Αρχική > βιβλία > Τα «απαγορευμένα» βιβλία

Τα «απαγορευμένα» βιβλία

Αποτέλεσμα εικόνας για διαβασμα βιβλιων

Υπάρχουν ορισμένα βιβλία, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με οργή από τις συντηρητικές μερίδες μιας κοινωνίας, επειδή «προσέβαλαν» τα ήθη, τις αξίες, το πολιτικό και κοινωνικό status quo, επειδή προκάλεσαν την ηθική. Αλλες πάλι φορές γιατί απλά οι συγγραφείς τους τόλμησαν να γράψουν όσα η κοινωνία δεν μπορούσε καν να φανταστεί ή δεν ήθελε να φανταστεί.

Αυτή είναι μια λίστα με τα πιο γνωστά βιβλία που απαγορεύτηκαν σε διάφορα σημεία του κόσμου, επειδή διατάρασσαν το status quo της εκάστοτε χώρας.

1. Η Βίβλος

800px-gutenberg-bible-lenox-copy-new-york-public-library-2009-jpg

Στην Κεντρική Ασία, η έκδοση, η εισαγωγή και η διακίνηση του θρησκευτικού αυτού βιβλίου απαγορεύτηκαν ώστε να αποτραπεί ο «εξτρεμισμός». Στη Μαλαισία, κάθε Βίβλος στη γλώσσα μαλάι είχε απαγορευτεί εκτός των ορίων της εκκλησίας, ώστε να προστατεύσει την «εθνική ασφάλεια». Στη Βόρεια Κορέα η κατοχή της Βίβλου ήταν παράνομη επειδή, για να μην τα πολυλογούμε, τα περισσότερα πράγματα εκεί είναι απαγορευμένα. Οι κυβερνήσεις συχνά ελέγχουν και περιορίζουν τις κοινότητες των πιστών υπό τον φόβο πως θα απειλήσουν την κυριαρχία τους. Κόβουν, λοιπόν, την πρόσβαση στην Αγία Γραφή και απαγορεύουν τον προσηλυτισμό, ενώ παράλληλα προσποιούνται πως υπερασπίζονται την ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων στα συντάγματά τους.

2. Μαντάμ Μποβαρύ Gustave Flaubert

%ce%bc%ce%b1%ce%b2

Όταν το 1856 η Madame Bovary άρχισε να εκδίδεται σε συνέχειες στο λογοτεχνικό περιοδικό “La Revue de Paris”, ο απόηχος που προκλήθηκε ήταν έντονος. Οι δημόσιοι κατήγοροι επιστρατεύοντας ως επιχειρήματα τη διαφθορά των νέων και τη βωμολοχία, οδήγησαν τον Flaubert σε δίκη. Η νεωτεριστική γραφή και η ουδέτερη στάση του συγγραφέα, που δεν καταδικάζει, αλλά λειτουργεί ως εξωτερικός παρατηρητής, εξοργίζει τους συντηρητικούς κύκλους, ωστόσο ο Flaubert κερδίζει πανηγυρικά και οι πωλήσεις του βιβλίου του εκτοξεύονται. Η Madame Bovary ενέπνευσε άλλα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που κατηγορήθηκαν εξίσου, όπως ο Τροπικός του Καρκίνου και ο εραστής της Λάιδης Τσάτερλυ.

3. Ο Κώδικας Da Vinci Dan Brown

kodikas_da_vinci

Ο Λίβανος απαγόρευσε το μπεστ σέλερ του Νταν Μπράουν το 2004, όχι λόγω έλλειψης λογοτεχνικής αξίας,αλλά επειδή οι ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας είχαν πρόβλημα με τον πλασματικό ισχυρισμό ότι (spoiler alert) ο Ιησούς παντρεύτηκε την Μαρία τη Μαγδαληνή και απέκτησε παιδί μαζί της. «Είναι δύσκολο για εμάς να δεχτούμε αυτά τα πράγματα, ακόμα κι αν υποτίθεται πως είναι μυθοπλασία», είχε πει ο τότε πρόεδρος του Καθολικού Κέντρου Πληροφοριών του Λιβάνου, πάτερ Abdou Abu Kasm, στο BBC, μετά την απόσυρση του βιβλίου από τις προθήκες των βιβλιοπωλείων. «Ο Χριστιανισμός δεν έχει να κάνει με τη συγχώρεση στο σημείο προσβολής του ίδιους του Ιησού Χριστού». Το MARCH, ένα λιβανέζικο κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων, έχει φτιάξει μια λίστα με τα βιβλία που απαγορεύτηκαν στο Λίβανο για παρόμοιους λόγους, όπως το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» και η «Εκλογή της Σόφι».

4. Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ  D.H.Lawrence

42355684

Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι του D.H.Lawrence, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων με τις τολμηρές ερωτικές περιγραφές και απαγορεύτηκε σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία. Στο τελευταίο μυθιστόρημα του, ο D.H.Lawrence περιγράφει τις ερωτικές περιπέτειες της Connie Chatterley, η οποία όντας ανικανοποίητη από τον γάμο της με τον παράλυτο βετεράνο πολέμου, Clifford Chatterley, καταφεύγει στην ερωτική συντροφιά ενός άλλου άντρα. Η απαγόρευση του βιβλίου άρθηκε σε Αμερική και Βρετανία, το 1959 και 1960 αντίστοιχα.

5. Ο Ηγεμόνας  Niccolo Machiavelli

book7

«Ο Ηγεμόνας» του Niccolo Machiavelli, αποτελεί ένα από τα πλέον επαναστατικά του έργα, καθώς αρνείται ότι μέχρι τότε θεωρείτο δεδομένο για την πολιτική. Αρνείται την παραδοσιακή πολιτική και στρέφεται στο άτομο, ακόμη κι αν η προσέγγιση είναι αρκετά κυνική. Ο Πάπας απαγόρευσε το έργο του καθώς συγκρούονταν με τις χριστιανικές πεποιθήσεις ενώ γα αιώνες το έργο του αντιμετωπίστηκε αρνητικά. Σταδιακά όμως ο Μακιαβέλι κέρδισε την αναγνώριση της δημιουργίας μιας καθαρής πολιτικής σκέψης, σε μια περίοδο που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει να σκεφτεί. Η κυνικότητα του έργου του θα δημιουργήσει και τον όρο «Μακιαβελισμός».

6. Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ

Η πιο άμεση μαρτυρία για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταδικάστηκε από το %ce%bf%cf%85ναζιστικό καθεστώς, ενώ το 1929 πολλά αντίτυπα κάηκαν δημόσια λόγω του αντιπολεμικού και αντιηρωικού χαρακτήρα του έργου. Ο Ρεμάρκ, ζώντας ο ίδιος τη ζωή των χαρακωμάτων, μεταφέρει με ρεαλιστική ματιά τις εμπειρίες του, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει τίποτα μεγαλειώδες στον πόλεμο, παρά μόνο η αγωνία του θανάτου.  Το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και το 1930 μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη, κατακτώντας το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

7. Η Πάπισσα Ιωάννα Εμμανουήλ Ροΐδης

paepstin2

Στην Ελλάδα όσα κείμενα λογοκρίθηκαν ή καταδικάστηκαν σχετίζονται κυρίως με την αναφορά σε θέματα θρησκευτικού περιεχομένου, που προκάλεσαν την αντίδραση των ιερατικών και συντηρητικών κύκλων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Πάπισσας, που, με τον τίτλο «μεσαιωνική μελέτη» περιγράφει τις περιπέτειες της νεαρής Ιωάννας, η οποία μεταμφιέζεται σε καθολικό μοναχό. Η ηρωίδα, σταδιακά παίρνει το αξίωμα του Πάπα το οποίο διατηρεί μέχρι το θάνατο της, που οφείλεται στην αποβολή του παιδιού της κατά τη διάρκεια λιτανείας.  Το περιεχόμενο του έργου, καθώς και η έμμεσες αναφορές του Ροΐδη στα σκάνδαλα του εκκλησιαστικού κόσμου, συντάραξαν την Ιερά Σύνοδο, η οποία αφόρισε το βιβλίο ως «φθοροποιό σύγγραμμα»

8. Ο τελευταίος πειρασμός Νίκος Καζαντζάκης

Ίσως κανένα άλλο ελληνικό βιβλίο δεν έκανε τόσες πωλήσεις στο εξωτερικό, όσο peirasmos-1τα έργα του Καζαντζάκη. Ο ίδιος ο συγγραφέας, βέβαιος για τις επερχόμενες αντιδράσεις, προτίμησε να εκδώσει το κείμενο του αρχικά στις Σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία, όπου και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Πριν καν το κείμενο εκδοθεί στην Ελλάδα, οι διώκτες του μη έχοντας γνώση του καζαντζακικοὐ σύμπαντος και του τρόπου γραφής του, εκδήλωσαν ακραίες αντιδράσεις. Ο Καζαντζάκης αναθεματίστηκε και το κείμενο εντάχθηκε στον Κώδικα Απαγορευμένων Βιβλίων του Βατικανού. Έντονες αντιδράσεις προέκυψαν και κατά την προβολή της ομώνυμης ταινίας του Μάρτιν Σκορσέζε. Παρ’ όλα αυτά, η σύλληψη του Καζαντζάκη να παρουσιάσει τον Χριστό και το θείο δράμα με απόλυτα ανθρώπινο τρόπο, θεωρείται άκρως πρωτοποριακή και διόλου βλάσφημη.

9. «1984»  George Orwell

1984-orwell-web

Το «1984», του George Orwell, μια νουβέλα στην οποία περιγράφεται μια χώρα που βρίσκεται κάτω από ένα απολυταρχικό καθεστώς, το οποίο ελέγχει όλους τους ανθρώπους. Η χώρα βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο με δύο άλλες υπερδυνάμεις, ενώ χαρακτηριστική είναι η αναφορά στον «Μεγάλο Αδελφό», τον ανύπαρκτο πολιτικό ηγέτη που παρακολουθεί τα πάντα. Το βιβλίο γράφτηκε το 1948, με σαφείς παραπομπές στην τότε εποχή. Το αριστούργημα του Orwell απαγορεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση το 1950, αλλά και στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων στη Κούβα.

10.Λολίτα  Vladimir Nabokov

Το «Λολίτα» του Vladimir Nabokov, όταν εκδόθηκε το 1955 προκάλεσε μία έκρηξη c5058fb0858fff311706546ec9bf2dacαντιδράσεων σε όλο το κόσμο και απαγορεύτηκε, προσωρινά, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Νότια Αφρική κ.α. Οι πρώτες αντιδράσεις για το περιεχόμενο της Λολίτας (το αγγλικό πρωτότυπό της κυκλοφόρησε στο Παρίσι, το 1955, λόγω άρνησης των αμερικανικών οίκων να την εκδώσουν), ήταν οξείες, αν και περιορισμένης έκτασης. Χρειάστηκε να εμφανιστεί το 1962 η κινηματογραφική εκδοχή της με την υπογραφή του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, για να μυθοποιηθούν η παράξενη σχέση του μεσήλικα άνδρα με τη δωδεκαετή κορασίδα, αλλά και οι λέξεις «Λολίτα» και «νυμφίδιο» (ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ διεκδίκησε και δικαστικά την πατρότητά τους) που αποτελούν έκτοτε συνώνυμα του πονηρού κοριτσόπουλου που αρέσκεται να κολάζει άνδρες, μεσόκοπους ή μη. Η παράδοξη ιστορία του Χάμπερτ Χάμπερτ με τον ανήλικο θηλυκό δαίμονα κινείται στα όρια του ερωτισμού.Ο εκδότης της Sunday Express δήλωσε ότι είναι το πιο απεχθές βιβλίο που έχει διαβάσει ποτέ.Το βιβλίο καθιέρωσε τον Nabokov ως ένα από τους πλέον πρωτότυπους συγγραφείς του 20ου αιώνα.

11. Η μεταμόρφωση Φραντς Κάφκα

71bf8217e40fed6b352f8d6a4ab3713f

Το μινιμαλιστικό κείμενο του Κάφκα περιγράφει την ξαφνική μεταμόρφωση ενός εμπορικού αντιπροσώπου σε μια ασήμαντη κατσαρίδα, η οποία παρακολουθεί με τρόμο τις αντιδράσεις του έντρομου περίγυρου.  Θεωρείται  από τα λίγα που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του συγγραφέα, καθώς ο Κάφκα εφάρμοζε την αυτολογοκρισία (υπολογίζεται πως ο ίδιος έχει καταστρέψει το 90% των γραπτών του). Η νουβέλα αυτή αποτελεί μια αλληγορία για την σχέση ζωής-τέχνης, αναδεικνύοντας έτσι  το υπαρξιακό άγχος και την αποσύνδεση σώματος-νου. Απαγορεύτηκε τόσο από το ναζιστικό όσο και από το σταλινικό καθεστώς ως «παρακμιακό και καταθλιπτικό», όπως και όλα τα έργα του Κάφκα.

12. Fahrenheit 451 Ray Bradbury

Το βιβλίο του Ray Bradbury, «Fahrenheit 451», αναφέρεται σε μία κοινωνία όπου fcb36e2669486bac5fdcf27e5b181107τα βιβλία είναι απαγορευμένα, με την μνήμη και τη γνώση να αποτελούν «έγκλημα». Σε αυτή τη κοινωνία δεν υπάρχουν πυροσβέστες, αλλά μόνο πυροδότες, άνθρωποι που μοναδικός σκοπός τους είναι να καίνε βιβλία για να διαφυλάσσουν τις ιερές αξίες της κοινωνίας. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1953. Ο συγγραφέας του βιβλίου και ο εκδότης Ίαν Μπαλαντάιν, πριν γίνει η έκδοση, ήθελαν να δημοσιεύσουν περικοπές του σε περιοδικά, για να το προβάλλουν. Μόνο που κανένας εκδότης περιοδικού δεν δεχόταν: στην Αμερική της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι τέτοιου είδους βιβλία μπορούσαν να χαρακτηριστούν επιλήψιμα. Βρέθηκε όμως στο Σικάγο ένας νέος εκδότης, ο Χιου Χέφνερ, που ετοιμαζόταν να βγάλει ένα καινούργιο περιοδικό το «Πλεϊμπόι», ο οποίος, δίνοντάς τους 450 δολάρια, δημοσίευσε αποσπάσματα του βιβλίου στα πρώτα τεύχη.

13. Σατανικοί στίχοι Σαλμάν Ρούσντι

9789602747421_hd

Τον Σεπτέμβριο του 1988 ο βραβευμένος με βραβείο Booker, συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι κυκλοφόρησε το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο του, με τίτλο «Σατανικοί Στίχοι». Το περιεχόμενο ακολουθεί μεταξύ πραγματικού και φαντασιακού τον Gibreel Farishta και τον Saladin Chamcha. Έναν αστέρα του Μπόλιγουντ και έναν Ινδό που μένει στην Αγγλία, έχοντας κόψει κάθε επαφή με την πατρίδα του, αντίστοιχα. Οι δυο τους βρίσκονται σε ένα αεροπλάνο που ανατινάσσεται ύστερα από αεροπειρατεία. Ως δια μαγείας, οι δύο πρωταγωνιστές επιζούν της έκρηξης, μόνο που τώρα ο ένας είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και ο άλλος είναι ο Εωσφόρος. Στο βιβλίο κάνει την εμφάνισή του και ο Μωάμεθ, μόνο που πρόκειται για έναν άνθρωπο με αδυναμίες και πολλές αμαρτίες. Ο Ρούσντι σχολιάζει το Κοράνι και μεταποιεί στίχους από το ιερό βιβλίο του Ισλάμ. Αν και επρόκειτο για ένα βιβλίο – προϊόν μυθοπλασίας, χιλιάδες μουσουλμάνοι ξεσηκώθηκαν εναντίον του ευφάνταστου συγγραφέα. Ο μαγικός ρεαλισμός μάλλον δεν… άρεσε στο μουσουλμανικό κόσμο, ο ηγέτης του οποίου δεν άργησε να εκδώσει διάταγμα, ζητώντας τη θανάτωση του συγγραφέα. Έτσι, ξεκίνησε ένα αιματηρό ανθρωποκυνηγητό με θύματα εκδότες και μεταφραστές που είχαν καταπιαστεί με το κείμενο. Ο πολυβραβευμένος Ρούσντι παρά τη διεθνή αναγνώριση, αναγκάστηκε να περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του κρυμμένος.

14. Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

57787b1fdd4e00eb215ee9e1c210e872

Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα  είναι ένα μυθιστόρημα, γραμμένο από τον Ρώσο συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Η πρώτη λογοκριμένη έκδοσή του έγινε το 1966-1967 και η πλήρης έκδοσή του το 1973. Είναι μία φανταστική ιστορία, στην οποία, με λίγα λόγια, ο Διάβολος με κάποιους ακολούθους του επισκέπτεται τη Μόσχα, προκαλώντας χάος και προβλήματα στις ζωές διαφόρων ανθρώπων. Το μυθιστόρημα χαρακτηρίζεται από Μαύρο Χιούμορ, και μπορεί να διαβαστεί σε πολλά επίπεδα: σαν μία κωμική ιστορία, σαν μία ιστορία γεμάτη φιλοσοφικά μηνύματα, ή σαν μία σάτιρα της Σοβιετικής κοινωνίας.Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα επηρέασε βαθύτατα τη σατιρική και μη πεζογραφία της μετασταλινικής περιόδου, όμως κανένα άλλο συγγενές ρωσικό μυθιστόρημα που θέλησε να διακωμωδήσει το σύστημα δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του.

15. Άνθρωποι και ποντίκια Τζον Στάιμπεκ

Το βιβλίο αυτό θεωρήθηκε άσεμνο και παραπλανητικό και απαγορεύτηκε η 100187κυκλοφορία του στα δημόσια σχολεία και τις βιβλιοθήκες της επαρχίας του Κερν από τον Αύγουστο του 1939 ως τον Ιανουάριο του 1941. Στην Αμερική του μεσοπολέμου, του μεγάλου κραχ, ο γιγαντόσωμος κι απλοϊκός Λένι και ο μικρόσωμος κι έξυπνος Τζορτζ γυρνούν από τόπο σε τόπο, πλάνητες, αναζητώντας δουλειά. Ο Λένι δεν μπορεί να ξεχωρίσει το σωστό απ’ το λάθος και του αρέσει ν’ αγγίζει τα απαλά πράγματα – τη γούνα ενός ζώου, τα μαλλιά μιας κοπέλας. Οι δυο αταίριαστοι αλλά αχώριστοι φίλοι πιάνουν δουλειά σ’ ένα αγρόκτημα, και εκεί, με αφορμή την όμορφη γυναίκα του μοχθηρού Κέρλι, που είναι ο γιος του αφεντικού, μια τραγωδία ξετυλίγεται. Εκεί θ’ αντιμετωπίσουν τη βρωμιά και τον ίδιο ανθρώπινο φόβο. Πλάθουν όλοι τους όνειρα. Ζητούν την απελευθέρωση τους. Αιώνια χαμένη πάλη. Αποζητούν το φευγιό, αιώνια ποντίκια που θέλουν να ζήσουν στις ανήλιες τρύπες τους.

Εκτός, όμως, από τον θρησκευτικό ζήλο στην απαγόρευση βιβλίων, εξωφρενικές δικαιολογίες για να αποσύρουν βιβλία από την κυκλοφορία βρήκαν και πολλές πολιτείες και κράτη κατά τον 20ο αιώνα. Οι πιο χαρακτηριστικές από αυτές;

– Οι «Χίλιες και μία νύχτες» προκάλεσαν κύμα βιασμών στο Κάιρο, γι’ αυτό και απαγορεύτηκαν στην Αίγυπτο.

– Ο Ταρζάν ζούσε με την Τζέιν «μέσα στην αμαρτία». Γι’ αυτό, η ιστορία του Edgar Rice Burroughs γνώρισε λογοκρισία.

– Στο γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας των αδερφών Γκριμ, αναφέρεται ότι το κοριτσάκι πηγαίνει στην γιαγιά του με ένα καλάθι που περιέχει κρασί. Φυσικά, αυτό θεωρήθηκε πως σπρώχνει τα ανήλικα παιδιά στο αλκοόλ.

«Ο ένας λαγός είναι άσπρος και ο άλλος μαύρος, κάτι που προβάλλει την επιμιξία». Ο λόγος για το εικονογραφημένο παιδικό μυθιστόρημα «Ο Γάμος του λαγού» του Garth Williams.

Όπως και να έχει, πάντως, «κάθε βιβλίο που καίγεται, φωτίζει τον κόσμο», όπως είχε δηλώσει ο Αμερικανός λογοτέχνης του 19ου αιώνα Ralph Waldo Emerson. Συνήθως η λογοκρισία ενός βιβλίου έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο επιδραστικά βιβλία όλων των εποχών βρέθηκαν κάποια στιγμή στις απαγορευμένες λίστες.

https://wordpress64426.wordpress.com/2016/10/23/%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1/

Αποτέλεσμα εικόνας για διαβασμα βιβλιων

Αποτέλεσμα εικόνας για διαβασμα βιβλιων

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: