοκία για μια άλλη πορεία του τόπου, που όμως κράτησε λίγες μέρες. Μην παρασυρθώ όμως διότι άλλο είναι το κυρίως πιάτο. Αυτή λοιπόν η κατηγορία που δημιουργήθηκε είναι μια ρώσικη σαλάτα. Έχει πολλά υλικά αναμεμειγμένα. Αριστερούς με πορεία αγώνων, νεόφερτους αριστερούς και φυσικά κι εκείνους που ήρθαν απ’ τη «μεγάλη του ΠΑΣΟΚ σχολή». Με ένα κοινό στοιχείο. Την αγάπη στην καρέκλα και την εξουσία. Πολλοί εξ αυτών και πριν την ανάληψη εξουσίας είχαν μια σχέση με αυτήν, δεν έχω χώρο να αναφερθώ, διότι μπορώ να πω για έναν προς ένα.

Η εξουσία όποιας μορφής, μα κυρίως η πολιτική έχει τα ίδια χαρακτηρίστηκα που απέδωσε στην μπάλα ο προπονητής Ιβιτσα Οσιμ… Είναι πλανεύτρα, είναι μεθυστική…. πολύ εύκολα αν το έχει και η κούτρα σου σε πάει στα βράχια…

Είναι πολύ απλό, όταν δεν έχεις επαφή με την καθημερινότητα του πολίτη και ζεις σε έναν κλειστό δικό σου χώρο, τότε δεν μπορείς να καταλάβεις τον πόνο του άλλου.

Όταν εγώ κάνω μια ώρα να πάω στην δουλειά μου λόγω κίνησης κι εσύ περνάς όλα τα φανάρια χωρίς να σταματάς, δεν βλέπεις κίνηση.

Όταν «περισσεύει» πολύς μήνας μετά το τέλος του μισθού μου κι εσύ την βγάζεις μπέικα με τον παχυλό μισθό σου, δεν με νιώθεις.

Όταν εγώ περιμένω στην ουρά να με δει ο γιατρός κι εσύ πας σε χλιδάτα νοσοκομεία, δεν ξέρεις τι πόνο τραβάω εγώ.

Όταν έχουν γύρω τους παρατρεχάμενους, αυλοκόλακες, γλείφτες, νομίζουν πως αυτή είναι η πραγματικότητα.. Όταν εν τέλει δεν βιώνεις με τον ίδιο τρόπο την καθημερινότητα του κάθε πολίτη τότε είσαι μακριά νυχτωμένος. Η μόνη επαφή τους , είναι την προεκλογική περίοδο με την γραφική εικόνα , να περνούν από λαϊκές, καφενεία και να γίνονται «ένα με τον λαό»… τρομάρα τους.
Είναι όλοι ίδιοι; Όχι έχουν διαφορές, κυρίως αισθητικής. Όμως σε μεγάλο βαθμό κινούνται στην ίδια ρώτα σε μεγάλο ποσοστό. Για να κρατηθούν στην εξουσία στρογγυλεύουν τις γωνίες και κάνουν συμβιβασμούς. Το ψέμα είναι η δεύτερη φύση τους και το βιώνουν σαν να είναι αλήθεια.

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν;

Όχι πολλά πράγματα. Όσο δεν υπάρχουν διαδικασίες ανάκλησης, όσο δεν υπάρχουν θητείες (δυο), όσο δεν υπάρχουν αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όσο δεν κόβονται τα προνομία (μισθοί, φρουροί, αυτοκίνητα, δεκάδες γραμματείς και φαρισαίο,ι μετακλητοί κλπ).

Μα πάνω απ όλα, όσο θα υπάρχουν πολίτες που ανέχονται αυτές τις πολιτικές και κατ’ επέκταση αυτούς τους πολιτικούς. Εμείς θα είμαστε τα αρνιά και αυτοί οι λύκοι που θα μας τρωνε.. και θα λέμε και ευχαριστώ.

Διότι δεν είμαστε πολίτες αλλά πελάτες…

http://www.presspublica.gr/politiki-ine-kanoniki-anthropi/

 

The Columbia Jay, Corvus bullockii, Adult (plate 96) from Birds of America by John James Audubon

The Columbia Jay, Corvus bullockii, Adult (plate 96) from Birds of America by John James Audubon

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: