Αρχική > πολιτική > Γράμμα σε έναν φίλο Πασόκο

Γράμμα σε έναν φίλο Πασόκο

Πωλ Γκωγκέν, Allée des Alyscamps 1888

 

Πωλ Γκωγκέν, Allée des Alyscamps – 1888

Του Νίκου Τσούλια

Αγαπητέ φίλε…

      Ξέρω πολύ καλά πώς αισθάνεσαι. Βιώνεις ένα δράμα τα τελευταία χρόνια. Νιώθεις προδομένος από το κόμμα σου – το «κόμμα καμάρι» της μεταπολίτευσης -, γιατί δεν εκτίμησε καλά τις εξελίξεις και κυρίως γιατί δεν διαμόρφωσε ένα εθνικό σχέδιο, που θα καθοδηγούσε την Ελλάδα στους δύσκολους καιρούς της παγκοσμιοποίησης και της συμμετοχής μας στην ευρωζώνη, γιατί δεν καλλιέργησε μια κουλτούρα πολιτικού ορθολογισμού στους ευρείς παρακμιακούς τόπους του καταναλωτισμού και του άμετρου υπερδανεισμού πολιτών και οικογενειών, οργανώσεων και φορέων.

      Νιώθεις θυμωμένος, γιατί το κόμμα σου πήρε όλη την ιστορική ευθύνη της κρίσης που δεν του αναλογούσε και «βγήκε λάδι» η Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή – όπου η οικονομία της χώρας μας βυθίστηκε…- με την πολιτικάντικη κίνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην εκλογή του κ. Παυλόπουλου – του πιο αποτυχημένου υπουργού της Δεξιάς – ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Και νιώθεις πιο πολύ οργισμένος γιατί ο χειρισμός στην απαρχή της κρίσης δεν ήταν ο σωστός, δεν έγινε σε εθνικό πεδίο συνεννόησης, όπως έγινε σε άλλες χώρες που βρέθηκαν στην ίδια θέση με εμάς και ήδη τελείωσαν με την περιπέτεια.

      Και έτσι λεηλατήθηκε ο χώρος της κεντροαριστεράς από δεξιά και κυρίως από αριστερά. Αλλά γνωρίζεις πολύ καλά ότι οι φωτεινές περίοδοι της ιστορίας μας συνδέονται απόλυτα με ένα πολιτικό σκηνικό στο οποίο κυριαρχούσε το Κέντρο, η κεντροαριστερά, η σοσιαλδημοκρατία. Και γι’ αυτό βλέπεις πολύ καθαρά ότι το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο οικονομικό είναι και πολιτικό. Ξέρεις ότι όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει υπέρβαση της κρίσης ούτε από τον κυνικό νεοφιλελευθερισμό του Κ. Μητσοτάκη ούτε και από τον πρωτόγνωρο λαϊκισμό του Α. Τσίπρα αλλά και ότι το δράμα της πατρίδας μας θα συνεχιστεί.

      Νιώθεις ενοχή για τα σκάνδαλα και τις οικονομικές ατασθαλίες που έγιναν από το κυβερνητικό ΠΑ.ΣΟ.Κ., ακριβώς γιατί δεν είδες κανέναν να κάνει αυτοκριτική για τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς. Αλλά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι ο Άκης, ο Γιάννος, ο …. Τέτοιες περιπτώσεις θα βγαίνουν πάντα από κάθε σύστημα εξουσίας. ΠΑ.ΣΟ.Κ. είσαι εσύ, ο δίπλα σου, ο…, ολόκληρο το κοινωνικό κίνημα που αναπτύχθηκε για μεγάλο διάστημα στη σύγχρονη ιστορία μας και που  έδωσε την πιο φωτεινή περίοδο της μεταπολεμικής Ελλάδας – και καμιά σημερινή κρίση δεν μπορεί να τα αναιρέσει.

      Ξέρεις όμως πολύ καλά ότι όσοι έμειναν στο ρημαγμένο κοινωνικό σώμα του κόμματός σου είναι ίσως και πιο γνήσιοι και πιο αυθεντικοί. Δεν το βαλαν στα πόδια και δεν χώθηκαν αλλού θεωρώντας ότι έτσι όχι μόνο αποενοχοποιούνται αλλά και ότι θα γίνουν οι καλύτεροι ηθικολόγοι και αποτιμητές της επόμενης ημέρας, της ημέρας του κραταιού λαϊκισμού. Δεν έγιναν πολιτικοί γενίτσαροι για να ρημάξουν εκεί που μέχρι πρόσφατα γεύονταν ξανά και ξανά το μέλι της εξουσίας ή ό,τι έτρεχε έξω απ’ αυτό.

Αγαπητέ φίλε…

      Νιώθεις ντροπή, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια της μεταπολίτευσης ένιωθες υπερηφάνεια που ήσουνα πασόκος και θυμάσαι ακόμα εκεί στα χρόνια της πρώτης περιόδου της δεκαετίας του 1980 πόσοι και πόσοι δεν έκαναν τον πασόκο – χωρίς να είναι… – είτε για να μπορούν να γεύονται την πολιτική αλλαγή είτε για να επωφεληθούν μαζί με τα νέα κοινωνικά στρώματα που θα έλθουν στην επιφάνεια της νέας πραγματικότητας είτε για να γευτούν το μέλι από το βάζο της εξουσίας. Και τότε το να είσαι πασόκος – όσο πιο παλιός τόσο και πιο καλά και πιο τιμητικά – ήταν τίτλος τιμής, ενώ τώρα ο πασόκος έγινε είδος προς εξαφάνιση και είναι τίτλος ντροπής.

      Βιώνεις αντιστροφή των αξιών και του ορθολογισμού, γιατί η αγανάκτηση κατά του κόμματός σου τροφοδότησε την πηγή του μαύρου σκοταδιού του φασισμού και του ναζισμού και παράλληλα έναν πρωτόγνωρης έκτασης και έντασης αριστερό λαϊκισμό! Φούντωσαν τα άκρα του πολιτικού φάσματος της χώρας μας για να «τρίξουν τα δόντια τους» στις αγορές, στον καπιταλισμό, στο κεφάλαιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε κάθε πηγή κακού. Αλλά ήδη καταδείχτηκε η απάτη. Η αριστεροακροδεξιά συμμαχία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. είναι μια τυχάρπαστη συμμαχία για τη νομή της εξουσίας και μόνο.

      Μην προσπαθείς να βρεις στοιχεία ιδεολογικής προσέγγισης για να ερμηνεύσεις τη πρωτόγνωρη για τα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα σύμπραξη Τσίπρα – Καμμένου. Βρήκαν την ευκαιρία οι χαμένοι του πολιτικού χάρτη για να εξαπατήσουν τα λαό. Και τα κατάφεραν, γιατί ο λαός θέλει, αφού βρει πρώτα κάποιον ένοχο που να φταίει για ό,τι συνέβη, αφού αποκαλύψει το δράκο του παραμυθιού, να υπάρχει και ένα καλό τέλος, ένα «ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα» – μόνο που αντί να γίνει ο βάτραχος πρίγκιπας έγινε το αντίθετο και το καλό τέλος ήταν ένας εφιάλτης, γιατί «ζήσανε αυτοί καλά και εμείς ακόμα χειρότερα».

      Βλέπεις το αδιέξοδο, γιατί μετά την ερήμωση της χώρας από το λαϊκισμό δεν βλέπεις να επικρατεί ο ορθολογισμός και η κριτική σκέψη, η αυτοκριτική και η αυτογνωσία. Εσύ όμως θα παραμένεις σταθερός στις πραγματικές δημοκρατικές αξίες και στην άποψή σου περί εθνικής συνεννόησης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, γιατί είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στα ξέφωτα. Φίλε μου θα δικαιωθείς, γιατί η ιστορία πάντα έρχεται ως ο μέγας αποτιμητής όπως το πέταγμα της κουκουβάγιας του πουλιού της Αθηνάς, της θεάς της σοφίας έρχεται με το τέλος της ημέρας για την αποτίμησή της…

Αγαπητέ φίλε,

      Ξέρω καλά πώς αισθάνεσαι, γιατί το γράμμα μου είναι ούτως ή άλλως ένα «γράμμα στον εαυτό μου»…

γεροφιλόσοφος - Godfried Schalcken

Γεροφιλόσοφος – Godfried Schalcken

Κατηγορίες:πολιτική Ετικέτες: , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: