Αρχική > πολιτική > Αιτίες για την κρίση της χώρας μας

Αιτίες για την κρίση της χώρας μας

George Kordis digital byzantine art:

George Kordis digital byzantine art

Του Νίκου Τσούλια

      Έχει εθιστεί η σκέψη του ανθρώπου να λειτουργεί απλουστευτικά – όχι απλά – και να μην μπορεί να αναλύει μια κατάσταση, γιατί αναζητεί την πιο προσιτή θεώρηση, να βρίσκει μια και μόνο συγκριμένη αιτία για ένα άλφα αποτέλεσμα. Αναζητούμε δηλαδή τη γνωστή μας από το σχολείο συνάρτηση της μιας μεταβλητής: ψ = f(x)! Ίσως να ενυπάρχει και της παιδικής ηλικίας το καταπιεσμένο συναίσθημα της άρνησης σε οποιαδήποτε ερώτηση ενοχοποίησης εκ μέρους των μεγάλων της μορφής «ποιος έκανε τη ζημιά;» – και έτσι να έχει αποκτήσει στοιχεία νεύρωσης η απάντηση για ένα πρόσωπο, για μια αιτία!

      Αλλά αιτιότητα αυτής της μορφής απαντάται στη Φυσική, και σ’ αυτή μόνο όταν έχουμε απλά συστήματα, που προσεγγίζονται με μαθηματικούς νόμους και με συναρτήσεις λίγων μεταβλητών και υπάρχει αιτιοκρατία / ντετερμινισμός, ενώ στα πιο σύνθετα, όπως π.χ. στην κβαντομηχανική, έχουμε την πιθανοκρατία. Στις Κοινωνικές επιστήμες – ακόμα περισσότερο – τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα και η εδραίωση της Κοινωνιολογίας από τον Μαξ Βέμπερ έγινε με βάση αυτή την ιδιαιτερότητα. «Επειδή η πολιτική και η οικονομία, η θρησκεία και η τέχνη, η επιστήμη και η τεχνολογία, έχουν τους δικούς τους κανόνες και επηρεάζονται από άπειρη ποικιλία ελατηρίων δημιουργούν άπειρο αριθμό δυνατών κοινωνιολογικών κατηγοριών και εννοιών» (Μ. Κυπραίος (1965), Ο Max Weber και οι σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες, στο: Εποχές, τ. 21, σ. 54).

      Έτσι σήμερα στο μείζον ζήτημα της πρόκλησης της κρίσης, έχουμε διάφορες επιμέρους αναλύσεις αλλά ως λαός και ως κοινωνία συλλογικά έχουμε μια τόσο ρηχή προσέγγιση, η οποία τελικά δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Με αυτό τον τρόπο η πολιτική μας στάση και συμπεριφορά είναι πλήρως ανορθολογική και αυτό τεκμηριώνεται εύκολα από την αστάθεια του πολιτικού μας συστήματος και πιο πολύ του συστήματος διακυβέρνησης, γιατί πολύ απλά οι κοινωνικές και οι πολιτικές τάσεις δεν αντιστοιχούν στην ιστορική συγκυρία μας – είναι ευμετάβλητες, εύκολα χειραγωγήσιμες και ως εκ τούτου πλήρως ατελέσφορες. Έτσι, ένας ψηφοφόρος της κεντροαριστεράς μπορεί να ψήφισε μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την επόμενη στιγμή ή Ν.Δ. ή και Χρυσή Αυγή! Όπου εμφανιζόταν το πιο απλό παραμύθι και ο πιο δελεαστικός λαϊκισμός προς τα εκεί διαμορφωνόταν το λαϊκό ρεύμα!

      Η κρατούσα άποψη ότι η ευθύνη ανήκει σχεδόν αποκλειστικά στη διακυβέρνηση της κεντροαριστεράς όχι μόνο είναι λανθασμένη, αλλά εμπεριέχει και το σπόρο της αποτυχημένης εξ ορισμού επίλυσης τους εθνικού μας προβλήματος περί υπέρβασης της κρίσης. Γιατί, αν δεν μπορείς να κατανοήσεις πλήρως την πραγματικότητα, αν την αγνοείς μέσα από ρηχές και επιπόλαιες αναφορές, τότε αυτή πολύ απλά σε εκδικείται – όχι από κάποιο θυμό αλλά γιατί πολύ απλά δεν ξέρεις τι τη διαμορφώνει.

      Θεωρώ ότι η κεντροαριστερά έχει μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και κυρίως γιατί δεν διαμόρφωσε ένα εθνικό σχέδιο για την πορεία της Ελλάδας όταν βρεθήκαμε στο στενό πυρήνα της ευρωζώνης, στον οποίο δεν επικρατούσε πρωτίστως η αλληλεγγύη αλλά ο σκληρός ανταγωνισμός. Το ίδιο αφορά και τη συντηρητική παράταξη, αλλά η ευθύνη της είναι μικρότερης σημασίας, γιατί αυτή αφήνει τις δυνάμεις της αγοράς να έχουν τον πρώτο λόγο για το σχεδιασμό της πολιτικής.

      Η κρίση στη χώρα μας προκλήθηκε από πολλούς συντελεστές και, αν έστω και υποθετικά η ευθύνη ήταν μόνο ενός κόμματος, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά και πιο πολύ εύκολα. Αλλά η όλη υπόθεση είναι αρκετά πιο σύνθετη και έχει ήδη αρχίσει να ερμηνεύεται έτσι τώρα μετά από αρκετά χρόνια εύκολης και ρηχής προσέγγισης. Καμιά ανάλυση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η οικονομία βούλιαξε μόλις μέσα σε δύο μήνες της κεντροαριστερής διακυβέρνησης το 2009 και δεν έπαιξε ρόλο η συντηρητική διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009. Ποιος δεν έχει κατανοήσει σήμερα το γιατί έφυγε άρον άρον ο πρωθυπουργός της περιόδου 2004-2009 και ποιος δεν έχει διαβάσει πλέον τα non paper που έστελνε το 2006 η Ευρωπαϊκή Ένωση για την πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία;

      Οι αιτίες της κρίσης είναι πολλές, προερχόμενες και από το εθνικό πεδίο και από το αντίστοιχο διεθνές, και προφανώς όχι ισοδύναμες μεταξύ τους. Αναφέρω κάποιες απ’ αυτές, χωρίς όμως να έχω τη δυνατότητα σχετικής αξιολόγησής τους και ιεράρχησής τους. Θεωρώ ότι η όσο το δυνατόν καλύτερη ανάλυση είναι παράγοντας που βοηθάει στην υπέρβαση της κρίσης. Γιατί αν δεν κατανοούμε σε βάθος την πραγματικότητα, τότε πολύ απλά δεν μπορούμε να την επηρεάσουμε.

Εθνικό επίπεδο

· Έλλειψη εθνικής στρατηγικής εκ μέρους των κυβερνητικών κομμάτων για τη μετά την ένταξη της χώρας μας πορεία στην ευρωζώνη

· Εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών πολιτικών

· Εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις χωρίς ορθολογικά κριτήρια

· Φαινόμενα διαφθοράς από τα κόμματα εξουσίας και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος

· Αποπαραγωγικοποίηση της οικονομίας μας και κυρίως του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα παραγωγής

· Μεταφορά θέσεων εργασίας προς τις Βαλκανικές χώρες

· Εκτεταμένη παραοικονομία και φοροδιαφυγή

· Υπερδανεισμός και καταναλωτισμός

· Ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο

. Γενικευμένη υποκουλτούρα μας όσον αφορά το δημόσιο συμφέρον και τα κοινωνικά αγαθά. Κλπ κλπ

Διεθνές επίπεδο

· Επικράτηση των δυνάμεων της αγοράς στο παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο και στο διεθνές εμπόριο

· Επικράτηση του σκληρού οικονομικού ανταγωνισμού στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κριτήρια που ωφελούσαν και ωφελούν μονομερώς το Βορρά και πιο πολύ τη Γερμανία

· Έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης στις λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

· Αδυναμία διαμόρφωσης εθνικών οικονομικών πολιτικών λόγω της παγκοσμιοποίησης και του χωρίς όρους διεθνούς εμπορίου

· Ακραία τοκογλυφία στο δανεισμό των χωρών από τις περίφημες «αγορές». Κλπ κλπ

      Είναι προφανές ότι οι αιτίες αυτές, ομού και άλλες που δεν τις έχω προσεγγίσει, δεν δρουν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, αλλά αλληλοσυνδέονται και έτσι το αποτέλεσμα των επιπτώσεών τους είναι ακόμα πιο δραματικό. Ουσιαστικά – κατά την προσωπική μου θεώρηση – η κρίση της χώρας μας είναι κρίση καθολική, κρίση πολιτισμού, ενός παρακμιακού πολιτισμού!

Valeriane LeBlond:

Valeriane Leblond

 1. Emmanouil Markakis
  29/03/2017 στο 8:37 ΜΜ

  τα αίτια της κρίσης εκτός από οικονομικά και πολιτικά είναι και πολιτιστικά.Η νοοτροπία του Έλληνα με το στοιχείο της υπεροχής λόγω υψηλής πολιτιστικής κληρονομιάς μεταφράστηκε ως εξυπνακισμός: να ξεγελάσουμε τους ευρωπαίους επιδιδόμενοι σε άκριτο δανεισμό και υποκλοπή των επιδοτήσεων με ψευδή στοιχεία ! Τα πλαστά στοιχεία υιοθέτησαν και κυβερνήσεις με πλαστά στατιστικά στοιχεία ! Εξέλιπεν λοιπόν το ήθος και η εντιμότητα με αποτέλεσμα να χάσουμε την εμπιστοσύνη των δανειστών μας οι οποίοι απαίτησαν και απαιτούν με εφιαλτικά τοκοχρεολύσια τα δανεικά που πολλοί από εμάς τα θεωρούσαν και αγύριστα !

  • N.T.
   30/03/2017 στο 11:19 ΠΜ

   Αγαπητέ Φίλε

   Συμφωνώ απόλυτα. Δεν έχω όμως καταλάβει γιατί δεν έχουμε διεισδυτική και αναλυτική σκέψη…
   Νίκος Τσούλιας

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: