Αρχική > εκπαίδευση > Τα 5 κοινά σημεία των Επιστημονικών Ενώσεων Φυσικών Επιστημών για το εκπαιδευτικό σύστημα

Τα 5 κοινά σημεία των Επιστημονικών Ενώσεων Φυσικών Επιστημών για το εκπαιδευτικό σύστημα

Behind every stack of book there is a flood of knowledge.

Behind every stack of book there is a flood of knowledge

 

 

08/09/2017

 

 

Σε πέντε κοινά σημεία κατέληξαν  οι Επιστημονικές  Ενώσεις των Φυσικών Επιστημών (η Ελληνική Γεωλογική εταιρεία -Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), και η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων), σχετικά με τις εξελίξεις  και το σχέδιο  «Γαβρόγλου» για τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα Εκπαίδευσης, μετά από πολύωρη και εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση στα γραφεία της ΕΕΧ.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα εξής σημεία:

1.    Η αντικατάσταση ενός Εκπαιδευτικού συστήματος θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης και της αποτίμησης της αποτελεσματικότητας του προηγούμενου και όχι αυτοσκοπός.

2.    Οι Επιστημονικές Ενώσεις διαθέτουν την τεχνογνωσία, την επιστημονική εγκυρότητα και την βούληση να συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και ελκυστικού σχολείου που θα απαντά στις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας και του διεθνούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.  Παρότι έχουμε ανταποκριθεί με αμεσότητα στις προσκλήσεις της πολιτείας στην ΕΜΥ και έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένες με επιστημονικά στοιχεία απόψεις, δεν έχουν ληφθεί υπόψη, καθιστώντας την παρουσία μας προσχηματική.

3.    Παρά την παρότρυνση της UNESCO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της διδασκαλίας των θετικών επιστημών, οι Θετικές Επιστήμες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα γνωρίζουν πρωτόγνωρη υποβάθμιση και συρρίκνωση με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης και του επιστημονικού συλλογισμού που διασφαλίζουν την κριτική ικανότητα και επομένως και την κοινωνική ετοιμότητα.

4.    Έχει παρατηρηθεί υποβάθμιση και κατακερματισμός του γνωστικού αντικειμένου των Θετικών Επιστημών με αυθαίρετες και αντιεπιστημονικές περικοπές της ύλης, οι οποίες δεν ευνοούν την κριτική μάθηση και οδηγούν σε στείρα αποστήθιση, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου, διότι χάνεται η συνέχεια, η συνοχή και ορθολογικός συλλογισμός.

5.    Εκτιμούμε ότι η ανισότιμη αντιμετώπιση συναφών γνωστικών αντικειμένων μεταξύ των Θετικών Επιστημών που υπάρχει στο προτεινόμενο  σχέδιο, οδηγεί στην πεποίθηση ότι οι Επιστήμες είναι 1ης και 2ης κατηγορίας και έχουν διαφορετική αξία.

6.    Βαρύνουσας σημασίας ατόπημα αποτελεί κατά την εκτίμηση μας  ότι οι υποψήφιοι φοιτητές των Παιδαγωγικών σχολών εισάγονται χωρίς να έχουν διδαχθεί και εξεταστεί Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες, παρότι θα κληθούν να τα διδάξουν.

Η πρόθεση των Επιστημονικών Ενώσεων, όπως τονίζουν σε κοινό ανακοινωθέν,  είναι να αποκαταστήσουν ένα σταθερό δίαυλο επικοινωνίας μέσω του οποίου θα συμβάλλουν  στη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής  με στόχο ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Στο πλαίσιο αυτής  της σύγκλισης οι Επιστημονικές Ενώσεις ζητούν  από κοινού  συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να επικοινωνήσουμε τις κοινές μας θέσεις και απόψεις προς όφελος των μαθητών και της χώρας.

https://www.esos.gr/arthra/52640/ta-5-koina-simeia-ton-epistimonikon-enoseon-fysikon-epistimon-gia-ekpaideytiko-systima

 

'Books and Candlelight' by Michi Termo.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: